Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το μεταναστευτικό στα νησιά μας

Τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό του για τη δημιουργία υπερκέντρων στα νησιά, ελλείψει βούλησης από τα κατά τόπους Δημοτικά Συμβούλια των νησιών να αποδεχτούν τα νέα κέντρα, φαίνεται ότι εγκαταλείπει σταδιακά η Κυβέρνηση.

Τα «αποκαλυπτήρια» του νέου κυβερνητικού σχεδιασμού έκανε ο Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μυτιλήνη το πρωί της Πέμπτης 20/8, σημειώνοντας ότι τόσο η Μόρια όσο και η ΒΙ.ΑΛ. θα μετατραπούν σε ελεγχόμενες δομές με δεδομένο ότι αυτοδιοικητικοί και θεσμικοί παράγοντες των νησιών δεν δέχονται τη δημιουργία νέων δομών σε περιοχές εκτός αστικού ιστού.

Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα «Στο Νησί», ο Υπουργός Μετανάστευσης έθεσε ως άμεσο στόχο τη λειτουργία μίας μόνο δομής σε κάθε νησί. Όπως είπε μάλιστα η αποσυμφόρηση των κέντρων, ειδικά στη Μυτιλήνη, είναι πραγματικότητα αφού έχουν αναχωρήσει 7.000 μετανάστες και πρόσφυγες ενώ ανέφερε ότι η φύλαξη των συνόρων είναι αδιαμφισβήτητη αφού οι ροές έχουν μειωθεί κατά 95% τους 5 τελευταίους μήνες.

Δείτε τις δηλώσεις του υπουργού στο νησί

Ο Νότης Μηταράκης στις δηλώσεις του περιέγραψε τον τρόπο που θα δημιουργήσει ασφαλείς δομές στα νησιά. Συγκεκριμένα υπογράμμισε τα εξής:

Το επόμενο ζητούμενο είναι να ενισχύσουμε την ασφάλεια στη Μόρια. Ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας αλλά και των διαμενόντων. Χρειάζεται οι δομές να γίνουν κλειστές και ελεγχόμενες για να προστατεύσουν αποφασιστικά και αυτούς που μένουν στις δομές αλλά κυρίως την τοπική κοινωνία της Μυτιλήνης

Κληθείς να σχολιάσει επίσης τη δήλωση που είχε κάνει ότι ψάχνει συνομιλητές στην τοπική κοινωνία, απάντησε:

Η αλήθεια είναι πως προσπαθώ και διατηρώ ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας αλλά ουσιαστική συζήτηση δεν έχει γίνει. Είχα προσκαλέσει και τους κατοίκους της Μόριας και τους προέδρους των Συλλόγων να έρθουν στην Αθήνα, θα προσπαθήσω να τους δω σήμερα στη Μυτιλήνη για να συζητήσουμε. Η αλήθεια είναι ότι η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί δύσκολες αποφάσεις που θέλουν πολιτικό θάρρος. Χρειάζεται όλοι να δείξουν πολιτικό θάρρος για να λύσουμε ένα πρόβλημα. Τον Φεβρουάριο κάποιοι λέγανε ότι υπάρχει θέμα αξιοπιστίας. Σήμερα και η φύλαξη των συνόρων είναι πραγματικότητα. Και η αποσυμφόρηση της Μόριας είναι επίσης πραγματικότητα καθώς και η αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου είναι πραγματικότητα. Μπορούμε πλέον να μιλάμε με αυξημένο κύρος σε αυτές τις συζητήσεις.

Και συνέχισε:

Στόχος είναι κάθε νησί να έχει μία δομή. Στη Μυτιλήνη να υπάρχει μόνο η Μόρια και να κλείσει ο Καρά Τεπές και οι άλλες δομές που υπάρχουνε. Να κλείσουν τα διαμερίσματα που υπάρχουν μέσα στην πόλη και να συγκεντρώσουμε τους πρόσφυγες σε ένα ασφαλές Κέντρο με επαρκή χώρο για τους ωφελούμενους ώστε να μπορούν να διανείμουν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους με ασφάλεια και με ποιότητα μέσα στις δομές. Η δομή Υγείας είναι όμορη της Μόριας και είναι μια φορητή δομή που έχει γίνει με υλικά που όταν δεν θα χρειάζεται πλέον η δομή θα μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να επιστρέψουν για άλλη χρήση.

Εντωμεταξύ ο υπουργός έκανε αναφορά στο θέμα του κορωνοϊού, όπου υπογράμμισε τα εξής:

Υπάρχουν μέτρα και αποφύγαμε να έχουμε οποιαδήποτε κρούσματα στη Μόρια στην πρώτη φάση της πανδημίας. Όπου υπάρχουν κρούσματα και έχουμε δυστυχώς στη Χίο αυτά αμέσως ενημερώνουμε την τοπική κοινωνία και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα καραντίνας

Εμείς από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι οι δομές πρέπει να μεταφερθούν κάτι το οποίο δεν βρήκε σύμφωνους τους συνομιλητές από την τοπική κοινωνία και εκ των πραγμάτων η Μόρια είναι μια πραγματικότητα όπως είναι και η ΒΙΑΛ στη Χίο. Ο στόχος μας είναι αυτές τις υφιστάμενες δομές να τις κάνουμε ασφαλέστερες. Η Σάμος είναι ένα καλό παράδειγμα για το τι θέλουμε να κάνουμε.Τις τεχνικές λεπτομέρειες θα τις συζητήσουμε.

Περισσότερα στο αντίστοιχο ρεπορτάζ της σελίδας στο νησίCategories: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΛΕΣΒΟΣ, ΣΑΜΟΣ, ΧΙΟΣ

Tags: , ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: