Πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας για διεκδίκηση επαναφοράς μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Ικαρίας, Νίκος Λαρδάς, έφερε ως ζήτημα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβνομένου την Λέρο, τη Λέσβο, τη Κω, την Ικαρία, τη Σάμο και τη Χίο.

Νίκος Λαρδάς: Nα συνεχιστεί η θετική πορεία δίπλα στον ικαριώτικο λαό |  Ημεροδρόμος

Η πρόταση του Νίκου Λαρδά είναι ένα ζήτημα βέβαια που αφορά την εκάστοτε κυβέρνηση του τόπου μας και όχι τον δήμο, μιας που το εκάστοτε οικονομικό επιτελείο αποφασίζει τους φορολογικούς συντελεστές. Παρόλα αυτά επειδή η Λαϊκή συσπείρωση έχει την ευαισθησία να ασχολείται και με γενικότερα πολιτικά θέματα σε ένα δημοτικό συμβούλιο με έντονη την ένταση έφερε και αυτή την πρόταση η οποία έχει ως εξής:

Στην σημερινή κρίσιμη συγκύρια που ένας βασικός κλάδος της οικονομίας των νησιών – ο τουριστικός – πλήττεται βάναυσα δημιουργώντας χιλιάδες νέους άνεργους,  η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ θα ισχύσει για άλλους πέντε μήνες (μέχρι τις 31/12/2020) μόνο για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο. Η απόφαση αυτή προστέθηκε σε προηγούμενες παρατάσεις που δόθηκαν ως «αντιστάθμισμα» για το Προσφυγικό, δηλαδή για τη μετατροπή των νησιών σε φυλακές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με βάση αυτό το αρνητικό δεδομένο καλούμε την διοίκηση του δήμου να συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη της 11ης/2020 συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου το θέμα της διεκδίκησης επαναφοράς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ως ένα ελάχιστο οικονομικό μέτρο στήριξης των τοπικών οικονομίων .

Υπενθυμίζουμε ότι το δημοτικόσυμβούλιο Ικαρίαςέχει εκφράσει με την 57/2016 απόφαση τουτην κατηγορηματική αντίθεσή του στην εντεινόμενη ποικιλόμορφη φοροεπιδρομή,  και  με την 172-2017  απόφαση του έχει πάρει θέση σχετικά με την διατήρησητου μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Με βάση αυτά τα δυο κείμενα στην 11η /2020 συνεδρίαση του Δ.Σ θα καταθέσουμε νομοθετική τροπολογία που  θα απευθύνεται στο Υπουργείο Οικονομικών και το κοινοβούλιο, την οποία καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει και τoν δήμαρχο να θέσει στα σχετικά όργανα της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ.Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ, ΙΚΑΡΙΑ, ΛΑΣ

Tags:

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: