Αίτημα 16 συλλόγων για επαναλειτουργία αθλητικού χώρου & παιδικής χαράς στον Άγιο κήρυκο

16 Σύλλογοι του Αγίου Κηρύκου έστειλαν την παρακάτω επιστολή προς τον Δήμο Ικαρίας, την τοπική κοινότητα και το Λιμενικό ταμείο του Αγίου Κηρύκου. Η επιστολή στάλθηκε στις 19 Αυγούστου του 2020

Φωτογραφία της Ικαριακής ραδιοφωνίας από το αντίστοιχο άρθρο

Το παρόν έγγραφο συνυπογράφεται από τους παρακάτω αθλητικούς, πολιτιστικούς και  συλλόγους γονέων και κηδεμόνων της περιοχής, με μοναδικό γνώμονα την διεκδίκηση των δικαιωμάτων της δημόσιας και ασφαλούς άθλησης των παιδιών της κοινωνίας μας.

Η απόφαση και ο λόγος της  συγγραφής του παρόντος κειμένου αποτελεί για εμάς μείζον ζήτημα. Η επιτακτικότητα της ανάγκης που έχει προκύψει, βρίσκεται για εμάς στο ρόλο αλλά και στην ίδια την ύπαρξη των συλλόγων μας που δεν είναι άλλη από το να προσφέρουμε και να καλύπτουμε τις αθλητικές και πολιτισμικές ανάγκες των παιδιών αυτής της κοινωνίας με απώτερο σκοπό την παροχή και την δημιουργία αθλητικών και κοινωνικών δυνατοτήτων.

Με ακλόνητη την παραπάνω παραδοχή, δεν θα ήταν μια απλή παράλειψη αλλά ένα τεράστιο κοινωνικό σφάλμα,  να μην σταθούμε ενεργητικά στην αδρανοποίηση και στην μη λειτουργική φάση σειράς ετών, στην οποία βρίσκεται ο δημόσιος αθλητικός χώρος (γηπεδάκι) (για εμάς μόνο ως τέτοιος νοείται) εντός του λιμένα Αγίου Κηρύκου. Θεωρούμε επιτακτική, δεδομένη και αναγκαία την επαναλειτουργία του ως δημόσιο και αθλητικό χώρο και την απομάκρυνση του σκέπαστρου, το οποίο ξεκίνησε να στήνεται εντός του προαναφερθέντος χώρου εν μέσω πανδημίας και «κοινωνικής χειμερίας νάρκης».

Επειδή εκτιμούμε ότι τους προσεχείς  μήνες τα μέτρα είναι πολύ πιθανό να επανέλθουν και όπως είναι ευνόητο η δημόσια υγεία προέχει, οι ανοικτοί δημόσιοι χώροι άθλησης θα αποτελέσουν ζωτικής κοινωνικής και αθλητικής σημασίας για τα παιδιά της κοινωνίας μας. Είτε τα μέτρα επέλθουν, είτε όχι, εμείς διεκδικούμε την άμεση επαναλειτουργία του συγκεκριμένου δημόσιου αθλητικού χώρου με την ίδια χρήση που είχε και πριν την αδρανοποίηση του.

Διεκδικούμε επίσης την άμεση διευθέτηση του θέματος της παιδικής χαράς (καραβάκι) η οποία βρίσκεται εντός του λιμένα Αγίου Κηρύκου και αποτελεί το μόνο δημόσιο χώρο αναψυχής παιδιών μικρών ηλικιών στο οικιστικό σύμπλεγμα της πόλης. Επίσης θεωρούμε εξίσου σημαντική την βελτίωση και την παροχή προς καθημερινή χρήση, αθλητικών χώρων οι οποίοι βρίσκονται εντός των δημόσιων σχολείων μας.  

Η έλλειψη και η ανεπάρκεια δημόσιων χώρων άθλησης οδηγεί στον περιορισμό της ψυχοσυναισθηματικής έκφρασης των παιδιών αλλά και στην ανυπαρξία ασφάλειας στους χώρους όπου θα προσπαθήσουν να το πράξουν προκειμένου να εκφραστούν μέσα από το παιχνίδι(π.χ. χώρος σκακιέρας, πλατεία Αγ. Κηρύκου).

Τελική μας απαίτηση από το δημοτικό συμβούλιο, αποτελεί η εκκίνηση των διαδικασιών εντός των επόμενων ημερών για ανοικτή δημόσια διαβούλευση – συνέλευση μεταξύ δημοτών, δημοτικού συμβουλίου, συλλόγων αθλητικών, πολιτιστικών, γονέων και κηδεμόνων καθώς και των αρμόδιων εκπροσώπων της Λιμενικής αρχής του τόπου, προκειμένου να λυθούν τα επίμαχα ζητήματα.

Ολοκληρώνοντας το παρόν έγγραφο, αναμφισβήτητα θεωρούμε ως δεδομένο πως η δημοτική αρχή αλλά και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο θα σταθούν αρωγοί και συνδιεκδικητές στην προσπάθεια μας και πως θα συμπλεύσουν άμεσα και έμπρακτα με τις ανάγκες της κοινωνίας και αυτές των παιδιών της.

Το θέμα το έφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπέιρωσης Νίκος Λαρδάς, όπου αναφέρει ότι το έγγραφο αυτό αναφέρεται στον ανοιχτό αθλητικό χώρο, στον οποίο τώρα υπάρχει κατασκευή στεγάστρου, καθώς και τη παιδική χαρά, όλα αυτά εντός του χώρου της χερσαίας ζώνης του λιμανιού του Αγ. Κηρύκου

Σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων του δήμου | 2019 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Για το σύμβουλο της ΛΑΣ στον δήμο Ικαρίας θα έπρεπε να ήταν ένα από τα θέματα του τελευταίου Διοικητικού Συμβουλίου, αφού σπανίως υπάρχει τέτοια ομοψυχία στην διεκδίκηση ζητημάτων που αφορούν τους οικισμούς μας από τόσους συλλόγους

Με αυτό τον τρόπο ο Νίκος Λαρδάς κατέθεσε το παραπάνω αίτημα προσκαλώντας παράλληλα στην συζήτηση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Δ.Σ λιμενικού ταμείου, τοπική κοινότητα, αθλητικά & πολιτιστικά σωματεία, συλλόγους γονέων & κηδεμόνων της περιοχής).

Ο Δήμος Ικαρίας δεν έχει απαντήσει ακόμα επίσημα. Το ζήτημα βέβαια είναι πως οι εγκαταστάσεις αυτές που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του τουριστικού καταφύγιου, μιλάμε κυρίως για το γηπεδάκι που αναφέρεται στην επιστολή, έχουν ένα οικονομικό τίμημα για την επιστροφή τους στην προηγούμενη χρήση τους. Θα πρέπει βέβαια να σκεφτούμε ότι δυστυχώς πριν την χρήση του γηπέδου από την εταιρεία που κατασκεύασε την Μαρίνα και πάλι δεν ήταν ασφαλής χώρος άθλησης και ενώ ήταν χώρος για γήπεδο Μπάσκετ γινόντουσαν και αγώνες ποδοσφαίρου και μάλιστα επίσημοι, τουρνουά ομάδων 5χ5 από την Ικαρία.

Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η απομάκρυνση του σκεπάστρου αλλά η διαμόρφωση σε έναν ασφαλή χώρο άθλησης. Ελπίζουμε να ακούσουμε σύντομα την αρμόζουσα απάντηση από τη διοίκηση του Δήμου Ικαρίας.

Σχολιάστε Ελεύθερα