74 χρόνια ύστερα από το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που έχει μείνει ως σήμερα ατιμώρητο

Του Μπάμπη Δρακόπουλου

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ (Χάρυ Τρούμαν) και οι επιτελείς του, όπως και το team των πυρηνικών επιστημόνων υπό τον καθηγητή Οπενχάιμερ, εγνώριζαν τι ακριβώς θα συμβεί βομβαρδίζοντας πραγματικούς στόχους και μάλιστα στόχους αμάχων με την ατομική βόμβα. Διότι είχε ήδη προηγηθεί παρουσία τους η πυρηνική δοκιμή στην  έρημο του Νέου Μεξικού είκοσι μέρες πριν.( 16 Ιουλίου 1945).

Το πρωΐ της 6ης Αυγούστου 1945 το βομβαρδιστικό Enola Gay  με πιλότο τον σμήναρχο Paul Watfield Tibbets  Jr.  Πάτησε το κουμπί και άφησε την βόμβα με το όνομα Little Boy να σκορπίσει τον όλεθρο στην Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Αποτέλεσμα :  92000 νεκροί  και 100 000 τραυματίες με καθολικά εγκαύματα τρίτου βαθμού . Εξαέρωση της πόλης σε ακτίνα 750 μ. από το κέντρο της έκρηξης. Καταστροφή του συνόλου των κτιρίων και ο πληθυσμός προσβεβλημένος από ραδιενέργεια επίσης στο σύνολό του.

Το έγκλημα αυτό δεν ήταν μία παράβαση εκ μέρους των ΗΠΑ  των όποιων ορίων Δικαίου του Πολέμου, όπως είχαν ως τότε θεσπιστεί με μία σειρά διεθνών συμφωνιών.  Ήταν καθαρά μια γκαγκστερικού τύπου ενέργεια με σκοπό την κατατρομοκράτηση του υπό διαμόρφωση κόσμου της εργασίας όσο και του θεσμικού πλαισίου διεθνών σχέσεων.

Η πράξη αυτή καθ΄ αυτή ήταν αδιανόητη ακόμη και για τους οπαδούς απόψεων περί δικαίου του πολέμου των Μακιαβέλι – Κλαούζεβιτς, αφού δεν υπήρχε ίχνος στρατιωτικού στόχου. Βομβάρδισαν αμάχους με ατομική βόμβα, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια όλες τις διεθνείς συμφωνίες που αφορούσαν κανόνες διεξαγωγής πολέμου.

Σύμβαση Γενεύης του 1864 που συμπληρώθηκε με την απόφαση της Συνδιάσκεψης της Χάγης το 1899, με την Συμφωνία της Χάγης το 1906, τις Συμφωνίες της Γενεύης το 1907  και του 1929, την Συμφωνία του Παρισιού  (Μπριάν – Κίλοκ ) το 1928, για την παράβαση των οποίων δικάστηκαν και καταδικάστηκαν οι Ναζί εγκληματίες πολέμου.

Ο πόλεμος είχε τελειώσει. Στο Ράιχσταγκ κυμάτιζε η πολεμική σημαία του Κόκκινου Στρατού και στο Παρίσι έκανε παρέλαση ο στρατηγός των ΗΠΑ Πάττον. Έτσι, το έγκλημα αυτό ήταν πέραν ακόμη και της υπέρβασης της ηθικής του πολέμου. Το έγκλημα αυτό προσέβαλλε ακόμα και τον άγραφο νόμο και την «ηθική»  του  υπόκοσμου σε όλες του τις εκδοχές. Δεν είχε καμμία σχέση με τον πόλεμο που είχε τελειώσει.

Ήταν μια ωμή εγκληματική ενέργεια του σκληρού πυρήνα του Αμερικανικού Καπιταλισμού – Ιμπεριαλισμού με στόχο την παγκόσμια κυριαρχία. Το ότι επανέλαβαν μετά τρείς μέρες τον βομβαρδισμό, αυτήν την φορά του Ναγκασάκι στις 9-8-1945 και εις γνώσιν του αποτελέσματος στην Χιροσίμα τα λέει όλα!

Στις 29 Αυγούστου 1949 η ΕΣΣΔ του Στάλιν δοκιμάζει την δική της ατομική βόμβα. Και μάλιστα μεγαλύτερης ισχύος εκείνων της Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Ο κόσμος φάνηκε να παίρνει μια ανάσα αισιοδοξίας. Γρήγορα όμως κατάλαβε πως άρχιζε μια πιο σκληρή φάση του ψυχρού πολέμου. Στην φάση της ισορροπίας του τρόμου. Με τον Μακαρθισμό και τον Σταλινισμό αντίστοιχα.

Ο Μακαρθισμός εξέφραζε το σκληρό και αποτρόπαιο πρόσωπο του Αμερικανικού Ιμπεριαλισμού, με κορυφαία γεγονότα : τις διώξεις αθώων πολιτών των ΗΠΑ που διαφωνούσαν με αυτού του είδους τα εγκλήματα. Τον Εμφύλιο στην Ελλάδα. Την κρίση μεταξύ Ανατολικού – Δυτικού Βερολίνου.  Τον εμφύλιο της Κορέας.  Την κρατική δολοφονία των Έθελ και Γιούλιους Ρόζεμπεργκ ως πράκτορες της ΕΣΣΔ, κάτι που ουδέποτε αποδείχτηκε. Κλπ, κλπ, κλπ.

Και μια διαβολική, ούτως ειπείν, σύμπτωση: στις  29 Αυγούστου 1949 που έγινε η δοκιμή της Σοβιετικής ατομικής βόμβας υποχωρούσε ο Δ.Σ. Ελλάδος ηττημένος..Το αναφέρουμε για την ιστορία και μόνο

Ο Σταλινισμός εν τώ μεταξύ μπήκε για τα καλά στο παιγνίδι των σφαιρών επιρροής και δορυφοροποίησης χωρών και αδελφών κομμάτων, ενώ ένα όργιο εκκαθαρίσεων από τον ίδιο τον Στάλιν και τους επιγόνους του βάζουν την σφραγίδα τους στην μετάλλαξη και τον εκφυλισμό του του Κόμματος του Λένιν, των Μπολσεβίκων..τού «ΚΚΣΕ».

Ο ψυχρός πόλεμος που εγκαινιάστηκε με τις βόμβες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι τελείωσε με το τέλος του περασμένου αιώνα δίχως νικητές και ηττημένους. Ένας πόλεμος που άφησε πίσω του συντρίμμια.  Και μόνο συντρίμμια κάθε κάθε είδους και κυρίως ανθρώπινα. Η δομική κρίση που τον διεδέχθη  και σοβεί δεκαετίες πλέον δεν φαίνεται πότε και με ποιόν τρόπο θα τελειώσει.

Στις συνθήκες της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης και της Πληροφορικής δεν είναι δυνατόν η παραγωγή ιδεολογίας και πολιτικής να γίνεται με το «άροτρον του Ησιόδου».  Ανανέωση και ριζοσπαστισμός είναι δύο έννοιες ταυτόσημες και αφορούν τα φυσιογνωμικά στοιχεία του πολιτισμού και των πολιτικών υποκειμένων που θα ανοίξουν τον δρόμο στην νέα ουτοπία !

Σχολιάστε Ελεύθερα