Χίος: Φόβοι για μετάδοση του ιού από τους μετανάστες στον τοπικό πληθυσμό

Σε καραντίνα τέθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στη Χίο, έως και τις 25 Αυγούστου, λόγω θετικών κρουσμάτων της COVID-19. Στα πέντε μέχρι στιγμής τα κρούσματα στο ΚΥΤ.

Πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάζονται στον Πειραιά

Μισό χιλιόμετρο από την τοπική κοινότητα του Χαλκειούς της Χίου, περίπου 3.800 μετανάστες εξακολουθούν να βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στο νησί.

Μπορεί οι μεταναστευτικές ροές προς το νησί να είναι μηδαμινές τους τελευταίους μήνες, ωστόσο η πανδημία έρχεται να «δυσκολέψει» την εξίσωση.

Και αυτό επειδή δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού έγιναν η αιτία για να τεθεί το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό, έως και τις 25 Αυγούστου.

Ειδικότερα, η απόφαση ελήφθη μετά την ανίχνευση θετικών κρουσμάτων COVID-19 σε άνδρα ηλικίας 35 ετών με καταγωγή από την Υεμένη, ο οποίος διαμένει χωρίς οικογένεια στο ΚΥΤ, καθώς και σε εργαζόμενη της δομής.

Στη συνέχεια όπως έγινε γνωστό άλλοι τρεις αιτούντες άσυλο βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και τέθηκαν σε απομόνωση σε ειδική δομή που έχει δημιουργηθεί στο νησί.

Ενώ ο ΕΟΔΥ διενεργεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες αναφορικά με την ιχνηλάτηση των επαφών, κάτοικοι του νησιού εκφράζουν τον φόβο τους για πιθανή διάδοση του ιού στον τοπικό πληθυσμό από τους μετανάστες.

«Φοβόμαστε για τη διάδοση του ιού. Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, ο μετανάστης που αποτέλεσε το πρώτο κρούσμα, έμενε με άλλα 30 άτομα. Πάντως πιστεύουμε ότι ο ιός δεν έφτασε στο νησί από τους μετανάστες, αφού ελέγχονται από τον ΕΟΔΥ κατά την άφιξή τους και οι ροές είναι μηδενικές. Άγνωστο παραμένει από που κόλλησε» υπογραμμίζει στο Sputnik o πρόεδρος της κοινότητας του Χαλκειούς, Βασίλης Βίγκας.

Η παρουσία της αστυνομίας στη δομή έχει ενισχυθεί, αλλά όπως αναφέρει: «η πίσω πλευρά της ΒΙΑΛ είναι ανεξέλεγκτη και μπορεί να φύγει οποιοσδήποτε. Ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πλέον οι μετανάστες έχουν μάθει πιο καλά τα περάσματα από εμάς. Έχουν χαράξει δικές τους πορείες στους δρόμους του νησιού». Για τον λόγο αυτό καλεί τις Αρχές να φυλάξουν αποτελεσματικά τη δομή.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, ο πρώτος μετανάστης που εμφάνισε ήπια συμπτώματα, νοσηλεύεται με πυρετό στο Γ.Ν. Χίου «Σκυλίτσειο».

Τα υπόλοιπα κρούσματα που έχουν αναφερθεί στο γενικό πληθυσμό του νησιού βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

SputnikCategories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΧΙΟΣ

Tags: ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: