Εφυγε από τη ζωή ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, στη Θεσσαλονίκη, ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής και λογοτέχνης, Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Ντίνος Χριστιανόπουλος

Ο βίος του

Ο Χριστιανόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 20 Μαρτίου του 1931 με το πραγματικό του όνομα να είναι Κωνσταντίνος Δημητριάδης. Ο χριστιανόπουλος ήταν γόνος προσφύγων από την Ανατολική Θράκη και φοίτησε στο τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε πτυχίο του Τομέα Κλασικών Σπουδών.

Κατόπιν, εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης από το 1958 ως το 1965. Έπειτα εργάστηκε ως επιμελητής εκδόσεων. Το 1958 επίσης ίδρυσε και ανέλαβε υπό τη διεύθυνσή του το περιοδικό Διαγώνιος, που κυκλοφόρησε ως το 1983 με ολιγόχρονες παύσεις. Το περιοδικό κυκλοφορούσε από τον ομώνυμο εκδοτικό οίκο. Γύρω από την περιοδική έκδοση αναπτύχθηκε ένας κύκλος λογοτεχνών με την επωνυμία «κύκλος των λογοτεχνών της Διαγωνίου».

Η πρώτη ποιητική συλλογή του μεγάλου λογοτέχνη κυκλοφόρησε το 1950με την επωνυμία  «Εποχή των ισχνών αγελάδων».Στη συγκεκριμένη συλλογή διακρίνεται το προσωπικό ύφος του λογοτέχνη καθώς και οι επιρροές από τον Καβάφη και τον Έλιοτ.Στις επόμενες συλλογές εκφράζεται καθαρά όμως το κυρίαρχο θέμα της ποιησής του, η εφήμεη ομοφυλοφιλική σχέση, που οδηγεί στην ταπείνωση και στην μοναξιά. Βέβαια, ορισμένα ποιήματά του (π.χ. τα ποιήματα της σειράς Ο αλλήθωρος) έχουν και το στοιχείο μιας κοινωνικής οπτικής. Λόγω των στοιχείων αυτών στην ποίηση του αλλά και των συντηρητικών προτιμήσεων του κατεστημένου, βρέθηκε ο Χριστιανόπουλος στο επίκεντρο της κριτικής και της σύλληψης.

Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας λόγω της άρνησής του να παραλάβει βραβείο για την ποίησή του, κόντεψε να συλληφθεί από το κατεστημένο. Το βραβείο ήταν για το πεζό έργο του, τον «Χιλιαστή». Το 2011 παρόλο που τιμήθηκε για το σύνολο του έργου του με το μεγάλο βραβείο γραμμάτων, αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο του, παραπέμποντας στο κείμενό του «Εναντίον» από το 1979, όπου αναφέρει χαρακτηριστικά:

Είμαι εναντίον της κάθε τιμητικής διάκρισης, απ’ όπου και αν προέρχεται. Δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία από το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε. Αυτό το απαίσιο «ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων», που μας άφησαν οι αρχαίοι

Τον Ιούνιο του 2011 πάντως αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το τμήμα φιλολογίας.

Δηλώσεις πολιτικών

Μητσοτάκης για Χριστιανόπουλο: Η Ελλάδα έχασε έναν από τους μεγάλους ποιητές της

Το δικό του μήνυμα για τον θάνατο του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου σε ηλικία 89 ετών έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα έχασε έναν από τους μεγάλους ποιητές της και η Θεσσαλονίκη την πιο αιρετική και γοητευτική φωνή της», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης στο twitter.

Μάλιστα, σημειώνει ότι αν και ο Ντίνος Χριστιανόπουλος αφήνει τεράστιο έργο, δεν θέλησε τιμές και βραβεία. « Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος αφήνει τεράστιο έργο, αλλά δεν θέλησε τιμές και βραβεία. Γι’ αυτό του αρμόζει ένας λιτός αποχαιρετισμός. Γεμάτος όμως, από τη συγκίνηση όλων μας», πρόσθεσε.

Αναλυτικά ο πρωθυπουργός αναφέρει στο μήνυμά του:

«Η Ελλάδα έχασε έναν από τους μεγάλους ποιητές της και η Θεσσαλονίκη την πιο αιρετική και γοητευτική φωνή της. Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος αφήνει τεράστιο έργο, αλλά δεν θέλησε τιμές και βραβεία. Γι’ αυτό του αρμόζει ένας λιτός αποχαιρετισμός. Γεμάτος όμως, από τη συγκίνηση όλων μας».

Αλ. Τσίπρας: Το έργο του Ντίνου Χριστιανόπουλου θα συντροφεύει όσους αρνούνται τον κομφορμισμό κάθε είδους

«Με τη ζωή και το έργο του ο Ντίνος Χριστιανόπουλος έδωσε με γενναιότητα, συχνά και με προκλήσεις, τις δικές του μάχες κατά της καθημερινής «σκαρταδούρας», για τη δική του αξιοπρέπεια, αλλά και για την αξιοπρέπεια όλων μας», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια του σπουδαίου ποιητή Ν. Χριστιανόπουλου

Η ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα στο Facebook:

Η Θεσσαλονίκη της ευαισθησίας, η Ελλάδα του πνεύματος, έχασαν σήμερα έναν φωτεινό συγγραφέα, ποιητή και άνθρωπο.

Με τη ζωή και το έργο του ο Ντίνος Χριστιανόπουλος έδωσε με γενναιότητα, συχνά και με προκλήσεις, τις δικές του μάχες κατά της καθημερινής «σκαρταδούρας», για τη δική του αξιοπρέπεια, αλλά και για την αξιοπρέπεια όλων μας. Το έργο του θα συντροφεύει όσους αρνούνται τον κομφορμισμό κάθε είδους.

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Ντίνου Χριστιανόπουλου, απέστειλε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Η Ελλάδα έχασε σήμερα έναν από τους πιο σπουδαίους ποιητές της Σχολής της Θεσσαλονίκης, όμως ο Ντίνος Χριστιανόπουλος έγραψε και διηγήματα και δοκίμια και μεταφράσεις και βιβλιοκριτικές. Πιστός σε όλη του τη ζωή στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη, υπήρξε ένας ιδιαίτερος, ένας ξεχωριστός άνθρωπος, ένας χαρισματικός δημιουργός. Η ζωή του στάθηκε έμπνευση στο έργο του και στον δημόσιο απενοχοποιημένο λόγο του. Έπλεξε αριστοτεχνικά τη λαϊκή, καθημερινή έκφραση με την ποίηση. Συνέδεσε τον ερωτισμό που αποπνέουν τα ποιήματά του, με την αγάπη του για το ρεμπέτικο, με τις γάτες που θαύμαζε τη μυστική ζωή τους. Ο λόγος του ήταν κοφτός και κοφτερός, γνώρισμα ενός ανθρώπου που δεν φοβάται να είναι την ίδια στιγμή ευαίσθητος και σαρκαστικός», αναφέρει στο μήνυμά της η κ. Μενδώνη. Και καταλήγει:

«Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος δεν αγαπούσε τις τιμητικές διακρίσεις, αν και τιμήθηκε το 2011 με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του. Αρνήθηκε να το παραλάβει, παραπέμποντας στο κείμενό του “Εναντίον”, στο οποίο έγραφε: “Είμαι εναντίον της κάθε τιμητικής διάκρισης απ’ όπου και αν προέρχεται. Δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία από το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε. Αυτό το απαίσιο “ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων”, που μας άφησαν οι αρχαίοι”. Την ίδια χρονιά, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο οποίο είχε φοιτήσει, τον αναγόρευσε Επίτιμο Διδάκτορα, στο Τμήμα Φιλολογίας. Ωστόσο, η σημαντικότερη διάκριση για τον Χριστιανόπουλο είναι η καθολική αναγνώριση του έργου του και η απήχησή του στις νέες γενιές, τώρα και στο μέλλον. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και στους πολλούς φίλους του».

Το αντίο της προέδρου της Δημοκρατίας στον Ντίνο Χριστιανόπουλο

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αποχαιρέτησε τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο, με ένα κείμενο που δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Facebook. Στη δημοσίευση, εξυμνεί αυτή την εξέχουσα προσωπικότητα του χώρου των ελληνικών γραμμάτων και αναφέρεται στο σημαντικό του ποιητικό του έργο. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο και για την ταπεινότητα που τον διέκρινε, καθώς παρά τις βραβεύσεις και τις διεθνείς αναγνωρίσεις, ο ίδιος είχε επιλέξει έναν λιτό τρόπο ζωής και παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του στην πόλη του, την Θεσσαλονίκη.

