H Πίτσα των ηγετών μας αποχαιρέτησε

Ιστορικό άρθρο παρέμβαση του εκδότη

Πληροφορήθηκα με λύπη ότι μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες στον τομέα του επισιτισμού αποχαιρέτησε την Ελλάδα, μιλάμε για την Pizza Hut ή όπως μάλλον δεν Θέλουν κάποιοι να τη θυμούνται την πίτσα που έτρωγε ο Γκορμπατσόφ μετά την πτώση της ΕΣΣΔ ή καλύτερα την πίτσα που διαφήμισε και ο νυν «πλανητάρχης» Ντόναλντ Τραμπ.

Η αλήθεια είναι πως έτρεχα μπας και γράψω κάτι αποκλειστικά, αλλά με πρόλαβε το Έθνος. Δεν θυμόμουν η αλήθεια είναι τον Τραμπ, έτσι και αλλιώς είναι από τα πρόσωπα που δεν έδωσα ποτέ σημασία στην ιστορία. Ελπίζω να με συγχωρέσει για αυτό που λέω. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ όμως δεν ξεχνιέται ότι και να κάνεις και αν και δεν μπορούμε να ρίξουμε την ευθύνη σε ένα μόνο πρόσωπο για την κοσμοιστορική αλλαγή που συντελέσθη το 1990, δεν παύει να είναι αυτός που πάτησε τον διακόπτη για την θανατική ποινή μιας ολόκληρης δύναμης.

Η διαφήμιση της Pizza hut από τον Γκόρμπι

Ο ηγέτης της ΕΣΣΔ μας έμαθε να τρώμε δυτική πίτσα, αυτό ξέρετε είναι ένα παλιό κομμουνιστικό ανέκδοτο, για να δείξουμε την ένδεια που έφτασε η υπερδύναμη εκείνη την εποχή. Η πίτσα του Γκόρμπι φεύγει από την Ελλάδα για του λόγους που εξηγήθηκαν σε πρωτύτερο ρεπορτάζ. Το θέμα βέβαια πάντα είναι ότι κάποιοι άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι και βέβαια για να απαντήσουμε και πολιτικά αυτό είναι ενάντια στην ανάπτυξη που μας προφήτευε ο Μωυσής, και αν ειδικά το αντιπαραβάλλει κανείς με το κλείσιμο της σχολή Ζηρίδη που έγινε ταυτόχρονα, τα πράγματα είναι όντως απογοητευτικά.

Η ΕΣΣΔ όταν ολοκλήρωσε τη πορεία της γνώρισε τα Mcdonalds, ήταν το πρώτο δυτικό κατάστημα που άνοιξε στην Ρωσία, λίγο αργότερα άνοιξε και η πίτσα Hut, που την διαφήμιζε ο ηγέτης της ΕΣΣΔ, και την είδαμε και στην Ελληνική τηλεόραση, την εποχή των ιδιωτικών καναλιών και μάλιστα την εποχή που πλέον είχε απομακρυνθεί κάθε ελπίδα ανασύστασης του Σοβιετικού κράτους (1997).

Σε ρεπορτάζ του in.gr συναντάμε και την ιστορία της διαφήμισης, Το παραθέτω:

Αν και έχουν περάσει περισσότερα από 20 χρόνια, λίγα έχουν γίνει γνωστά για το πώς ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωση, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, πρωταγωνίστησε στη διαφήμιση της Pizza Hut.

Η Pizza Hut βρήκε το πρόσωπο που θα μετέφερε «μια ιδέα που θα ταξίδευε σε όλες τις ηπείρους» ανέφεραν πηγές που συμμετείχαν στο διαφημιστικό, τις οποίες επικαλείται το περιοδικό Foreign Policy.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία, η οποία επέκτεινε τότε το δίκτυό της στη Ρωσία, επέλεξε να αγνοήσει τη χαμηλή δημοτικότητα του σοβιετικού ηγέτη στη Ρωσία. Ο ίδιος ο Γκορμπατσόφ φέρεται να ήταν διστακτικός να συμμετάσχει στο εγχείρημα.

Σύμφωνα με το περιοδικό Foreign Policy, η σύζυγός του έπαιξε ρόλο στον δισταγμό του, καθώς ανησυχούσε ότι η συμμετοχή στην προώθηση αλυσίδας εστιατορίων από τη Δύση, θα έβλαπτε περαιτέρω την εικόνα του Γκορμπατσόφ.

Η σύζυγος του Γκόρμπι είχε δίκιο, είχε ήδη πέσει η ΕΣΣΔ, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσίας και οι δορυφόροι του είχαν ήδη αποδυναμωθεί, άρα πόση ζημιά θα έκανε. Στη διαφήμιση, στο πλευρό του Γκορμπατσόφ εμφανίστηκε η 10χρονη τότε εγγονή του, Αναστασία, η οποία απολάμβανε ένα λαχταριστό κομμάτι πίτσα. Η ειρωνεία της τύχης ή ιστορία, έφερνε και έναν άλλον να διαφημίζει το ίδιο προϊόν, σήμερα ηγέτη της σκληρής Αμερικής στο εσωτερικό αλλά της όσο πιο ήπιας στάσης στο εξωτερικό, μιας που η Ρωσία είναι ξανά καπιταλιστική υπερδύναμη αυτή τη φορά.

Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ και η τότε σύζυγός του είχαν χωρίσει μόλις. Ήταν 1995 και το διαζύγιό τους μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των media. Οι ιθύνοντες της Pizza Hut δεν περίμεναν βέβαια ότι Ντόναλντ και Ιβάνα Τραμπ θα δέχονταν να πρωταγωνιστήσουν στη διαφήμιση. Εν τέλει όχι μόνο δέχθηκαν αλλά η διαφήμιση προκάλεσε πάταγο.

Το συγκεκριμένο προϊόν απέφερε 300 εκατομμυρίων δολαρίων επιπλέον στην Pizza Hut, μόνο τον πρώτο χρόνο και πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε μια επιχείρηση δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εταιρεία.

Και επειδή μας αρέσει να μπλέκουμε λίγο τα πράγματα ας δούμε τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης για το κλείσιμο των 16 καταστημάτων της αλυσίδας 

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Άδωνις Γεωργιάδης εξηγεί τους λόγους που η Pizza Hut αποχώρησε από την Ελλάδα. Ειδικότερα, τονίζει πως «η Pizza Hut έφυγε διότι εδώ και πολύ καιρό είχε πάψει να είναι ανταγωνιστική».

Σχολιάζοντας μάλιστα τις διάφορες αναφορές που συνδέουν την αποχώρηση της Pizza Hut από την Ελλάδα με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τους χειρισμούς της στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ξεκαθαρίζει: «Τελείωσε το συμβόλαιο δικαιόχρησης και δεν είχε νόημα η ανανέωση του».

ιδού και το tweet

Η Pizza Hut έφυγε διότι εδώ και πολύ καιρό είχε πάψει να είναι ανταγωνιστική. Τελείωσε το συμβόλαιο δικαιόχρησης και δεν είχε νόημα η ανανέωση του. Λυπηρή απόφαση αναμφίβολα προφανώς ουδεμία σχέση έχει με την Κυβέρνηση όμως: https://t.co/NsDH8doWvT https://t.co/IKYj97annJ

— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) July 31, 2020

Το θέμα είναι για να καταλήξω πάλι στην αρχή, ότι η αγαπημένη Αμερικάνικη πίτσα έκλεισε, μαζί της έφυγε και μια εποχή. Δυστυχώς ο κορωνοϊός θα κλείσει και άλλες επιχειρήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ο Κόσμος όταν έπεσε η ΕΣΣΔ άλλαξε, το ίδιο έγινε το 2001 με την πτώση των δίδυμων πύργων και το 2008 με το κλείσιμο της Lindemann Brothers. To 2020 θα είναι άλλη μια χρονιά αλλαγών που δυστυχώς δεν προβλέπονται καλύτερες για τους λαούς, για εκείνο το 90% που έχει το 1% του παγκόσμιου πλούτου και αυτό φαίνεται από τα συνεχή οικονομικά κραχ μεγάλων κολοσσών.

Το μέλλον μοιάζει δυσοίωνο

Σχολιάστε Ελεύθερα