Πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη: Δύσκολη νύχτα, εκκενώθηκαν προληπτικά πέντε οικισμοί

Σε μεγάλη έκταση και εντελώς ανεξέλεγκτη συνεχίζει να καίει η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν το μεσημέρι σε δασική έκταση μεταξύ Γυθείου και Αρεόπολης. Το καταστροφικό της έργο βοηθούν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη: Δύσκολη νύχτα, εκκενώθηκαν προληπτικά πέντε οικισμοί

Ήδη έχουν εκκενωθεί συνολικά πέντε οικισμοί κοντά στο πύρινο μέτωπο που εκτείνεται αρκετά χιλιόμετρα. Πρόκειται για τους οικισμούς Βάχος, Γέρμα, Δροσοπηγή, Σκαμνάκι και Νεοχώρι.

Το βράδυ, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής: 155 πυροσβέστες, με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, και 47 οχήματα.

Πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη: Δύσκολη νύχτα, εκκενώθηκαν προληπτικά πέντε οικισμοί

Περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, ο καπνός ήταν ορατός δορυφορικά από το διάστημα.

Τρία είναι τα πύρινα μέτωπα

Η φωτιά στη Μάνη ξεκίνησε σε δύο μέτωπα αρκετών χιλιομέτρων. Στη συνέχεια όμως – και παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών – έσπασε σε τρία μέτωπα και μαίνεται ανεξέλεγκτη. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν καεί κάποιες διάσπαρτες αγροικίες.

Η νύχτα πάντως προμηνύεται δύσκολη τόσο λόγω των ανέμων, όσο και λόγω του ότι τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν πτήσεις τη νύχτα.

Νωρίτερα, το απόγευμα του Σαββάτου, η Πυροσβεστική έδωσε εντολή προληπτικής εκκένωσης για τις περιοχές, Γέρμα, Βάχος και Δροσοπηγή. Οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, με δικά τους μέσα, ενώ έχει διακοπεί η οδική επικοινωνία Αρεόπολης- Γυθείου λόγω της πυρκαγιάς και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών. Στο μεταξύ, το απόγευμα εκκενώθηκαν προληπτικά ακόμα δύο οικισμοί, το Σκαμνάκι και το Νεοχώρι.

Μέχρι νωρίς το βράδυ επιχειρούσαν 103 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 24 οχήματα, ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου πετούσαν 8 ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη. Επίσης, συνδράμουν υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Λόγω όμως της επικινδυνότητας της κατάστασης οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν κι άλλο, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να επιχειρούν 155 πυροσβέστες, με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, και 47 οχήματα και οι υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η Π. Υ. ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή της:

«Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα 22 Αυγούστου στην περιοχή Λαγκαδά του δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας είναι σε εξέλιξη. Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης μετέβη απο την έναρξη της για τον γενικό συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων και με εντολή του από τις μεσημεριανές ώρες βρίσκεται στην Ανατολική Μάνη κλιμάκιο της ΔΑΕΕ για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς. Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς επιχειρούν 103 πυροσβέστες, 24 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 7 Α/Φ και 8 Ε/Π. Συνδράμουν υδροφόρες Ο.Τ.Α.

«Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών».

Οι φλόγες κοντά στα πρώτα σπίτια

Τα πλάνα που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ έδειχναν την κατάσταση που επικρατούσε λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ στην Ανατολική Μάνη. Οι φλόγες εκτείνονταν σε τεράστιο μέτωπο, περίπου 20 χιλιομέτρων και άρχιζαν να πλησιάζουν τα διάσπαρτα σπίτια που υπήρχαν μέσα στο δάσος.

Χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες των κατοίκων το μέτωπο σταμάτησε εν μέρει στο Χωσιάρι στην πάνω πλευρά του χωριού.

Ενεργοποιήθηκε το σύστημα πρόγνωσης IRIS

Τη Δευτέρα και ώρα 12:00 ανιχνεύθηκε πυρκαγιά στην περιοχή της Μαραθέας στην Ανατολική Μάνη με χρήση δορυφορικών δεδομένων από εργαλεία που έχει αναπτύξει η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στις 12:40 ενεργοποιήθηκε το προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης IRIS για την παροχή πρόγνωσης εξάπλωσης. Η ενεργοποίηση έγινε από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος.

capital.gr

Σχολιάστε Ελεύθερα