Το έργο του Χριστιανόπουλου

Ποίηση

 • Εποχή των ισχνών αγελάδων. Θεσσαλονίκη, Κοχλίας, 1950
 • Ξένα γόνατα· Ποιήματα 1950-1955. Θεσσαλονίκη, 1957
 • Ανυπεράσπιστος καϋμός· Ποιήματα. Θεσσαλονίκη, ανάτυπο από το περ. Διαγώνιος, 1960
 • Ποιήματα 1949-1960. Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1962
 • Το κορμί και το σαράκι· Ποιήματα. Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1964
 • Ποιήματα 1949-1964. Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1964
 • Προάστια· Ποιήματα. Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1969
 • Το κορμί και το μεράκι· Ποιήματα. Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1970 • Ποιήματα 1949-1970. Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1974
 • Μικρά ποιήματα. Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1975
 • Ιστορίες του γλυκού νερού . Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1980
 • Το αιώνιο παράπονο · Ποιήματα και τραγούδια. Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1981
 • Νέα ποιήματα. Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1981 (και σε δεύτερη έκδοση με τίτλο
 • Νεκρή πιάτσα· Πεζά Ποιήματα. Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1984)
 • Δώδεκα τραγούδια εικονογραφημένα με ξυλογραφίες του Νίκου Νικολαΐδη. Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1984.Ποιήματα. Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1986 (δεύτερη έκδοση 1992, τρίτη έκδοση 1998)
 • Νεκρή πιάτσα· Νεώτερα ποιήματα (1990-1996). Παιανία, Μπιλιέτο, 1997
 • Το κορμί και το σαράκι· Νεώτερα ποιήματα (1990-1996). Παιανία, Μπιλιέτο, 1997
 • Η πιο βαθιά πληγή. Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1998. Ποιήματα. Θεσσαλονίκη, Ιανός, 2004
 • Πεζά ποιήματα. Θεσσαλονική, Ιανός, 2004
 • Μικρά ποιήματα. Θεσσαλονίκη, Ιανός, 2004
 • Παράξενο, πού βρίσκει το κουράγιο κι ανθίζει. Λευκωσία, Αιγαίον, 2011.Μελέτες – Παρουσιάσεις – Δοκίμια (επιλογή)
 •  Κάρολος Τσίζεκ· Μια παρουσίαση από τον Ντίνο Χριστιανόπουλο και τον Ηλία Πετρόπουλο. Θεσσαλονίκη, ανάτυπο από το περ. Διαγώνιος, 1959
 • Ιστορική και αισθητική διαμόρφωση του ρεμπέτικου τραγουδιού. Θεσσαλονίκη, ανάτυπο από το περ. Διαγώνιος, 1961
 • Έκθεσις βιβλίων περί Θεσσαλονίκης. Θεσσαλονίκη, Έκδοση Επιτροπής Πνευματικών Εκδηλώσεων εορτασμού πεντηκοστής επετείου από της απελευθερώσεως της Θεσσαλονίκης, 1962
 • Δοκίμια σειρά πρώτη. Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1965
 • Στρατής Δούκας· Μελέτη. Θεσσαλονίκη, ανάτυπο από το περ. Διαγώνιος, 1969
 • Τα γλυπτά της νεώτερης Θεσσαλονίκης (έρευνα με τη συνεργασία του Ι.Βλαχόπουλου και φωτογραφίες του Δημήτρη Τσίτου). Θεσσαλονίκη, ανάτυπο από το περ. Διαγώνιος, 1969
 • Ο ζωγράφος Γιώργος Παραλής (εισαγωγή – επιλογή έργων). Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1971
 • Ο ζωγράφος Στέλιος Μαυρομάτης (εισαγωγή – επιλογή έργων). Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1971
 • Στιχάκια του στρατού (σημείωμα – ανθολόγηση). Θεσσαλονίκη, ανάτυπο από το περ, Διαγώνιος, 1973
 • Τα πρώτα λογοτεχνικά περιοδικά της Θεσσαλονίκης (1921-1924). Θεσσαλονίκη, ανάτυπο από το περ. Διαγώνιος, 1975
