Σε τζαμί μετατρέπει τη Μονή της Χώρας ο Ερντογαν

Ενα ακόμη μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αποφάσισε να μετατρέψει σε τζαμί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς μετά την Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας (Εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα) στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει μουσουλμανικό τέμενος.

shutterstock_1264277746-thumb-large--2

Η εν λόγω εκκλησία, η οποία κατά πολλούς ιστορικούς αποτέλουσε τον πιο σημαντικό ναό στην Κωνσταντινούπολη μετά την Αγία Σοφία, μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς και στη συνέχεια είχε γίνει μουσείο με απόφαση του Μουσταφά Κεμάλ, όπως και η Αγία Σοφία.

Ωστόσο, το 2019 είχε εκδοθεί απόφαση από το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο να μετατραπεί σε τζαμί. Σήμερα δημοσιεύτηκε η απόφαση που η Μονή της Χώρας μεταφέρθηκε στη δικαιοδοσία της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της γειτονικής χώρας.

Σημειώνεται ότι η Μονή τα τελευταία χρόνια ήταν σε διαδικασία έργων αποκατάστασης και αποκάλυψης των ψηφιδωτών.

Δυο εκ των σημαντικών ψηφιδωτών φαίνονται στις παραπάνω εικόνες. Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η γείτονος χώρα βρίσκεται σε έντονη αντιπαράθεση με τη χώρα μας, σε μια επένδυση του Ερντογάν, προκειμένου να κερδίσει δημοφιλία για τις επόμενες εκλογές. Να θυμίσουμε ότι τα γκάλοπ στην γείτονος χώρα δείχνουν χαμηλά ποσοστά για το κυβερνών κόμμα.

Πέρα όμως τούτου δυστυχώς η Τουρκία με αυτήν την απόφαση, όπως και με την προηγούμενη απόφασή της (μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας), δείχνει ότι δε σέβεται τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς, την ιστορία του εδάφους της, η οποία είναι συνυφασμένη και με τον χριστιανισμό.

Σχολιάστε Ελεύθερα