Ετοιμάζουν νέα προσφυγική συμφωνία στα μέτρα της Ιταλίας

Προσχέδιο συμφωνίας τεσσάρων χωρών αποκαλύπτει νέο ντιλ για το μεταναστευτικό ● Δεν συμμετέχει η Ελλάδα ● Αμφιλεγόμενη ορολογία και απουσία της λέξης «πρόσφυγας» ● Στόχος η άμεση διεύρυνσή της και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ετοιμάζουν νέα προσφυγική συμφωνία στα μέτρα της Ιταλίας

Μία νέα προσπάθεια αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στο προσφυγικό φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωτοβουλία τεσσάρων κρατών, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Μάλτας.

Η διαρροή του εγγράφου έρχεται μόλις μερικές ημέρες μετά την κομβική συνάντηση Μακρόν – Κόντε, όπου συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μηχανισμού για την κατανομή μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στην Ιταλία και στη Μάλτα.

Όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Politico που αναφέρει ότι έχει στα χέρια της προσχέδιο της συμφωνίας, οι τέσσερις χώρες επιχειρούν να βάλουν ένα τέλος στο αδιέξοδο που επικρατεί εδώ και αρκετά χρόνια με ένα νέο εθελοντικής φύσεως σχέδιο μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο και μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο.

Η συμφωνία αναμένεται να «σφραγιστεί» σε συνάντηση που θα έχουν οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών αυτών στη Μάλτα, τη Δευτέρα, και αποτελεί μια φρέσκια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ένα ζήτημα που έχει διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2015.

Οι νέες ρυθμίσεις, η ορολογία και οι ενστάσεις
Το σχέδιο περιγράφεται ως εθελοντικό και προσωρινό και θα περιλαμβάνει προς το παρόν αυτές τις τέσσερις χώρες, αν και ορισμένοι διπλωμάτες ελπίζουν πως θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για μία ευρύτερη συμφωνία. Ο υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας, η οποία έχει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο, και αξιωματούχοι της Κομισιόν αναμένεται να παραβρεθούν στη συνάντηση της Δευτέρας.

Όμως η συμφωνία αυτή μπορεί να αποδειχθεί αμφιλεγόμενη, καθώς αναφέρεται επανειλημμένα σε «αιτούντες άσυλο» και «μετανάστες» και όχι σε «πρόσφυγες». Αυτό ενέχει τον κίνδυνο ακόμη λιγότεροι άνθρωποι να μπορούν να λάβουν διεθνή προστασία για λόγους όπως ο διωγμός ή ο πόλεμος.

Με άλλα λόγια, η Γαλλία και η Γερμανία θα μπορούσαν να πάρουν πολλούς περισσότερους ανθρώπους που θα θεωρούνται «οικονομικοί μετανάστες».

Βραχυπρόθεσμα η συμφωνία στοχεύει στο να ελαφρύνει την κρίση που οξύνθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση της Ιταλίας και τον ακροδεξιό Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έβαλε «λουκέτο» στα λιμάνια της χώρας.

Η νέα κυβέρνηση της γειτονικής χώρας είναι πιο θετική απέναντι στην Ε.Ε. και το Βερολίνο με το Παρίσι έχουν ισχυρό κίνητρο να δείξουν στους Ιταλούς ψηφοφόρους πως η Ένωση είναι διατεθειμένη να βοηθήσει τη χώρα στο ζήτημα της μετανάστευσης όταν κρίνουν ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που είναι πιο κοντά στις ευρωπαϊκές αξίες.

Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια του μπλοκ των «28» να επιβάλει υποχρεωτικές ποσοστώσεις προσφύγων στις χώρας προκάλεσαν τεράστιους τριγμούς στην Ένωση. Χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, αρνήθηκαν κατηγορηματικά να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα.

Το προσχέδιο κάνει λόγο για «εθελοντικές δεσμεύσεις από τα κράτη – μέλη» με στόχο «να δημιουργηθεί ένας πιο προβλέψιμος και αποτελεσματικός μηχανισμός αλληλεγγύης ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής αποβίβαση μεταναστών που έχουν διασωθεί στη θάλασσα».

