Παραίτηση Μενδώνη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για σχόλιο κατά των αναπήρων

Την αποχώρηση της Λίνας Μενδώνη από τη θέση της υπουργού Πολιτισμού ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση μετά από δηλώσεις της για ΑμΕΑ που προκάλεσαν αντιδράσεις.

Παραίτηση Μενδώνη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για σχόλιο κατά των αναπήρων

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει χαρακτηριστικά «αντί να απολογηθεί για τις αδικαιολόγητες εδώ και ένα χρόνο καθυστερήσεις και να εξασφαλίσει άμεσα την πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των επισκεπτών στην Ακρόπολη, η υπουργός Πολιτισμού αποκάλεσε με θράσος τους ανάπηρους και εμποδιζόμενους συμπολίτες μας «ανθρώπους με προβλήματα». Σε οποιαδήποτε άλλη πολιτισμένη χώρα αυτή η μισαναπηρική δήλωση θα την είχε οδηγήσει σε παραίτηση. Η αναλγησία και ο κυνισμός του επιτελικού κράτους του Κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνονται καθημερινά».

Η αντίδραση προήλθε από απάντηση της κ. Μενδώνη σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρολιάκου, αναφορικά με την έλλειψη πρόσβασης αναπήρων και εμποδιζόμενων επισκεπτών στην Ακρόπολη.

«Κανείς ανάπηρος δεν μεταφέρθηκε στα χέρια το φετινό καλοκαίρι. Διότι ήταν τέτοιο καλοκαίρι που οι άνθρωποι οι οποίοι είχαν προβλήματα δεν ήρθανε στην Ακρόπολη» απάντησε η υπουργός Πολιτισμού και η αποστροφή αυτή του λόγου της προκάλεσε τις αντιδράσεις.

Ήδη από χθες τα Τμήματα Αναπηρικής Πολιτικής και Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν μισαναπηρική τη δήλωση αυτή κατηγορώντας την ότι «ενισχύει τις προκαταλήψεις περί ευαλωτότητας των αναπήρων, επιχειρεί να απαλλαγεί από την ευθύνη που της αναλογεί, στιγματίζοντας τα ανάπηρα και τα εμποδιζόμενα άτομα. Η ευαλωτότητα των αναπήρων  δεν είναι ένα ζήτημα που καθορίζεται αποκλειστικά με όρους βιολογίας, αλλά είναι ένα κατεξοχήν βιοπολιτικό ζήτημα. Η ευθύνη  για την μη συμμετοχή των αναπήρων στην κοινωνική ζωή δεν σχετίζεται αποκλειστικά με την πρόσφατη πανδημία της COVID-19, αλλά με την ανεπάρκεια της Πολιτείας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και στις ανάγκες των αναπήρων και εμποδιζόμενων πολιτών της».

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχολιάστε Ελεύθερα