 • Ο ζωγράφος Κάρολος Τσίζεκ (εισαγωγή – ). Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1976
 • Ν. Μουτσόπουλος, Αναμνήσεις [Σχέδια] (πρόλογος – επιλογή). Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1976
 • Βασίλειος Λαούρδας, Φιλολογικά δοκίμια (εισαγωγή – επιλογή κειμένων). Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1977
 • Αποθήκη Α’· Βιβλιοκρισίες. Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1978
 • Οι μεταφράσεις του ‘Ύμνου εις την Ελευθερίαν’ του Σολωμού · Βιβλιογραφία – Πληροφορίες Σχόλια. Θεσσαλονίκη, ανάτυπο από τον τόμο Αφιέρωμα στον καθηγητή Λίνο Πολίτη, 1978
 • Μελχιόρ Φρόμμελ· 34 σχέδια (πρόλογος – επιλογή). Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1979
 • Λογοτεχνικά βιβλία και περιοδικά που τυπώθηκαν στη Θεσσαλονίκη (1850-1950)· Πρώτη καταγραφή. Θεσσαλονίκη, ανάτυπο από το περ.Διαγώνιος, 1980
 • Ελληνικές εκδόσεις στη Θεσσαλονίκη επί Τουρκοκρατίας (1850-1912)· Πρώτη καταγραφή. Θεσσαλονίκη, ανάτυπο από το περ. Διαγώνιος, 1986
 • Ζωγράφοι της Διαγωνίου (εισαγωγή – επιλογή). Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1983
 • Ο Αμπεντίν πασάς και ένα ελληνικό ποίημά του. Θεσσαλονίκη, ανάτυπο από τον πρώτο τόμο της επετηρίδας του κέντρου ιστορίας Θεσσαλονίκης Η Θεσσαλονίκη, 1985
 • Διαγώνιος: Τριάντα χρόνια προσφοράς · Έκθεση τευχών και εκδόσεων του περιοδικού Διαγώνιος (1957-1986). Θεσσαλονίκη, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, 1986
 • Εναντίον· Τρία κείμενα του Γιάννη Σκαρίμπα και του Ντίνου Χριστιανόπουλου. Αθήνα, Άγρα, 1986
 • Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη· Προτάσεις για τη μελέτη των καλών τεχνών στη Θεσσαλονίκη. Αθήνα, ανάτυπο από τον τόμο 1ο Συμπόσιο για την τέχνη του Τελλογλείου Ιδρύματος, 1986
 • Η ποίηση στη Θεσσαλονίκη από το 1913 ως το 1940 (μελέτη – ανθολογία – βιβλιογραφία). Θεσσαλονίκη, ανάτυπο από τον τόμο Η Θεσσαλονίκη μετά το 1912 του κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, 1986
 • Εκατό χρόνια λογοτεχνικού περιοδικού στη Θεσσαλονίκη (1889-1989) · Έκθεση λογοτεχνικών περιοδικών Θεσσαλονίκης. Θεσσαλονίκη, Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, 1986
 • Φαίδων ο Πολίτης· Ποιήματα (εισαγωγή – επιλογή). Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1988
 • Συμπληρώνοντας κενά: Σολωμός – Καβάφης – Καββαδίας – Δούκας – Λαούρδας · Φιλολογικές μελέτες. Αθήνα, Ρόπτρον, 1988
 • Με τέχνη και με πάθος· Δοκίμια. Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1989
 • Τα αλαμπουρνέζικα ή η γλώσσα των σημερινών κουλτουριάρηδων· Μια συζήτηση με τον Περικλή Σφυρίδη. Θεσσαλονίκη, Τα τραμάκια, 1990
 • Οι προγραμματισμένοι στο χαμό· Ποιήματα Θεσσαλονικέων ποιητών για την καταστροφή των Εβραίων της Θεσσαλονίκης · Επιλογή. Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1990
 • Εισαγωγή στα ρεμπέτικα. Θεσσαλονίκη, 1991
 • Το επ’ εμοί· Δοκίμια. Αθήνα, Μπιλιέτο, 1993
 • Εναντίον· Δοκίμια. Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1993
 • Καλλιτεχνικά Θεσσαλονίκης· Μελέτες και Σημειώματα, Θεσσαλονίκη, Ιανός, 2002
 • Εναντίον· Δοκίμια. Θεσσαλονίκη, Ιανός, 2012

Πεζογραφία

 • Πίσω απ’ την Αγιά Σοφιά, Θεσσαλονίκη, Ιανός, 1997
 • Η κάτω βόλτα· Διηγήματα. Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1963 (εμπλουτισμένη έκδοση: Θεσσαλονίκη, Ιανός, 2004)
 • Οι ρεμπέτες του ντουνιά· Μικρά πεζά. Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1986 (εμπλουτισμένη έκδοση: Θεσσαλονίκη, Ιανός, 2004)
 • Θεσσαλονίκην οὖ μ’ἐθέσπισεν (αυτοβιογραφικά κείμενα) Θεσσαλονίκη, Ιανός, 1999 (β’ έκδ. 2008)

Μεταφράσεις – Διασκευές (επιλογή)

 • Εντευκτήριο· Μεταφράσεις ποιημάτων. Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1966
 • Τρία παραμύθια· Σπουδές λαϊκού λόγου (διασκευές). Θεσσαλονίκη, Διαγώνιος, 1989
 • Το Άγιο Ευαγγέλιο κατά τον Ματθαίο. Αθήνα, Το Ροδακιό, 1997
 • Εντευκτήριο Ι· Μεταφράσεις ποιημάτων. Θεσσαλονίκη, Ιανός, 2007
 • Εντευκτήριο ΙI· Μεταφράσεις ποιημάτων. Θεσσαλονίκη, Ιανός, 2007
 • Το Άγιο και Ιερό Ευαγγέλιο κατά τον Ματθαίο· Μεταφράσεις, Θεσσαλονίκη, Ιανός, 2012

Ανθολόγια – Μουσική

 • Ανθολόγια Τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη, Θεσσαλονίκη, Ιανός, 2009
 • Τα τραγούδια του Ντίνου Χριστιανόπουλου. Το αιώνιο παράπονο & Με τέχνη και με πάθος, Θεσσαλονίκη, Ιανός, 2012

Μελέτες για την ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου σε αυτοτελείς εκδόσεις

 • Κίμων Φράιερ, The Poetry of Dinos Christianopoulos: An Introduction. An offprint of «Journal of the Hellenic Diaspora», 1979
 • Ελένη Μ. Λαζαρίδου (επιμ.) Ντίνος Χριστιανόπουλος· μικρό πορτραίτο. Θεσσαλονίκη, 1987
 • Βασίλης Δημητράκος, Ανοιχτή πληγή ο «Ανυπεράσπιστος καημος» του Ντίνου Χριστιανόπουλου, δοκίμιο, Παιανία, Μπιλιέτο, 1988
 • Περικλής Σφυρίδης, Χριστιανόπουλος-Καβάφης: αποκλίσεις σε βίους παράλληλους. Θεσσαλονίκη, Τα τραμάκια, 1993
 • Μαρία Ιατρού, Η «εποχή των ισχνών αγελάδων» του Ντίνου Χριστιανόπουλου: ανίχνευση διακειμενικών σχέσεων. Διατριβή. Θεσσαλονίκη, Εκδόσεις Βάνιας, 1996
 • Γιώργος Κορδομενίδης (επιμ.) Τιμή στον Ντίνο Χριστιανόπουλο. Θεσσαλονίκη, Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, 1997
 • Δημήτρης Κόκορης (εισαγωγή-επιλογή κειμένων), Για τον Χριστιανόπουλο. Κριτικά κείμενα για την ποίησή του. Λευκωσία, Αιγαίον, 2003
 • Δημήτρης Κόκορης, «Λόγος γυμνός». Εισαγωγή στο έργο του Ντίνου Χριστιανόπουλου. Θεσσαλονίκη, Νησίδες, 2011
 • Μάριος Κυπαρίσσης-Μώρος, «Πέρα από τις ισχνές αγελάδες». Μελετήματα για την ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου. IANOS, 2018

Σχολιάστε Ελεύθερα