Προς το παρόν τα πλοία των ΜΚΟ αναγκάζονται να περνούν μεγάλες χρονικές περιόδους στη θάλασσα περιμένοντας για μια απόφαση για το ποιο λιμάνι θα τους δεχθεί και ποιες χώρες θα πάρουν τους ανθρώπους που έχουν διασώσει.

Η συμφωνία θα μπορούσε να είναι «ένα σημαντικό βήμα για την τελική συμφωνία για το άσυλο» ανέφερε, σύμφωνα με το Politico, ένας διπλωμάτης, επισημαίνοντας ότι η νέα πρόεδρος της Κομισιόν έχει υποσχεθεί «νέα αρχή» στο θέμα του ασύλου και της μετανάστευσης.

Απουσιάζει η λέξη «πρόσφυγας»

Το γεγονός ότι το προσχέδιο δεν χρησιμοποιεί ποτέ τη λέξη «πρόσφυγας» ενδέχεται να είναι μία στροφή υπέρ της Ιταλίας, η οποία υποστηρίζει ότι πολλοί από τους διασωθέντες στη Μεσόγειο δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως τέτοιοι. Παρά το γεγονός ότι αρκετές χώρες της Ε.Ε. είναι διατεθειμένες να δεχθούν πρόσφυγες που φθάνουν σε άλλες χώρες της Ένωσης, δεν δείχνουν την ίδια ζέση για ανθρώπους που χαρακτηρίζουν «οικονομικούς μετανάστες». Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί συχνά πυκνά εγκλωβίζονται στην πρώτη χώρα υποδοχής.

Ένας διπλωμάτης εκτίμησε, όμως, ότι η ορολογία θα μπορούσε να είναι ανοιχτή σε διαφορετικές ερμηνείες και στην πραγματικότητα η μετεγκατάσταση να αφορά πάλι μόνο τους πρόσφυγες. Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που θα μπορούσε να καλυφθεί από το σχέδιο αυτό μπορεί δυνητικά να φτάσει τις 10.000.

Το προσχέδιο, με ημερομηνία 13 Σεπτεμβρίου, δεν φέρει υπογραφές και οι διπλωμάτες προειδοποιούν ότι είναι ακόμη υπό διαμόρφωση και είναι «ανοικτό ανάλογα με τις πολιτικές αποφάσεις».

Τα βασικά σημεία που μένει να οριστικοποιηθούν είναι τα κριτήρια που θα καθορίζουν πότε μια χώρα θα μπορεί να δεχθεί βοήθεια υπό το νέο μηχανισμό, πιθανότατα μέσω ενός κυκλικού συστήματος για λιμάνια όπου οι διασωθέντες θα μπορούσαν να επιβιβαστούν, αλλά και η διάρκεια της προσωρινής μετεγκατάστασης.

Σύμφωνα με το Politico, ένα νέο κείμενο αναμένεται να κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, ενώ διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι τα επίμαχα σημεία θα αποφασιστούν από τους ίδιους τους υπουργούς.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι ο προσωρινός μηχανισμός θα εφαρμόζεται εκεί όπου «το κράτος μέλος θα αντιμετωπίζει δυσανάλογο αριθμό αιτήσεων ασύλου». Όμως ο ορισμός της λέξης «δυσανάλογος» μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα για την Ιταλία. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος αριθμός καταγεγραμμένων αιτούντων άσυλο για το 2018, αναλογικά με το μέγεθος της χώρας, είναι στην Κύπρο και όχι στην Ιταλία, ούτε καν στην Ελλάδα και τη Μάλτα. Η Ιταλία είναι μόλις 13η στη σχετική λίστα, κάτω από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Οι χώρες που υπογράφουν ελπίζουν να επεκτείνουν τη συμφωνία και σε άλλες χώρες, ενώ ένα από τα σημεία στα οποία υπάρχει ομοφωνία ήδη είναι στην «έκκληση προς τα άλλα κράτη – μέλη να συμμετέχουν σε αυτόν τον μηχανισμό».

«Εάν καταφέρουμε να φθάσουμε τις 12 χώρες θα είναι μια επιτυχία» σχολίασε σχετικά ένας διπλωμάτης.

ΕΦΣΥΝ

Σχολιάστε Ελεύθερα