100 χρόνια ΓΣΕΕ

Ήταν ένας αιώνας πριν και μια κατάσταση εντελώς διαφορετική ότι αφορά τα εργασιακά στην χώρα μας.

Ήταν 1918 όταν η ιδέα μιας κεντρικής συνδικαλιστικής οργάνωσης κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα. Σημειωτέον για την περίοδο ήταν πως είχε ήδη γίνει η επανάσταση των Μπολσεβίκων στην ΕΣΣΔ, έτσι μοιραία η ίδρυση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας συμβαδίζει με την ίδρυση του ΣΕΚΕ που μετεξελίχθηκε λίγα χρόνια αργότερα σε ΚΚΕ.

Το 1918 λοιπόν με πρωτοβουλία της  Φεντερασιόν Θεσσαλονίκης και των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Πειραιά συγκαλείται πανελλαδική συνδιάσκεψη των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη δημιουργία εθνικού κέντρου. Η φεντερασιόν ήταν μια πολυεθνική οργάνωση εργατών που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη με ιδρυτή και ηγέτη τον Αβραάμ Μπεναρόγια, ισπανοεβραίο  σοσιαλιστή εργάτη που είχε γεννηθεί στο Βιδίνιο της Βουλγαρίας.

Η φεντερασιόν είχε ιδρυθεί στις 24 Ιουλίου του 1909, την επομένη δηλαδή του εορτασμού της πρώτης επετείου της επανάστασης των Νεοτούρκων, όπου η εβραϊκή, σοσιαλιστική, εργατική λέσχη με ονομασία Εργατικός Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης, συνενώθηκε με τη βουλγαρική Σοσιαλδημοκρατική Ομάδα (οι λεγόμενοι «στενοί»), δημιουργώντας τη Φεντερασιόν. Στο πρώτο άρθρο του Καταστατικού της οργάνωσης δηλωνόταν πως «σκοπόν έχει να αργανώση το προλεταριάτο δια την πάλην των τάξεων. Πολύ σύντομα η πλειοψηφία των «στενών» με επικεφαλής τον Βασίλη Γκλαβίνωφ αποχώρησε. Η βασική διαφωνία ήταν η ρεφορμιστική οργανωτική και ιδεολογική πλατφόρμα των Εβραίων της οργάνωσης και η συνεπόμενη τάση συνδιαλλαγής με τους Νεοτούρκους.

Η αφορμή για την αποχώρηση των στενών ήταν η συνεργασία της Φεντερασιόν και αστών μασόνων της Θεσσαλονίκης σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τη θανατική καταδίκη του Ισπανού αναρχικού Φρανσίσκο Φερρέρ. Η αποχώρηση έγινε τον Αύγουστο του 1909 και οδήγησε την Φεντερασιόν στα πρόθυρα της διάλυσης. Κλείνοντας σχεδόν ένα μήνα ύπαρξης, η οργάνωση θα αποκτήσει και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο (ο πρώτος σοσιαλιστής βουλευτής που εκπροσωπεί το βορειοελλαδικό χώρο στο οθωμανικό κοινοβούλιο), αφού ο Ντιμιτάρ Βλάχοφ, που ήταν ήδη εκλεγμένος (Λαϊκό Ομοσπονδιακό Κόμμα), έγινε μέλος της οργάνωσης.

Η Φεντερασιόν της Θεσσαλονίκης συνεργαζόταν πρόθυμα με τους Νεότουρκους, σε αντίθεση με τους Σλαβομακεδόνες σοσιαλιστές οι οποίοι αντιτίθεντο στη νέα κατάσταση. Η Φεντερασιόν πίστευε πως το καθεστώς των Νεοτούρκων θα έλυνε το πρόβλημα των εθνοτήτων.Προέκρινε την αρχή της ομοσπονδιοποίησης ως το μέσο για τη μετατροπή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε ένα κράτος αποκεντρωμένο όπου κάθε εθνότητα θα ήταν ελεύθερη και ασφαλής. Η σοασιαλιστική Φεντερασιόν αποδείχθηκε η πιο μετριοπαθής από όλες τις βαλκανικές σοσιαλιστικές ομάδες: δεν θέλησε να συμμετάσχει σε καμία πρωτοβουλία κατά του νέου καθεστώτος με αφορμή τον ιταλοτουρκικό πόλεμο που είχε ξεσπάσει. Όταν όμως οι Νεότουρκοι κατέφυγαν στη λήψη καταπιεστικών μέτρων ακόμα και σε βάρος της οργάνωσης η Φεντερασιόν τους αποκήρυξε και ζήτησε από το Διεθνές Σοσιαλιστικό γραφείο να ασκήσει πίεση για να τερματιστεί η πολιτική των διώξεων.

Όταν εντάχθηκε η Θεσσαλονίκη στην Ελλάδα, η οργάνωση υιοθέτησε το σύνθημα περί αυτόνομης Μακεδονίας ενώ δεν αναγνώριζε ως τελεσίδικη την προσάρτηση της Θεσσαλονίκης στο ελληνικό κράτος. Κατά τις παραμονές της συνθήκης του Βουκουρεστίου, με κείμενο της προς το Διεθνές Σοσιαλιστικό Γραφείο όπως και σε άλλες περιστάσεις, υποστήριξε την άποψη περί αυτονομίας. Αυτό, σε συνδυασμό με την υποστήριξη στις κινητοποιήσεις των καπνεργατών της Μακεδονίας είχε ως αποτέλεσμα καταδιώξεις, φυλακίσεις και εξορίες από την ελληνική διοίκηση. Παρ’ όλα αυτά, η οργάνωση άντεξε μέχρι και το 1918, χρονιά στην οποία προσχώρησε στο Σ.Ε.Κ.Ε. (που αργότερα μετονομάστηκε σε Κ.Κ.Ε.) Στις 9 Δεκεμβρίου 1918 η Κεντρική Επιτροπή του ΣΕΚΕ ειδοποίησε πως πλέον στο Διεθνές Σοσιαλιστικό Γραφείο η Φεντερασιόν της Θεσσαλονίκης εκπροσωπείτε από το νέο κόμμα του Σ.Ε.Κ.Ε.

Λίγο αργότερα η Φεντερασιόν παίρνει την πρωτοβουλία για την ίδρυση της ΓΣΕΕ ενωμένη πλέον με τα εργατικά συνδικάτα του ελληνικού κράτους (Εργατικό Κέντρο Αθήνας και Πειραιά κυρίως). Σε αυτά τα πλαίσια διοργανώνεται το 1ο Πανελλαδικό Εργατικό Συνέδριο στις 21 Οκτώβρη του 1918 στην Αθήνα, ένα συνέδριο που τελειώνει στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Σε εκείνο το συνέδριο συμμετείχαν 44 σωματεία που εκπροσωπούσαν 60.000 οργανωμένους εργάτες. Οι σοσιαλιστές πρότειναν να βασιστεί η ΓΣΕΕ στην αρχή της πάλης των τάξεων ενώ η άλλη πλευρά υποστήριζε ότι ο εργάτης πρέπει να ενδιαφέρεται μόνο για τα στενά επαγγελματικά του συμφέροντα. Λίγες μέρες αργότερα γίνεται η ίδρυση του ΣΕΚΕ. Πρώτος ΓΓ της ΓΣΕΕ υπήρξε ο Εμμανουήλ Μαχαίρας, που υποστήριζε το Βενιζελικό κόμμα, το οποίο είχε και την εξουσία στη διοίκηση. Στην διοίκηση όμως της ΓΣΕΕ υπήρχαν εκπρόσωποι τόσο του ΣΕΚΕ όσο και των σοσιαλιστών.

Οι Βενιζελικοί όπου ήταν και στην εξουσία δυστυχώς προσπαθούν εκείνη την περίοδο μέσα από παρεμβάσεις τους να καταστείλουν το εργατικό κίνημα. Έτσι στην πρώτη της περίοδο η ΓΣΕΕ γίνεται αντικείμενο εσωτερικών τριβών, διασπάσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ των αντικρουόμενων ομάδων της. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η διάσπαση της ΓΣΕΕ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μια διάσπαση που κράτησε μέχρι την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά.

Στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς του 1919 έγινε η πρώτη μεγάλη διάσπαση της συνομοσπονδίας, καθώς η διοίκηση ήταν μοιρασμένη ανάμεσα στο ΣΕΚΕ (5 μέλη), και το κυβερνητικό κόμμα του Βενιζέλου (6 μέλη). Το 1920 το Εθνικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ ανέθεσε τη διοίκηση στους συνδικαλιστές του ΣΕΚΕ. Η διάσπαση της ΓΣΕΕ θα ολοκληρωθεί το 1930, όταν και θα αποχωρήσουν οι ρεφορμιστές-σοσιαλιστές.

Το 1934 γίνεται το το 7ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ σε ένα κλίμα ενοποίησης του πολυδιασπασμένου συνδικαλισμού. Όμως δεν άλλαξε κάτι , καθώς πρόλαβε η δικτατορία του Μεταξά. Στα χρόνια που ακολούθησαν έως το 8ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (1946), αξίζει να θυμηθούμε την Πρωτομαγιά του ‘36 στη Θεσσαλονίκη αλλά και λίγες μέρες αργότερα την απεργία στις 9 Μαΐου, κατά τη διάρκεια και των δύο υπήρξαν αιματηρές συγκρούσεις.

Μιλάμε για μια περίοδο σύνδεσης της οικονομικής και ιδεολογικής εξάρτησης των συνδικάτων από το κράτος και μεθόδευσης για τη συρρίκνωση της αυτονομίας του συνδικαλιστικού κινήματος. Κατά τη διάρκεια της κατοχής η ΓΣΕΕ απομονώνεται, το συνδικαλιστικό κίνημα καθοδηγείται από το ΕΑΜ και τελικά η ΓΣΕΕ είναι το μόνο συνδικαλιστικό κίνημα της Ευρώπης που ματαίωσε την αποστολή εργαζομένων στη χιτλερική Γερμανία.Μετά την απελευθέρωση η Κ.Ε. του ΕΑΜ διορίζεται προσωρινή διοίκηση της ΓΣΕΕ.

Όμως το 1946 πραγματοποιείται το 8ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, το οποίο ακυρώνεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας και οι ρεφoρμιστές με την υποστήριξη των Αμερικανών και του Κράτους εγκαθίστανται στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, απομακρύνοντας τους αριστερούς. Κατά την περίοδο που ακολουθεί κυριαρχούν η συνεργασία με κρατικούς, παρακρατικούς και εργοδοτικούς μηχανισμούς, οι μεθοδεύσεις για την αλλοίωση της θέλησης των εργαζομένων, μια σειρά από σποραδικές και ασυντόνιστες απεργίες με κύριο αίτημα την αύξηση αποδοχών και τέλος ο εργατοπατερισμός.

Το 1956 ιδρύεται το Δημοκρατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα από συνδικαλιστικά στελέχη που συνδέονται με την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ).

Από το 1960 (14ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ) έως και το 1976 (18ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ) σημαντικά γεγονότα για το Συνδικαλιστικό Κίνημα λαμβάνουν χώρα. Το 1962 οι κεντροαριστερές δυνάμεις ιδρύουν τις 115 Συνεργαζόμενες Εργατοϋπαλληλικές Οργανώσεις-ΣΕΟ (1962). Παράλληλα, οι κεντρώοι δραστηριοποιούνται στη Δημοκρατική Συνδικαλιστική Αλλαγή και από κοινού οργανώνουν σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων, όπως των οικοδόμων, των δασκάλων, των καθηγητών και των τραπεζικών. Το 1966 χρησιμοποιούνται οι παλιές δοκιμασμένες συνταγές της νοθείας και η κεντροαριστερά αντιπολίτευση το καταγγέλλει ως νόθο και αποχωρεί. Έτσι και οι διοικήσεις της ΓΣΕΕ αντανακλούσαν τις εσωτερικές διενέξεις παραγόντων του καθεστώτος.

