Ο Δήμος Ικαρίας απαντά στη Λαϊκή Συσπείρωση για το ζήτημα της ανακύκλωσης

Η Λαϊκή συσπείρωση στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο δια μέσω του εκπροσώπου της Στέλιου Κουντούπη, απηύθηνε ερώτηση προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για το θέμα της ανακύκλωσης στην Ικαρία.

Τα συχνότερα λάθη που κάνουμε στην ανακύκλωση

Σε σημερινή του ανακοίνωση ο Δήμος Ικαρίας σε αποκλειστικότητα στην Ικαριακή Ραδιοφωνία, διότι εμείς σαν μέσο δεν υπάρχουμε στην Ικαρία, απάντησε στα ερωτήματα που έθεσε ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης ως εξής:

Κ. Κουντούπη,

με έκπληξη σας ακούσαμε κατά τη συνεδρίαση του 11ου Δημοτικού Συμβουλίου να εισηγείστε (ίσως για πρώτη φορά) το θέμα περί πορείας υλοποίησης του προγράμματος συλλογής ανακυκλώσιμων. Κι εξηγούμε την έκπληξη.

Μερικές φορές είναι φρονιμότερο να μην κάνεις ερωτήσεις για τις οποίες οι απαντήσεις σε εκθέτουν, ίσως ανεπανόρθωτα. Και μαζί με σένα και άλλους, όπως στη δική σας περίπτωση την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, κατά τη θητεία της οποίας διατελέσατε Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Ευδήλου.

Ας απαντήσουμε λοιπόν στα ερωτήματά σας.

Κατά τον τελευταίο χρόνο ανακυκλώθηκαν πάνω από 160 τόνοι ανακυκλώσιμου υλικού (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο/λευκοσίδηρος) και 5 τόνοι ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Η απομάκρυνση των 500 δεμάτων στο σύνολό τους συνοδεύεται από τα αντίστοιχα δελτία αποστολής του Δήμου Ικαρίας #13 (28/11), 14 (5/12) ,15 (12/12), 16 (30/1), 17 (27/2), 18 (19/03), 19 (10/04), 20 (7/05), 21 (17/05), 25 (21/07) προς την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ). Επιπλέον, επετεύχθη συμφωνία με την ΕΕΑΑ Α.Ε. για καταβολή τιμήματος στο Δήμο 150 ευρώ ανά τόνο ανακυκλώσιμου υλικού. Αυτό σημαίνει ότι στο ταμείο του Δήμου Ικαρίας θα καταβληθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, κατά το οποίο η ΕΕΑΑ θα μας αποστείλει συγκεντρωτικά στοιχεία προκειμένου να πραγματοποιηθεί τιμολόγηση,150*160=24.000ευρώ.

Συγχωρέστε μας αλλά καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για την ανεύρεση των δελτίων αποστολής του συνολικού όγκου ανακυκλώσιμων που απομακρύνθηκε κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Μήπως δεν υπάρχουν; Όπως δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το ποσό που εισέρρευσε στο ταμείο του Δήμου από τη διαδικασία της ανακύκλωσης καθώς και και τα σχετικά τιμολόγια επί μία πενταετία. Κατεβλήθη κάποιο χρηματικό ποσό; Κι αν όχι, πού πήγαν τα χρήματα κ. Κουντούπη; Μήπως τόσα χρόνια τα εισέπρατταν άλλοι κι όχι ο Δήμος; Μήπως η προηγούμενη Δημοτική Αρχή εκχώρησε επί της ουσίας άνευ τιμήματος την ανακύκλωση; Παρακαλούμε για τα επίσημα στοιχεία σε όλα αυτά τα ερωτήματα προκειμένου οι δημότες να ενημερωθούν και να κρίνουν το πότε αυτός ο Δήμος και η Υπηρεσία της Ανακύκλωσης λειτούργησαν υπέρ των συμφερόντων του και των δημοτών.

Η αδειοδότηση των δύο σημείων διαλογής και δεματοποίησης ανακυκλώσιμων θα επιτευχθεί σύντομα με τη νέα Δημοτική Αρχή και με τη βοήθεια της Τεχνικής μας Υπηρεσίας, ενώ δεν έχουμε σταματήσει τις αποστολές ανακυκλώσιμων. Είναι λυπηρό και απορίας άξιο γιατί δεν προχώρησε επί των ημερών σας σε διάστημα πέντε ετώνΌπως επίσης κατά το ίδιο διάστημα γιατί δεν έγινε εφικτή η παραχώρηση από την ΕΕΑΑ Α.Ε. κάδων και καμπανών για γυαλί, κάτι που εμείς εξασφαλίσαμε κι έχει δρομολογηθεί η παραγγελία.

Μας ρωτάτε, τέλος, το λόγο αναστολής λειτουργίας της διαδικασίας ανακύκλωσης στις Δ.Ε. Ευδήλου και Ραχών, η οποία ξεκίνησε ήδη στον Εύδηλο και με τις προσλήψεις που αναμένονται θα ξεκινήσει και στις Ράχες. Η “διαχρονική συμβολή σας” αναδείχθηκε περίτρανα στην προίκα που μας κληροδοτήσατε ως εξοπλισμό της Ανακύκλωσης που βεβαίως δεν σταμάτησε στην 1η του Σεπτέμβρη 2019, αλλά πολύ νωρίτερα: ασυντήρητα και παροπλισμένα απορριμματοφόρα που προς ενημέρωση δική σας και των δημοτών, το κόστος αυτών των επισκευών αγγίζει το ¼ του συνολικού προϋπολογισμού του Δήμου Ικαρίας.

Ειλικρινά μας τιμά που περιμένετε να αποκαταστήσουμε ελλείψεις χρόνων μέσα σε λίγους μήνες. Τελικά, σε ό,τι αφορά συνολικά στη διαχείριση απορριμμάτων, τί έγινε στην Ικαρία όλα τα προηγούμενα χρόνιαΜήπως σας φταίνε άλλοι;

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑΣ

Σχολιάστε Ελεύθερα