Παναγιά Αγιάσου: Η ιστορία της θαυματουργής εικόνας

Δεκαπενταύγουστος , κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου και στη Λέσβο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η Πανάγια της Αγιάσου. Ο Γιώργος Ξενέλλης από το ιερό προσκύνημα της Αγιάσου μιλά στην ΕΡΤ Αιγαίου για την ιστορία της εικόνας της Παναγιάς της Βρεφοκρατούσσας που η παράδοση θέλει να την έχει φιλοτεχνήσει ο ευαγγελιστής Λουκάς και ήρθε στη Λέσβο το 802 μ.Χ από τον μοναχό Αγάθωνα.

Η ύπαρξη της εικόνας στην συγκεκριμένη περιοχή έφερε την εκκλησία και η εκκλησία το χωριό. Το 1453 δηλαδή τότε που αλώθηκε η Πόλη από τους Τούρκους, οι Χριστιανοί του ναού βλέποντας ότι η εικόνα της Παναγίας άρχισε να καταστρέφεται από το πέρασμα του χρόνου, ανέθεσαν σ’ έναν καλό αγιογράφο να κάνει ένα πιστό αντίγραφο της παλιάς εικόνας για να κρύψουν την πρωτότυπη.

Η εικόνα – αντίγραφο είναι εξαίρετο έργο βυζαντινής τέχνης. Το 1838 η πρωτότυπη εικόνα βρέθηκε κρυμμένη στο εσωτερικό της νεότερης εικόνας της Παναγίας, μέσα σε ξύλινο κουτί και τυλιγμένη σε ύφασμα βουτηγμένο σε κηρομαστίχα, αλλά φοβερά κατεστραμμένη. Η αποκατάσταση των φθορών που δημιούργησε ο χρόνος έγινε με μεγάλη επιμέλεια από το Ρώσο τεχνίτη – ειδικό συντηρητή των εικόνων του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών – Βασίλειο Ραχτσέβσκι. Η παλιά εικόνα τοποθετήθηκε από τότε σε ξύλινη θήκη με διπλό κρύσταλλο μέσα σε μαρμάρινο προσκυνητάρι μπροστά στο αντίγραφο εικόνισμα της Παναγίας που βρίσκεται στο τέμπλο.

ΕΡΤCategories: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΛΕΣΒΟΣ

Tags: ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: