Αδήλωτα τετραγωνικά: Παράταση αιτήσεων ζητούν οι ιδιοκτήτες, αυτά είναι τα πρόστιμα

Τα αδήλωτα τετραγωνικά είναι στο επίκεντρο καθώς η προθεσμία λήγει και οι ιδιοκτήτες ζητούν παράταση. Αυτά είναι τα πρόστιμα, αλλά και τα προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν μέσω της πλατφόρμας.

Αδήλωτα τετραγωνικά: Παράταση αιτήσεων ζητούν οι ιδιοκτήτες, αυτά είναι τα πρόστιμα

Έως τις 31 Αυγούστου είναι η προθεσμία για τα αδήλωτα τετραγωνικά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων τρέχουν για να προλάβουν τη διαδικασία.

Μέχρι στιγμής πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες έχουν σπεύσει να εμφανίσουν περίπου 21 εκατ. τετραγωνικά μέτρα που ήταν αδήλωτα στους Δήμους, αν και η πραγματική επιφάνεια των ακινήτων ήταν σχεδόν 82 εκατ. τετραγωνικά.

Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις, καταγράφονται στα νησιά και συγκεκριμένα στην Αστυπάλαια, την Κάλυμνο, την Ανάφη, τους Φούρνους, τη Χάλκη, την Κέρκυρα, την Τήλο και την Ικαρία.

Η διόρθωση των τετραγωνικών, προκειμένου οι πολίτες ν’ αποφύγουν βαριά πρόστιμα και να μπορέσουν να μεταβιβάσουν στο μέλλον την περιουσία τους, χωρίς πρόβλημα, γίνεται μέσω της πλατφόρμας tetragonika.govapp.gr, η οποία θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς TAXIS, επόμενο βήμα η δημιουργία νέας δήλωσης, στη συνέχεια γίνεται η επιλογή δήμου, η επιλογή ακινήτου, η διόρθωση των τετραγωνικών και η οριστική υποβολή.

Σε ενημερωτική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Ρόδου προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων για την λήξη λειτουργίας στις 31/8/2020 της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την διόρθωση των τετραγωγικών μέτρων, αναφέρει τα εξής:

«Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/. Κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί – με τους κωδικούς που έχει για να αποκτά πρόσβαση στις υπηρεσίες του TAXISnet- να εισέρχεται στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα και να δηλώνει υπεύθυνα στον οικείο Δήμο συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται η και που δεν ηλεκτροδοτείται ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη.

Το εμβαδόν που δηλώνεται πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9.

Μετά την πάροδο της καταληκτικής ημερομηνίας παύουν να ισχύουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις περί απαλλαγής από τα πρόστιμα λόγω μη υποβολής δήλωσης και θα εφαρμοστεί η κειμένη νομοθεσία περί εσόδων των ΟΤΑ με αναδρομικές χρεώσεις & πρόστιμα»

Νέα παράταση ζητούν οι ιδιοκτήτες, τα πρόστιμα

Νέα παράταση έως 31/12/2020 της δήλωσης προς τους Ο.Τ.Α. των αδήλωτων τετραγωνικών ακινήτων αλλά και των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων χώρων τους, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για έλλειψη σαφών οδηγιών συμπλήρωσης των πεδίων στην πλατφόρμα της Κ.Ε.Δ.Ε. που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους πολίτες αλλά και στους φοροτεχνικούς – λογιστές.

«Η παράταση αυτή είναι απόλυτα αναγκαία, τόσο για το συμφέρον των πολιτών όσο και των δήμων» είπε στον Αθήνα 9.84 ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.

«Η παράταση αυτή λήγει 31 Αυγούστου εντός των θερινών διακοπών, ένα μήνα προ της λήξης της προθεσμίας τακτοποίησης αυθαιρέτων (30.9) και υπό συνθήκες δυσχερέστατης πρόσβασης και μόνον με ραντεβού, των ενδιαφερομένων πολιτών προς τις υπηρεσίες εσόδων των οικείων Δήμων, λόγω κορονοϊού. Υπάρχουν επιμέρους προβλήματα και ιδιορυθμίες που δεν μπορούν να λυθούν μέσω της πλατφόρμας» εξηγεί ο κ. Παραδιάς. «Όπως π.χ. η διόρθωση των εμβαδών βοηθητικών χώρων πολυκατοικιών (αποθηκών, πάρκινγκ κλπ.) που ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται, είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινοχρήστων χώρων και καταβάλλονται, για αυτές, τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς όμως χρέωση ΤΑΠ, όπως και η αλλαγή χρήσης ακινήτου».

«Να τονίσω ότι η ανακριβής δήλωση εμβαδών για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού επισύρει πρόστιμο 60%, η εκπρόθεσμη 100% ενώ για την επιβολή ΤΑΠ το πρόστιμο είναι 200% επί της αρχικής οφειλής. Σημειωτέον ότι τα δημοτικά τέλη στην επαγγελματική χρήση είναι μεσοσταθμικά πενταπλάσια από την οικιακή. Επίσης όσοι ιδιοκτήτες δεν υποβάλλουν διορθωτική δήλωση δεν θα μπορέσουν να μεταβιβάσουν ή να πουλήσουν το ακίνητό τους, αφού για τη σύνταξη συμβολαίων και τη μεταβίβαση ακινήτου είναι απολύτως απαραίτητη η βεβαίωση ότι δεν έχουν οφειλές στους δήμους».

«Ζητάμε παράταση της προθεσμίας της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ ως προς όλες τις λειτουργίες της και την περαιτέρω αδιάλειπτη συνέχιση της λειτουργίας της πλατφόρμας αυτής», καταλήγει ο κ. Παραδιάς.

I-eidiseis

Σχολιάστε Ελεύθερα