Ο Γ΄παγκόσμιος και τα επικίνδυνα παιχνίδια της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο

Δεν γνωρίζω με τι είδους όπλα θα γίνει ο τρίτος παγκόσμιος, αλλά ο τέταρτος παγκόσμιος θα γίνει με πέτρες και ξύλα.

Αλμπερτ Αινστάιν

Από τη σύνταξη

Είμαστε σε μια εποχή που τα οπλικά συστήματα έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, που ούτε και ο Ιούλιος Βερν δεν θα το φανταζόταν. Εάν ζούσε πραγματικά θα ένοιωθε ότι ο κόσμος αυτός ξεπέρασε προ πολλού αυτόν που φανταζόταν μέσα από την εργογραφία του.

Telegraph: Πόσα πυρηνικά όπλα υπάρχουν στον πλανήτη και τί μπορούν να  καταστρέψουν;

Δεν είναι μόνο πλέον η πυρηνική ενέρεγεια και η ανάγκη για περιορισμό, εδώ μιλάμε για όπλα που μπορούν να κάνουν τον γύρο της γης μιά μιση φορά, δηλαδή μπορώ να κάθομαι στην Ικαρία και να στείλω έναν πύραυλο στο Χονγκ κονγκ σε ένα συγκεκριμένο κτίριο. Είναι εντυπωσιακό το πόσο εξελιχθήκαμε. Έχουν καταγραφεί στις μέρες μας επίσημα πάντα 14.500 πυρηνικά όπλα, που κατανείμονται στις διάφορες χώρες που ανήκουν στις λεγόμενες πυρηνικές δυναμεις (“ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ισραήλ, Πακιστάν, Ηνωμένο βασίλειο, Γαλλία”). Οι 9 χώρες, που επίσημα έχουν πυρηνικά, είναι και οι χώρες που ελέγχουν αυτόν τον κόσμο μαζί βέβαια με την Γερμανία, που δεν είναι επίσημη πυρηνική δύναμη. Πυρηνικά βέβαια χωρίς να ξέρουμε ακριβώς πόσα, έχει και η Βόρεια Κορέα.

Παρόλα αυτά στις ισχυρά οικονομικές χώρες ανήκει και η Τουρκία, που συμμετέχει μάλιστα και στου G-20. Η Τουρκία που το 1923, όταν υπογράφτηκε η συνθήκη της Λωζάνης και έγινε η ανταλλαγή πληθυσμών είχε περίπου τον ίδιο πληθυσμό με μας, και σήμερα έχει φτάσει κοντά στα 80 εκατομύρια. Ο πληθυσμός της χώρας βέβαια δεν είναι ομοιογενής, καθώς στο εσωτερικό της χώρας ζούνε διάφορες φυλές, που όχι δεν θεωρούνται μετανάστες. Στην Τουρκία καταρχήν υπάρχουν κάποιοι, όσοι έμειναν, από τους Έλληνες που προφύλασσε η συνθήκη της Λωζάνης, Υπάρχουν πολλοί Αρμένιοι, Κούρδοι (υπολογίζονται γύρω στα 10 εκατομύρια) και βεβαίως πολλοί μα πολλοί που ανήκουν σε άλλες εθνότητε, αλλά ήρθαν το 1923 στην χώρα λόγω της μουσουλμανικής τους ιδιότητα π.χ Τουρκοκρητικοί. Μια χώρα που μαστίζεται με τις δικτατορίες της εδώ και δεκαετίες.

Στην Τουρκία υπάρχουν έντονα πολιτικά πάθη και αν στην Ελλάδα μιλάμε για τρεις δικτατορίες σε έναν αιώνα, εκεί εαν το ψάξουμε, θα βρούμε πολλές περισσότερες, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης προσπάθειας να ρίξουν τον Ερντογάν με αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016. Ο Ερντογάν είναι προ της εξόδου εδώ και πολλή καιρό, μπορεί εμείς να μην το έχουμε πάρει χαμπάρι, αλλά ο ίδιος το ξέρει καλά. Έχει δει το μέλλον ο Σουλτάνος και για αυτό προσπαθεί να το αλλάξει με αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος. Πήγε για παράδειγμα στη Λιβύη ή στη Συρία, δήθεν για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, και στις δύο περιπτώσεις απέτυχε. Στη Συρία οι Κούρδοι με καταδρομικές επιθέσεις και όχι μόνο, σχεδόν αποδεκατίσαν τον Τούρκικο στρατό. Στη Λιβύη, εκτός του ότι είναι όλοι οι μεγάλοι, υπέστη πρόσφατα μια επίθεση από την Αιγυπτιακή κατά πάσα πιθανότητα αεροπορία, σε βάση που είχε στην περιοχή.

Και κάπως έτσι βρέθηκε στο Αιγαίο με όλους όμως να το αποδοκιμάζουν. Είτε μιλάμε για το ΝΑΤΟ ή για την ΕΕ ή για του μεγάλους, τουλάχιστον στα λόγια βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδος. Οι νεοοθωμανοί θελουν πολλά περισσότερα από όσα θα μπορούσαν να τους ανήκουν. Η συζήτηση, που πρέπει να κάνουμε μαζί τους, είναι η υφαλοκρυπίδα και τίποτα άλλο, αλλά η Τουρκία θέλει και νησιά, διεκδικέι την Γαλάζια πατρίδα. Μέσα σε αυτή βρίσκονται και τα νησιά μας, που τα θέλουν αποστρατικοποιημένα όπως υπογράψαμε στη Λωζάνη το 1923. Η αλήθεια όμως είναι πως μέσα σε αυτά που υπογράψαμε το 1923, ήταν και η προστασία των χριστιανικών πληθυσμών στην ίμβρο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη και βεβαίως των Μουσουλμανικών πληθυσμών της Θράκης. Οι Μουσουλμάνοι της Θράκης δεν πειραχτήκαν, οι Έλληνες της Τουρκίας έγιναν πρόσφυγες μερικές δεκαετίες αργότερα.

Πέρα τούτου όμως, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να κρατήσει αποστρατικοποιημένα τα νησιά, όταν στα παράλια οι Τούρκοι όλα αυτά τα χρόνια ενισχύουν το στράτευμά τους. Υπάρχει και βάση του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη. Η Γαλάζια πατρίδα του Ερντογάν δεν μπαινει σε συζήτηση. Αυτό που μπορεί να μπει, είναι η υφαλοκρυπίδα και αν μιλήσουμε για τυχόν συνεκμετάλλευση πετρελαίου, θα μπορούσε να γίνει μόνο σε εφαπτόμενα σημεία της υφαλοκρυπίδας που θα οριοθετηθεί. Τίποτα άλλο δεν συζητάμε. Το μόνο που μπορεί δυστυχώς καλοί μου φίλοι να γίνει, είναι μια και μοναδική λέξη, ο πόλεμος. Αυτός όμως ενέχει κινδύνους και ειδικά εαν δεν πάρουν το μέρος σου, τότε ναι κινδυνεύουμε εμείς εδώ στα ακριτικά νησία της Ελλάδος, να γίνουμε κομμάτι του νεοοθωμανικού κράτους.

Η Γαλάζια πατρίδα θα γίνει ο "τάφος" της Τουρκίας | Pentapostagma
Η γαλάζια πατρίδα του νεοοθωμανισμού

Σήμερα 29 Αυγούστου του 2020 το ΥΠΕΞ σε ότι αφορά τα θέματα με τη Τουρκία έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

“Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν  όλα τα κράτη του κόσμου. Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους.

Η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά.

Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία”

Και μιας που ξεκινήσαμε έτσι, ας μιλήσουμε για το ενδεχόμενο του τρίτου Παγκοσμίου πολέμου. Μάλλον θα είναι ο μοναδικός παγκόσμιος πόλεμος που δεν θα ξεκινήσει από την Γερμανία. Σιγά τα πολεμικά συστήματα που διαθέτει. ΟΙ ΗΠΑ σήμερα έχουν πυρηνικά, αεροπλανοφόρα, ελικόπτερα υψηλής τεχνολογίας και αεροπλάνα stelth, που δνε τα πιάνουν τα ραντάρ. Η Ρωσία διαθέτει εξεαιρετικά ισχυρούς πυραύλους, όπως τον Σατανά 2, που μπορεί να καταστρέψει μια έκταση σαν την Βρετανία ή τον υπερηχητικό πύραυλο από το Ζιρκόνιο, που φτάνει 10.000 χλμ/ώρα ή τον Αβαγκαρντ, που έχει ταχύτητα ίση με 30 φορές την ταχύτητα του ήχου και μπορεί να κάνει μιαμιση φορά την περιφορά της γης. Τι να πεις βέβαια και για το Σουκόι 57 που μπροστά στο stelth της Αμερικής δεν πιάνει τίποτα. Ο τρίτος παγκόσμιος αν ξεκινήσει από κάποια αιτία, οι δύο υπερδυνάμεις θα ισοπεδώσουν τον κόσμο.

Τα Βαλκάνια ήταν, είναι και θα είναι πυριτιδαποθήκη πολέμων, εαν οι Τούρκοι αλλά ακόμη και εμείς διανοηθούμε να ξεκινήσουμε εκτεταμένο πόλεμο, ο τρίτος παγκόσμιος θα είναι κοντά, όσο παράδοξο και αν φαίνεται. Ναι στα Βαλκάνια και στα νησιά εξελίχθηκαν πολλές και ιστορικές μάχες που έπαιξαν τον ρόλο τους στους δύο μεγάλους πολέμους του προηγούμενου αιώνα. Η ιστορία κάνει κύκλους με κάθε κύκλο, όταν ειδικά μιλάμε για αιματηρές μάχες, να είναι πιοα αιματηρός από τον προηγούμενο και επειδή η ιστορία, όταν τα γεγονότα καταγράφονται στην πραγματική τους διάσταση, μπορεί να λειτουργήσει ως μια ανάστροφη προφητεία, θα πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά. Αυτές τις μέρες στο νησί μας ζήσαμε μια μικρή κινητικότητα, όσο αφορά την αναδιοργάνωση του στρατού μας, κάτι που όλους μας έβαλε σε σκέψεις αρνητικές.

Ελπίζουμε πως απλά δεν θα γίνει το μεγάλο μπαμ που επιθυμεί και ο Ερντογάν, που ο βασικός λόγος που τα κάνει δεν είναι βέβαια το δίκιο που θεωρεί ότι τον πνίγει αλλά η συσπείρωση των εθνικιστικών δυνάμεων της Τουρκίας ,γύρω του, όπως τότε που κάποιος Έλληνας πολιτικός είπε εκείνο το περίφημο, βυθίσατε το χώρα. Καλό πάντως είναι να βρισκόμαστε μεν σε εγρήγορση αλλά από την άλλη πρέπει να κρατάμε και την ψυχραιμία μας, γιατί το διπλωματικό παιχνίδι είναι περίεργο.Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ

Tags: ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: