30 Μάρτη: Ημέρα της Παλαιστινιακής Γης…

Γράφει: Ανδρέας Δενεζάκης*

Ο λαός της Παλαιστίνης τιμά σήμερα, 30 Μάρτη, την Μέρα της Παλαιστινιακής Γης. Κάθε χρόνο, αυτή τη μέρα, από το 1976 οι Παλαιστίνιοι τιμούν την Ημέρα της Γης προς τιμήν του αγώνα τους να κρατήσουν τη γη τους και την εθνική τους ταυτότητα σε ένα όλο και πιο εχθρικό περιβάλλον και επιμένουν να αγωνίζονται για την Ελευθερία, την Ειρήνη και τα αναφαίρετα δικαιώματά τους για επιστροφή και αυτοδιάθεση αντιμετωπίζοντας την Ισραηλινή αποικιακή κατοχή και τις ρατσιστικές πολιτικές του Ισραήλ.

30 Μάρτη: Ημέρα της Παλαιστινιακής Γης...
Οι έξι Παλαιστίνιοι νεκροί εκείνης της ημέρας: 1. Ο Raja Hussein Abu Rayya (30 ετών) από το Sakhneen, 2. Ο Muhsin Hasan Said Taha (15 ετών), από το Kufr Kanna, 3. Ο Khader Eid Mahmoud Khalaila (24 ετών)από το Sakhneen, 4. Ο Kheir Mohammad Salim Yasin (23 ετών) από την Arraba, 5. Η Khadija Qasem Shawahneh (23 ετών) από το Sakhneen και 6. Ο Ra’fat Ali Az-Zheiri (21 ετών) από τον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams.

Ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Τουμπάσι δήλωσε: «Σήμερα γιορτάζουμε την 43η επέτειο της Παλαιστινιακής Ημέρας της Γης. Τιμούμε όλους εκείνους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην καταπολέμηση των παραβιάσεων, της κατοχής και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους τους ανθρώπους που έχουν θυσιάσει τη ζωή τους για εμάς, για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές ώστε να μπορούν να ζουν με Δικαιοσύνη, Ειρήνη και Ελευθερία».

Για άλλη μια χρονιά συνεχίζονται οι αιματηρές επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής ενάντια στους αγωνιζόμενους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας που, εδώ και ένα χρόνο, συνεχίζουν με αμείωτη αποφασιστικότητα να διεκδικούν τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού Κράτους, μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η μέρα της Παλαιστινιακής Γης

Πριν από τριάντα χρόνια, τον Μάρτη του 1976, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοινώνει την κατάσχεση 21.000 στρέμματα γης, αραβικής ιδιοκτησίας, για να δημιουργήσει εβραϊκά βιομηχανικά κέντρα. Λίγο αργότερα ο υπουργός Γεωργίας του Ισραήλ δηλώνει ότι ο σκοπός του σχεδίου είναι η δημιουργία μιας εβραϊκής πλειοψηφίας στην Αραβική Γαλιλαία.

Οι Παλαιστίνιοι αντιδρούν, κηρύσσουν γενική απεργία για τις 30 του Μάρτη. Την παραμονή, 29 Μάρτη, οι ισραηλινές αρχές επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας στην κάτω Γαλιλαία.

Το πρωί της Τρίτης 30 Μάρτη 1976, η ισραηλινή αστυνομία μαζί με ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, εισβάλουν στα αραβικά χωριά που συμμετείχαν στην απεργία. Ακολούθησαν συμπλοκές με νεολαίους Παλαιστίνιους που διαμαρτύρονταν για την απαλλοτρίωση της παλαιστινιακής γης από την κυβέρνηση του Ισραήλ πετώντας πέτρες. Οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με πυροβολισμούς, αδιάκριτα, κατά των άοπλων διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν με έντονη επιθετικότητα και βία. Έξι διαδηλωτές σκοτώθηκαν, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν και άλλοι 300 συνελήφθηκαν.

Σήμερα γύρω από τα εδάφη Παλαιστίνης καθώς και άλλων Αραβικών χωρών, πραγματοποιούνται πολλές διαμαρτυρίες και πρωτοβουλίες για να σηματοδοτήσουν αυτή τη σημαντική ημέρα.

Η Μέρα της Παλαιστινιακής Γης είναι μια ευκαιρία για τους Παλαιστίνιους, όχι μόνο να υπενθυμίσουν ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, αλλά και να καλέσουν, άλλη μια φορά, την Διεθνή Κοινότητα να επιλέξει να σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Μέχρι σήμερα η Διεθνής Κοινότητα δεν κατάφερε να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον αποικισμό της Δυτικής Όχθης και την καταστροφή της Γάζας. Τα τελευταία γεγονότα και οι μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ αποτελούν σαφή απόδειξη της στήριξης που απολαμβάνει το Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, δηλαδή την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και την απόφαση να μετακινηθεί εκεί η Αμερικανική Πρεσβεία, καθώς και την αναγνώριση των κατακτηθέντων Υψίπεδων του Γκολάν ως εδάφη του Ισραήλ.

Η δήλωση του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Νετανιάχου, «Το Ισραήλ είναι το Κράτος – Έθνος του Εβραϊκού λαού και μόνο αυτού», καθιστά προφανές ότι το έργο αποικιοποίησης συνεχίζεται και επιδιώκει να περιορίσει τους γηγενείς πληθυσμούς σε όσο το δυνατόν μικρότερο χώρο. Στην Παλαιστίνη, ο παράνομος εποικισμός και η απαλλοτρίωση της γης είναι διαρκής από την ίδρυση του Ισραήλ μέχρι και σήμερα και συνεχίζεται με εκπληκτική ταχύτητα.


* Αναδημοσίευση από Ημεροδρόμο

Σχολιάστε Ελεύθερα