54 χρόνια μετά…..

Σε πήρε ο Λαμπράκης σε πήρε η Λευτεριά…..Μάρτυρες ήρωες οδηγούνε, τα γαλάζια μάτια του μάς καλούνε

Στίχοι του Μίκη Θεοδωράκη

Σωτήρης Πέτρουλας | Laconialive.gr - Η ενημερωτική ιστοσελίδα της ...

Ήταν 21 Ιουλίου 1965 όταν μεγάλη διαδήλωση φοιτητών συγκλόνιζε την Αθήνα. Τα όργανα της τάξεως προσπάθησαν δια της βίας να διαλύσουν την συγκέντρωση με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 250 διαδηλωτές και ένας εξ’αυτών να φύγει από τη ζωή. Ήταν ο Σωτήρης Πέτρουλας όπου στα 22 του χρόνια ολοκλήρωσε τον κύκλο της ζωής του με την αναφορά του θανάτου του να γράφει για θάνατο που προκλήθηκε από ασφυξία λόγω δακρυγόνου, εκδοχή η οποία αφήνει ανεξήγητα τα ολικά σχισίματα στο λαιμό του που διαπίστωσαν οι δικοί του όταν πήραν τον νεκρό.

Petroulas.jpg

Η επίσημη αφήγηση των γεγονότων βέβαια δεν άλλαξε ποτέ αλλά μεταγενέστερη ιατροδικαστική εξέταση από γιατρούς της οικογένειας έδειξε πως ο Πέτρουλας στραγγαλίστηκε. Η αστυνομία επεδίωξε την ταφή του κρυφά από τους γονείς του και πριν ανατείλει ο ήλιος. Ο ιερέας αρνήθηκε να κάνει την ταφή. Η κηδεία του στη συνέχεια πήρε τη μορφή διαδήλωσης.

Τότε ο Γεώργιος Παπανδρέου, καταγγέλλοντας δημόσια την κυβέρνηση Νόβα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η κυβέρνηση Νόβα δεν ηρκέσθη να είναι κυβέρνησις προδοσίας. Έγινε και κυβέρνησις αίματος. Πρέπει να εξαφανισθή από προσώπου της γης και να λογοδοτήσει δια τα εγκλήματά της.

Το 1975 το Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών αποφάσισε να ονομάσει τον σύλλογο φοιτητών “Σωτήρης Πέτρουλας” (ονομασία που κρατάει μέχρι σήμερα) και να τον ανακηρύξει επίτιμο μέλος του. Ο δε Μίκης Θεοδωράκης έγραψε για τον τραγικό θάνατό του το ομώνυμο τραγούδι.

Επίσης, ο Δήμος Αθηναίων, τιμώντας τον Σ. Πέτρουλα, έδωσε το όνομά του σε δημοτικό αθλητικό κέντρο της Αθήνας που βρίσκεται ΒΔ της Πανεπιστημιούπολης. Ο θάνατος του Πέτρουλα ήταν κομμάτι των Ιουλιανών ή της αποστασίας του 1965 όπου επικεντρώνεται στην παραίτηση του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου στις 15 Ιουλίου του 1965 και στο διορισμό, από τον βασιλιά Κωνσταντίνο, διαδοχικών πρωθυπουργών από το ίδιο το κόμμα του Γεωργίου Παπανδρέου, την Ένωση Κέντρου, για να τον αντικαταστήσει.

Αυτοί οι πρώην υποστηρικτές του Γεωργίου Παπανδρέου που αποσκίρτησαν από την Ένωση Κέντρου αποκλήθηκαν αποστάτες. Η αποστασία προανήγγειλε μία παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας, η οποία αποδυνάμωσε τη μετεμφυλιακή δημόσια τάξη και τελικά οδήγησε στη Χούντα των Συνταγματαρχών το 1967.

Δείτε το αφιέρωμα στην δολοφονία από την εκπομπή Ρεπόρτερς στην μεταπολίτευση

Σχολιάστε Ελεύθερα