1956: Πεθαίνει στη Γιουγκοσλαβία ο Ανδρέας Τσίπας (ΓΓ ΚΚΕ)

Ο Ανδρέας Τσίπας (1904-1956) ήταν σλαβόφωνος κομμουνιστής και διετέλεσε Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ την περίοδο από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1941 (6ος κατά σειρά). Μετά τον εμφύλιο πόλεμο εγκαταστάθηκε στη Γιουγκοσλαβία μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο Λάζαρος Ζησιάδης και ο Ανδρέας Τσίπας, στελέχη του ΚΚΕ από τη Μακεδονία (δεκαετία του 1930).

Η βιογραφία του

Ο Ανδρέας Τσίπας γεννήθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα Φλώρινας το 1904 και ήταν Σλαβομακεδόνας. Εργαζόταν ως αγρότης και ως καπνεργάτης και εντάχθηκε στο ΚΚΕ στη δεκαετία του ’20. Το 1934 έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Το 1936 στην περίοδο της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου συνελήφθη και φυλακίστηκε στην Ακροναυπλία μέχρι το 1941. Εκεί ήταν στην ηγεσία της καθοδήγησης μαζί με τους Γιάννη Ιωαννίδη, Κώστα Θέο, Βασίλη Βερβέρη και Μιχάλη Σινάκο. Στις 30 Ιουνίου 1941 με επέμβαση της Βουλγαρικής πρεσβείας αποφυλακίστηκε σαν σλαβομακεδόνας από την Ακροναυπλία μαζί με 26 άλλα μέλη του ΚΚΕ.

Αμέσως μετά την αποφυλάκισή του μετέβη στην Αθήνα και εργάστηκε για την ανασυγκρότηση του ΚΚΕ. Την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 1941 συγκροτήθηκε η λεγόμενη Νέα Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ (ΝΚΕ) με τέσσερα μέλη: τον Πέτρο Ρούσο, την Χρύσα Χατζηβασιλείου, τον Παντελή Καραγκίτση και τον Ανδρέα Τσίπα. Στις 1-3 Ιούλη του 1941 συνήλθε στην Αθήνα η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ από τα 4 μέλη της ΝΚΕ και τους Κώστα Λαζαρίδη και Ανδρέα Τζήμα. Η Ολομέλεια κάλεσε τον ελληνικό λαό, τα κόμματα και τις οργανώσεις του σε ένα εθνικό μέτωπο απελευθέρωσης.

Γραμματέας της ΝΚΕ ανέλαβε ο Ανδρέας Τσίπας με εντολή του έγκλειστου στην Ακροναυπλία Γιάννη Ιωαννίδη. Την 1η Αυγούστου 1941, με την καθοδήγηση της ΝΚΕ, εκδόθηκε το πρώτο φύλλο της νέας σειράς του Ριζοσπάστη.

Τον Δεκέμβριο του 1941 ο Ανδρέας Τσίπας αντικαταστάθηκε στη θέση του Γραμματέα της ΚΕ από τον Γιώργη Σιάντο, που λίγο καιρό πριν δραπέτευσε κατά τη μεταγωγή του από τις φυλακές της Κέρκυρας. Ύστερα από ένα σύντομο χρονικό διάστημα ο Τσίπας απομακρύνθηκε από κάθε υπεύθυνη καθοδηγητική θέση γιατί, παρά το ανεπτυγμένο ιδεολογικοπολιτικό του επίπεδο, παραβίαζε θεμελιώδεις συνωμοτικούς κανόνες και ήταν εθισμένος στο αλκοόλ. Μετά την καθαίρεσή του ως στοιχείου λούμπεν, μετακινήθηκε στη Σόφια.

Επί των ημερών του, ως γενικός γραμματέας, θα ιδρυθεί το Εργατικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, από την ΓΣΕΕ, την Ενωτική ΓΣΕΕ και τα Ανεξάρτητα Συνδικάτα και θα εκδοθεί το πρώτο φύλλο της νέας σειράς του Ριζοσπάστη, ενώ τον Σεπτέμβριο του 1941, ιδρύεται και το ίδιο το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο.

Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου συμμετείχε στη ΝΟΦ. Μετά την ήττα του ΔΣΕ εγκαταστάθηκε στη Γιουγκοσλαβία, στην πόλη Μοναστήρι (Μπίτολα), σημερινή Βόρεια Μακεδονία, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του, το 1956. Έφυγε σε ηλικία 52 ετών.


To άρθρο αυτό αποτελεί αφιέρωμα στη ζωή και στη δράση των ΓΓ του ΚΚΕ και φόρο τιμής στα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Διαβάστε επίσης τη ζωή των υπολοίπων ΓΓ:

16 thoughts on “1956: Πεθαίνει στη Γιουγκοσλαβία ο Ανδρέας Τσίπας (ΓΓ ΚΚΕ)

Σχολιάστε Ελεύθερα