Έρευνα για θάνάτο εργαζόμενου στο αεροδρόμιο Σάμου ζητάνε τα εργατικά Σωματεία στη Σάμο

Εργαζόμενος σε υπηρεσία επίγειας εξυπηρέτησης βρέθηκε νεκρός στις 26 Αυγούστου στην πίστα του αεροδρομίου Σάμου. Δύο χρόνια μετά από ένα παρόμοιο περιστατικό. Τα αίτια του θανάτου του εργαζόμενου διερευνώνται και φως στις ακριβείς συνθήκες θανάτου θα ρίξει η νεκροψία.

Η διοίκηση του Εργατικού κέντρο Σάμου σε μήνυμα της εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του εργαζόμενου, που έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας. Στο μήνυμα της η διοίκηση τονίζει ότι ο εργαζόμενος έμεινε απροστάτευτος, επειδή η υγεία, η πρόληψη και η ασφάλεια έρχεται σε δεύτερη μοίρα και πάντα πίσω από τα κέρδη των εταιρειών.

Το ΕΚΣ Καταγγέλλει ότι πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο δυστύχημα στον ίδιο χώρο σε λιγότερο από δύο χρόνια, πράγμα το οποίο μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι σύμφωνα με την άποψη της διοίκησης, που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:


Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο αυτή όσο και την προηγούμενη φορά δεν υπήρχε γιατρός στον εργασιακό χώρο του αεροδρομίου. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπάρχει τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης στο νησί, που είναι υπεύθυνo για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας.

Και οι δύο θάνατοι των συναδέλφων αποδεικνύουν με το χειρότερο τρόπο πόσο λογαριάζουν τη ζωή εργαζομένων, επιβατών και επισκεπτών τόσο η Fraport, η οποία λειτουργεί το αεροδρόμιο, όσο και η κυβέρνηση που δεν στελεχώνει ιατρείο, με 24ωρη κάλυψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σε έναν από τους μεγαλύτερους χώρους εργασίας και επισκεψιμότητας του νησιού μας, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα ερωτήματα και η ανησυχία συναδέλφων και κατοίκων για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο του αεροδρομίου, είναι εύλογα και λογικά.

Για το ΕΚΣ είναι ολοφάνερο ότι τόσο για τη σημερινή όσο και για την προηγούμενη κυβέρνηση πρωτεύει η εξασφάλιση των κερδών των επιχειρήσεων και όχι η υγεία των εργαζομένων και του λαού. Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κοστίζουν στις επιχειρήσεις γι αυτό και φροντίζουν να τις απαλλάξουν αφαιρώντας κάθε δυνατότητα ελέγχου στους χώρους δουλειάς σε όλο το νομό, παίρνοντας το μοναδικό υπάλληλο Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Εργασίας που υπήρχε στη Σάμο και κλείνοντας το αντίστοιχο γραφείο.

Στη συνέχεια με ανακοίνωση του, το Σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων αναρωτιέται πόσους νεκρούς πρέπει να θρηνήσουμε για να γίνουν πράξη τα αυτονόητα; Αυτά που πάγια παλεύει το σωματείο.

Η διοίκηση του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων απαιτεί και διεκδικεί από την εταιρεία και το κράτος:

  • Να ερευνηθούν σε βάθος οι αιτίες θανάτου του συναδέλφου
  • Να υπάρξει μέριμνα για την οικογένειά του
  • Άμεσα να στελεχωθεί πλήρως το ιατρείο του αεροδρομίου με μόνιμο προσωπικό, και να λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως
  • Να πραγματοποιηθούν έλεγχοι και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με γιατρό εργασίας και τεχνικό ασφάλειας στο αεροδρόμιο.

Το σωματείο κλείνει το μήνυμα του ως εξής:

Συνάδελφοι, το σωματείο σας καλεί να παλέψουμε μαζί για την υγεία και ασφάλεια όλων μας, στους χώρους δουλειάς. Μην συμβιβαστείτε με τίποτα λιγότερο από αυτά που είναι υποχρεωμένοι εταιρεία και κράτος να εξασφαλίσουν. Ως εδώ! Δεν πρέπει να θρηνήσουμε άλλα θύματα στην ώρα εργασίας. Στην οικογένεια του συναδέλφου μας εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια.

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: