23 Μαρτίου 2007: Πεθαίνει στην Αθήνα ο Γρηγόρης Φαράκος (ΓΓ ΚΚΕ)

Ο Γρηγόρης Φαράκος του Κωνσταντίνου (Ναύπλιο, 11 Ιανουαρίου 1923 – Αθήνα, 23 Μαρτίου 2007) ήταν Έλληνας πολιτικός και συγγραφέας. Υπήρξε Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, (Ιούλιος 1989 – Φεβρουάριος 1991) (11ος κατά σειρά) και βουλευτής του ΚΚΕ και, αργότερα, του Συνασπισμού. Επίσης διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας «Ριζοσπάστης».

Η βιογραφία του

Ο Γρηγόρης Φαράκος γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1923 και αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Το 1941 εισέρχεται στη σχολή Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π, απ’ όπου αποφοίτησε το 1946. Σπούδασε επίσης κοινωνικές και οικονομικές επιστήμες και ειδικεύτηκε σε θέματα ενεργειακής οικονομίας.

Στην Κατοχή πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ (σπουδάζουσας), ως καπετάνιος λόχου του ΕΛΑΣ (σπουδαστών) και ως «καπετάνιος» του λόχου «Λόρδος Μπάυρον» (των φοιτητών). Είχε γίνει μέλος του ΚΚΕ το 1941.

Κατά τα Δεκεμβριανά τραυματίσθηκε στην Αθήνα. Το 1947 εξορίστηκε στην Ικαρία, αλλά διέφυγε και πήρε μέρος στον Εμφύλιο στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας όπου και τραυματίσθηκε για δεύτερη φορά.

Μετά την ήττα του ΔΣΕ τον Αύγουστο του 1949 εγκαταστάθηκε σαν πολιτικός πρόσφυγας στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.Έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από το 1961 και από το 1968 ήταν μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος. Στη διάρκεια της δικτατορίας ήλθε παράνομα στην Ελλάδα ως υπεύθυνος του κλιμακίου της Κ.Ε του ΚΚΕ, συνελήφθη το 1968 και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Απελευθερώθηκε τον Ιούλιο του 1974.

Μετά τη Μεταπολίτευση εκλέγονταν βουλευτής Αθηνών του ΚΚΕ από το 1974 μέχρι το 1989 και από το 1989 έως το 1993 με το Συνασπισμό. Το Μάιο του 1991 παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Όταν ανέλαβε τη θέση του γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ είχε προκύψει η διαμάχη στο εσωτερικό του κόμματος μεταξύ εκείνων που ζητούσαν την υπέρβαση του κομμουνιστικού χαρακτήρα του κόμματος και εκείνων που ζητούσαν τη διατήρηση των εν λόγω χαρακτηριστικών του. Ως ΓΓ πήρε το μέρος των πρώτων, πρωτοστατώντας στο αίτημα για «ανανέωση» στα πρότυπα άλλων Κομμουνιστικών Κομμάτων της Δύσης.

Στον προσυνεδριακό του 13ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, συγκεντρώνει πάνω του όπως και ο Μίμης Ανδρουλάκης τα «πυρά» των αγανακτισμένων κομματικών μελών που βλέπουν το κόμμα να αλλάζει πορεία και χαρακτήρα. Στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ, που καλείται να εκλέξει τον νέο γραμματέα της, αποφασίζοντας έτσι και την ιστορική συνέχεια του ΚΚΕ, θα προτείνει και προφανώς θα ψηφίσει τον Γιάννη Δραγασάκη για επόμενο γραμματέα.

Ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, θα χάσει όμως την ψηφοφορία από την Αλέκα Παπαρήγα και τελικώς, θα αποχωρήσει μαζί με την ομάδα στελεχών υπό τον Μίμη Ανδρουλάκη, που θα αντιδράσει στην αποχώρηση της αντιπροσωπείας του κόμματος από τον Συνασπισμό. Μέχρι το 1993 εκλεγόταν βουλευτής με τον Συνασπισμό και ασχολήθηκε με την ιστορική μελέτη και συγγραφή.

Πέθανε στην Αθήνα το 2007, σε ηλικία 83 ετών και κηδεύτηκε στο Ναύπλιο.


To άρθρο αυτό αποτελεί αφιέρωμα στη ζωή και στη δράση των ΓΓ του ΚΚΕ και φόρο τιμής στα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Διαβάστε επίσης τη ζωή των υπολοίπων ΓΓ:

16 thoughts on “23 Μαρτίου 2007: Πεθαίνει στην Αθήνα ο Γρηγόρης Φαράκος (ΓΓ ΚΚΕ)

Σχολιάστε Ελεύθερα