Ένα περίεργο Ικαριώτικο έθιμο

Στο νησί της Ικαρίας όπου οι κάτοικοι ξέρουν καλά να γλεντούν, ο κάθε γάμος αποτελεί και ένα μικρό πανηγύρι με καλεσμένους που ξεπερνούν ακόμη και τους χίλιους. 

Έτσι οι Ικαριώτες δεν κάνουν σκόντο στα προσκλητήρια, που είναι αρκετά για να μοιραστούν, όχι μόνο στο χωριό που παντρεύεται το ζευγάρι, αλλά και στα γειτονικά. Οι γάμοι στο νησί μας έχουν πολύ κέφι, χορό και διασκέδαση, που κρατάει ως τις πρώτες πρωινές ώρες. Όλα αυτά είναι γνωστά σε όσους έχουν βρεθεί στο νησί μας.

Εδώ όμως και χρόνια εφαρμόζεται ένα περίεργο εθιμο, που θέλει τον γαμπρό να περνάει βασανιστήρια από συγγενείς και φίλους, οι οποίοι προσπαθούν στην κυριολεξία να του σπάσουν τα νεύρα ώσπου να τον  ντύσουν για να πάει στην εκκλησία, όπου περιμένει την νύφη.

Το έθιμο όμως δεν σταματάει εκεί. Κορυφαία στιγμή είναι εκεί που οι φίλοι και οι κουμπάροι  του γαμπρού παίρνουν την γραβάτα του και την δίνουν στον μάγειρα, κόβοντάς την πρώτα σε μικρά κομματάκια για να την μαγειρέψει ετοιμάζοντας έτσι το τελευταίο πιάτο της δεξίωσης. Σε εκείνο το σημείο ο γαμπρός παίρνει το πιάτο και ταΐζει έναν έναν εκείνους  που έχουν απομείνει στο γλέντι.

Περίεργο έθιμο θα λέγαμε και λίγο επικίνδυνο αλλά όπως και να ναι οι γαμπροί στην Ικαρία θα πρέπει να επιλέγουν την γραβάτα γάμου με προσοχή, γιατί ανήκει στα φαγώσιμα έιδη!!!!!Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΙΚΑΡΙΑ

Tags: ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: