Διάρρηξη στο σπίτι της Εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη

Διάρρηξη στο σπίτι της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, έγινε τις προηγούμενες ώρες, σύμφωνα με το OPEN.

Διάρρηξη στο σπίτι της Εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη

Το γραφείο της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, το όνομα της οποίας έχει εμπλακεί μεταξύ άλλων και στην υπόθεση Novartis, για την οποία κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, είναι ανάστατο και τα χαρτιά από τους φακέλους της είναι πεταμένα σε όλον τον χώρο.

Η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς απουσίαζε σε διακοπές στο πατρικό της στα Χανιά και ενημερώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από άνθρωπο που πήγε να καθαρίσει το σπίτι της πως ο χώρος είχε παραβιαστεί. Η κλειδαριά σύμφωνα με πληροφορίες δεν ήταν σπασμένη και από τον χώρο δεν έλειπαν αντικείμενα αξίας π.χ υπολογιστές ή τηλεοράσεις. Αντίθετα, ήταν διάσπαρτα στον χώρο τα έγγραφά της και το γραφείο της ήταν ανάστατο, όπως και τα ντουλάπια της βιβλιοθήκης. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν λείπουν σημαντικά έγγραφα που κατείχε ή ακόμα και σκληροί δίσκοι.

Στο σπίτι της εισαγγελέως (που είχε αναφερθεί ξεκάθαρα από τις αρχές ως στόχος) δεν υπάρχει αστυνομική φύλαξη όταν απουσιάζει. Μάλιστα επισημαίνεται πως είναι γνωστή η κατοικία της από ρεπορτάζ που είχαν δημοσιευθεί και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος να χρειάζεται φρούρηση. Όπως επίσης ήταν γνωστό πως απουσίαζε στα Χανιά.

Όταν βρίσκεται στην Αθήνα, πέραν της συνοδείας αστυνομικών για τις μετακινήσεις της, το οικείο αστυνομικό τμήμα περιπολεί κάποιες ώρες το σπίτι της, αλλά αυτό δεν γίνεται όταν απουσιάζει. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως η συγκεκριμένη ενέργεια εκλαμβάνεται είτε ως «προσπάθεια εκφοβισμού» είτε ως προσπάθεια απόσπασης σημαντικών εγγράφων που κατείχε η εισαγγελέας.

Η υπόθεση Novartis

H Ελένη Τουλουπάκη είναι εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς από το 2017 και το 2019 ανανεώθηκε η θητεία της. Εξαιτίας της έρευνας για την υπόθεση Novartis το όνομά της βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τόσο για τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή το 2018 κατά των 10 πολιτικών προσώπων, όσο και για την εξέλιξη της έρευνας που την έφερε σε θέση ελεγχόμενου αφού ασκήθηκε πρόσφατα σε βάρος της ποινική δίωξη για κατάχρησης εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, ψευδείς βεβαιώσεις, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Η δίωξη εις βάρος της παραγγέλθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή που έκανε την έρευνα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι ο έτερος αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Λάμπρος Σοφουλάκης –που μετείχε στις έρευνες– δεν εντόπισε ενδείξεις για διάπραξη αδικημάτων εκ μέρους της εισαγγελέως Τουλουπάκη.

Ουσιαστικά δηλαδή η κυρία Τουλουπάκη ελέγχεται ως «συμμέτοχος» του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου.

Πολιτική δίωξη

Η ίδια, σε δήλωσή της, έκανε λόγο για «πολιτική δίωξη»: «Η μέρα είναι ημέρα θλίψης», επισημαίνει η εισαγγελέας, για τη Δικαιοσύνη, και κατέληγε ότι «το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά θεσμικό». Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της νομιμότητας των ενεργειών της στη διαχείριση των ερευνών για τη Novartis και επικαλέστηκε τη θέση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη που κατέληξε, σε αντίθεση με τον Ευάγγελο Ζαχαρή, στο ότι δεν προέκυψαν εις βάρος της ποινικές ευθύνες.

Αντικατάσταση

Η άσκηση της δίωξης οδηγεί τον υπουργό Δικαιοσύνης να διαβιβάσει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) του Αρείου Πάγου το ερώτημα για να τεθεί σε προσωρινή παύση-αργία από τα εισαγγελικά καθήκοντά της με τη διαβίβαση σχετικού ερωτήματος στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Τα πρώτα λόγια της εισαγγελέως μετά την διάρρηξη

«Εχω γίνει ο υπ΄αριθμόν ένα στόχος. Το επόμενο θα είναι να με σκοτώσουν»! σημειώνει η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Στο σπίτι της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη πήγαν, όταν έγινε γνωστό το περιστατικό, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ αναμένονται στο σημείο και άνδρες της προσωπικής ασφάλειας της εισαγγελέως, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχει γίνει διάρρηξη.

Δημ. Παπαγγελόπουλος: Το παρακράτος δεν πρόκειται να σταματήσει πουθενά

Δήλωση για το περιστατικό έκανε ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κάνοντας λόγο για απειλητικό μήνυμα. Υποστήριξε πως «το παρακράτος δεν πρόκειται να σταματήσει πουθενά. Δεν του αρκεί η ποινική δίωξη, που άσκησε παράνομα η Βουλή».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος υπενθύμισε πως είχε δηλώσει δημόσια ότι φοβάται πως κινδυνεύει και η ζωή του. «Θέλουν να μου κλείσουν το στόμα και μετά τη διάρρηξη Τουλουπάκη, επιβεβαιώνομαι. Τα συμφέροντα είναι τεράστια».

Κοινή ανακοίνωση των τομεαρχών Δικαιοσύνης και Προστασία του Πολίτη Σπύρου Λάππα και Γιάννη Ραγκούση

Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα δέχθηκε ακόμα ένα πλήγμα σήμερα, με τη διάρρηξη της οικίας της εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη, αφού μετά την ποινική της δίωξη, γιατί ερευνούσε Μανδαρίνους του «λευκού κολάρου», μετά την απόπειρα να διωχθούν δημοσιογράφοι και εκδότες και μετά τις απειλές και μηνύσεις των προστατευομένων μαρτύρων, τώρα έχουμε διάρρηξη και αφαίρεση του ηλεκτρονικού υπολογιστή της εισαγγελέα, όπου προφανώς είχε καταχωρήσει όλες τις έρευνες και τα αποτελέσματα των ερευνών της για πολύ σοβαρές υποθέσεις, όπως της Novartis και πολλές άλλες. Και η διάρρηξη γίνεται στο κέντρο της Αθήνας (περιοχή Ακρόπολης) και υπό το κράτος φύλαξης, εννοείται, της οικίας της εισαγγελέα.

Προκύπτουν πελώρια ερωτήματα, όπως ποιοι και για ποιες υποθέσεις είχαν συμφέρον από τη διάρρηξη;

Γιατί δεν κατέστη δυνατή η αποτροπή της από τα αστυνομικά όργανα που επιτηρούσαν, υποτίθεται, την οικία της Εισαγγελέα Διαφθοράς

Γιατί επέλεξαν να αφαιρέσουν αποκλειστικά και μόνο τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπου βρίσκονταν το σύνολο των αρχείων των ερευνών και των αποτελεσμάτων τους;

Θλίψη και αγανάκτηση προκαλεί η αδυναμία των οργάνων του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. να προσφέρουν στοιχειώδη προστασία της εισαγγελέα Διαφθοράς, και αναλογιζόμαστε με ανησυχία ποια προστασία μπορούν να προσφέρουν στον απλό πολίτη; Μάλλον καμία.

Μένει ο άκρατος βερμπαλισμός των αρμόδιων υπουργών περί εμμονής τους στο ζήτημα της ασφάλειας. Ποιας ασφάλειας, όταν αδυνατούν να αποτρέψουν «ριφιφί» στις οικίες των Εισαγγελικών Λειτουργών και δημιουργούν σ’ αυτούς αισθήματα φόβου και ανησυχίας, ώστε να μην μπορούν απερίσπαστοι, με ελεύθερο φρόνημα και ανεξαρτησία, να εκτελέσουν το υπηρεσιακό τους καθήκον, που είναι η έρευνα και η δίωξη παράνομων πράξεων;

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επέλεξε την ασφάλεια σαν βασικό της αφήγημα, όμως καθημερινά αποδεικνύεται ότι μόνο ασφάλεια δεν μπορεί να προσφέρει, ακόμα και για πρόσωπα που επιτηρούν, υποτίθεται, λόγω της υπηρεσιακής τους ιδιότητας. Αναμένουμε άμεσες και συντονισμένες ενέργειες για να αποκαλυφθούν από ποιους, με εντολή και για λογαριασμό ποίων, έγινε αυτή η ανήκουστη για κράτος δικαίου και ευνομούμενη πολιτεία διάρρηξη και, κυρίως, για ποιες υποθέσεις έγινε.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Η διάρρηξη στο σπίτι της εισαγγελέως διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, εγείρει κρίσιμα ερωτήματα και απαιτεί άμεση διερεύνηση», τονίζει σε ανακοίνωσή του σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι γνωστό ότι υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν να έρθει στο φως η αλήθεια. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που στοχοποίησαν την εισαγγελέα και επιχείρησαν την ποινική της δίωξη. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που επιχείρησαν να μετατρέψουν τους θύτες σε θύματα», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, εκφράζοντας την ελπίδα «να μην τους επιτραπεί να μετατρέψουν και τη χώρα ολόκληρη από κράτος δικαίου σε ξέφραγο αμπέλι παρακρατικών μηχανισμών».

«Αναμένουμε από τις αστυνομικές αρχές να πράξουν το καθήκον τους ώστε να αποκαλυφθούν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της διάρρηξης», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Πηγές

  1. Αυγή-Ελένη Τουλουπάκη: «Το επόμενο θα είναι, να με σκοτώσουν»
  2. Αυγή-Λάππας-Ραγκούσης: Πλήγμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα η διάρρηξη της οικίας της Ε. Τουλουπάκη
  3. Αυγή-Διάρρηξη στο σπίτι της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη
  4. Capital-Διάρρηξη στο σπίτι της Εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη
  5. Newsbeast-ΣΥΡΙΖΑ για Τουλουπάκη: «Είναι γνωστό ότι υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν να έρθει στο φως η αλήθεια»

Σχολιάστε Ελεύθερα