Οι μεταπολιτευτικοί νόμοι 5 και 6/1975 και το ΝΔ 42/74 αντικαθιστούν τις διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών, αλλά διατηρούν τις διοικήσεις των πρωτοβάθμιων οργανώσεων και επικρίθηκαν για διαστρέβλωση της συνδικαλιστικής ελευθερίας, καθώς αναπαρήγαγαν το ίδιο σύστημα της εξάρτησης της βάσης από την κορυφή. Ο Ν.330/76 ρυθμίζει τα συνδικαλιστικά θέματα και γίνεται αντικείμενο καθολικής αντίδρασης της αντιπολίτευσης, που τον κατηγορεί ως αντεργατικό.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη μεταπολίτευση είναι αγωνιστικές και μεγάλης διάρκειας. Πρωτοστατούν οι βιομηχανικοί εργάτες, οι μεταλλωρύχοι, οι τραπεζικοί, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στην Κοινή Ωφέλεια. Στη ΓΣΕΕ, παρά ορισμένες παραχωρήσεις στα εργατικά αιτήματα, το Κράτος, μέσω του Υπουργείου Εργασίας, κινεί τα νήματα των εξελίξεων.Στο 18ο Συνέδριο (1976) συμμετέχει η αριστερή αντιπολίτευση, ενώ αντίθετα στα τρία επόμενα αρνείται να συμμετάσχει στις εκλογικές διαδικασίες, χαρακτηρίζοντάς τα ως νόθα.

Λίγα χρόνια αργότερα το 1982 εκπίπτει η διοίκηση της ΓΣΕΕ και διορίζεται νέα, η οποία αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων. Με το Ν.1264/82 και την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ξεκινά μία νέα περίοδος για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλισμού και την κατοχύρωση των ελευθεριών του. Έτσι το επόμενο Συνέδριο (22ο) είναι το πιο αντιπροσωπευτικό και δημοκρατικό Συνέδριο στην μεταπολεμική περίοδο, που οδηγεί σε σχηματισμό ενωτικού αντιπροσωπευτικού Προεδρείου της ΓΣΕΕ. Η θητεία της Διοίκησης αυτής διακόπηκε με δικαστική παρέμβαση ένα χρόνο πριν την κανονική λήξη της.

Τα γεγονότα που ακολουθούν τη ρήξη του 1985 καταδεικνύουν την ανάγκη θωράκισης της αυτόνομης λειτουργίας και δράσης της ΓΣΕΕ, που επιτυγχάνεται στο 25ο Συνέδριο (1989) και ισχυροποιείται με την ψήφιση νέου Καταστατικού στο 26ο Συνέδριο (1990). Λίγο πριν τη νέα χιλιετία η ΓΣΕΕ διεκδικεί και αγωνίζεται για τη νέα εργατική τάξη και τα νέα δεδομένα της εποχής, όμως γνωρίζει και μια νέα διάσπαση η οποία κρατεί μέχρι τις μέρες μας.

Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ ιδρύεται το Π.Α.Μ.Ε (Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο Ελλάδος). Στις 3 Απριλίου του 1999 συγκεκριμένα σε Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας του Πειραιά, με τη συμμετοχή 230 πρωτοβάθμιων σωματείων, 18 κλαδικών και περιφερειακών οργανώσεων και 2.500 εκλεγμένων συνδικαλιστών ιδρύεται το ΠΑΜΕ. Το 2006 Η Κομμουνιστική Ανανέωση (τμήμα της ανανεωτικής Αριστεράς) αποχώρησε από το ΠΑΜΕ και οι μικρές της δυνάμεις δραστηριοποιούνται σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και ανένταχτους συνδικαλιστές, στον Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Το ΠΑΜΕ ακόμα μέχρι σήμερα είναι σε πλήρη κόντρα με την Γ.Σ.Ε.Ε., καθώς θεωρεί ότι ηγεσία της, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά ότι εκπροσωπεί τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό και τη στρατηγική του κεφαλαίου στο εργατικό κίνημα.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι το Π.Α.ΜΕ, αν και συμπεριφέρεται ως τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση εργαζομένων – ανταγωνιστική της τριτοβάθμιας ΓΣΕΕ – δεν έχει αποκτήσει νομική προσωπικότητα και δεν έχει δικαίωμα κήρυξης απεργίας ή διαπραγμάτευσης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι το ΚΚΕ δεν έχει αποχωρήσει επίσημα από τη ΓΣΕΕ που εκπροσωπείται μέσα από τη ΔΑΣ (Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία).

Στις τελευταίες αρχαιρεσίες εκλογών στο 36ο συνέδριο της ΓΣΕΕ το 2016 τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:

  1. ΠΑΣΚΕ, 119 ψήφους και 15 έδρες (146 και 16). Ποσοστό 32,33% από 34,52%.
  2. ΔΑΣ, 83 ψήφους και 10 έδρες, από 94 ψήφους και 10 έδρες. Ποσοστό 22,55% από 22,22%.
  3. ΔΑΚΕ, 67 ψήφους και 8 έδρες (103 και 11). Ποσοστό 18,2% από 24,35%.
  4. ΜΕΤΑ (πρώην «Αυτόνομη Παρέμβαση»), 53 ψήφους και 7 έδρες (44 και 5). Ποσοστό 14,4% από 10,4%.
  5. Νέα Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων (Νέα ΔΑΚΕ), 31 ψήφους και 4 έδρες. Ποσοστό 8,42%.
  6. ΕΜΕΙΣ, 9 ψήφους και 1 έδρα (32 και 3). Ποσοστό 2,44% από 7,57%.
  7. «Αγωνιστική Ταξική Ενότητα», 6 ψήφους και καμιά έδρα (2 και καμιά). Ποσοστό 1,63% από 0,47%.

Αυτό που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η ΓΣΕΕ, μετά τη συρρίκνωση του εργατικού εισοδήματος και της ασφάλειας των εργαζομένων από τα μνημόνια που έχουν επιβληθεί στην χώρα μας από το 2010 και μετά, είναι η ανακοπή αυτών των προοπτικών από την εκάστοτε κυβέρνηση. Η ΓΣΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν οι οποιεσδήποτε νεοφιλελεύθερες πολιτικές και ελπίζουμε ότι πάνω σε αυτό θα υπάρξει ενότητα. Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε αρνητικοί η ΓΣΕΕ έχει πετύχει μικρές νίκες σε πολλά επίπεδα ενώ σήμερα διαθέτει πολλά εργαλεία στην ανάπτυξή της, όπως το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ΓΣΕΕ – Ακαδημία Εργασίας, το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων, το Αρχείο Ιστορίας Συνδικάτων. Έτσι ο ρόλος της στα εργατικά αιτήματα πρέπει να αναβαθμιστεί.

Από το 1992 εώς σήμερα αυτοί ήταν οι πρόεδροι και οι ΓΓ της ΓΣΕΕ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Από Μάρτιο 2011 έως σήμερα ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΙΟΥΤΣΟΥΚΗΣ
Από Ιούλιο 2010  έως Μάρτιο 2011 ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΖΟΥΛΑΣ
Από Μάρτιο 2010 έως Ιούλιο 2010 ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΙΚΑΚΗΣ
Από Ιούλιο 2009 έως Μάρτιο 2010 ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΙΚΑΚΗΣ
Από Μάρτιο 2007 έως Ιούλιο 2009 ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΠΑΚΗΣ
Από 6/7/2006 έως Μάρτιο 2007 ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΠΑΚΗΣ
Από 20/3/2004 έως 5/7/2006 ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΠΑΚΗΣ
Από 18/3/2001 έως 19/3/2004 ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Από 15/3/1998 έως 17/3/2001 ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Από 28/8/1996 έως 14/3/1998 ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Από 19/3/1995 έως 27/8/1996 ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Από 8/9/1994 έως 18/3/1995 ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Από 18/10/1993 έως 7/9/1994 ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΩΝΑΣ
Από 21/4/1992 έως 17/10/1993 ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΩΝΑΣ


Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ

Tags: , ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: