ΠτΔ από τη Λέσβο: «Δε μας πτοεί η επιθετικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας»

«Δε μας πτοεί η επιθετικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από την Παναγιά της Αγιάσου στη Λέσβο, όπου παρακολούθησε την πανηγυρική θεία λειτουργία της κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Νομικός η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Δημοκρατίας στην Ελλάδα ...

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον συναισθηματικό δεσμό που ανέπτυξε ο λαός μας με την Παναγιά, ενώ στάθηκε και στο μεγάλο δυσανάλογο βάρος που επωμίστηκαν τα νησιά στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, τονίζοντας ότι οι νησιώτες μας επέδειξαν ευθύνη και αλληλεγγύη.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, μετά τη θεία λειτουργία ξεναγήθηκε από τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης στο Λαογραφικό Εκκλησιαστικό και στο Βυζαντινό Μουσείο της Παναγιάς της Αγιάσου, ενώ έμεινε εντυπωσιασμένη από τους θησαυρούς της παράδοσης της Αγιάσου που της παρουσίασε στο Αναγνωστήριο ο πρόεδρός του, Κλεάνθης Κορομηλάς.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δήλωσε από την Αγιάσο της Λέσβου :

«’Πάσχα του καλοκαιριού’ αποκάλεσε τον Δεκαπενταύγουστο ο Φώτης Κόντογλου. Σύμβολο της καταπάτησης του θανάτου, γιατί η Παναγία μπορεί να ‘εκοιμήθη’, δεν ‘κατέλειπε’, όμως τον κόσμον. Αυτό της το ανταποδίδει ο λαός μας , προστρέχοντας σε αυτή και αποκαλώντας τη  μητέρα, τροφό και προστάτιδα, εκείνη που γρηγορεί και μεσιτεύει.

Σήμερα που βρίσκομαι στη Λέσβο, με τις τόσες εκκλησιές της Παναγίας, σκέφτομαι πόσο πλούσιος είναι ο συναισθηματικός δεσμός που ανέπτυξε ο λαός μας με το πρόσωπό της, δίνοντάς της περίπου πεντακόσια ποιητικά προσωνύμια. Πόσο την αγάπησε, πόσο όμορφα την ύμνησε, πόσο συχνά ζήτησε  τη συνδρομή της. Αποτελώντας μέρος  της εθνικής μας  και πνευματική μας παράδοση από την εποχή του Βυζαντίου, δεν ήταν μόνο η καταφυγή και η αγία σκέπη, αλλά και η Υπέρμαχος Στρατηγός που εμπνέει σθένος, ενότητα και ομοψυχία στους δύσκολες καιρούς.

Σθένος, ενότητα και ομοψυχία χρειαζόμαστε και  σήμερα, απέναντι στις δυσκολίες της πανδημίας και της οικονομικής ανασφάλειας. Απέναντι, ιδίως, στην απειλή και αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την τουρκική ηγεσία. Από την ακριτική Λέσβο αναγνωρίζουμε σήμερα την οφειλή μας στις ένοπλες δυνάμει, που με αυταπάρνηση και ετοιμότητα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της πατρίδας. Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου. Τηρεί τις δεσμεύσεις της, τιμά την ιστορία της και τη γεωπολιτική της θέση.

Τα νησιά μας επωμίστηκαν δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Οι νησιώτες μας επέδειξαν ευθύνη και αλληλεγγύη, σε καιρούς δύσκολους. Διαφυλάξαμε, στον Έβρο και το Αιγαίο, με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα , τα σύνορα, όχι μόνο της χώρας μας αλλά  και τα σύνορα της Ευρώπης.

Έχουμε απόλυτο σεβασμό στις αρχές του διαλόγου και της καλής γειτονίας και σύμμαχό μας το διεθνές δίκαιο. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τους εταίρους μας και αξιοποιούμε όλους τους διπλωματικούς διαύλους.

Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα της Τουρκίας δεν μας πτοούν. Αντίθετα, την απομονώνουν διεθνώς, γιατί γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητή η ορθότητα των δικών μας θέσεων. Η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και έτσι θα παραμείνει.»

ΕΡΤCategories: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΛΕΣΒΟΣ

Tags: ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: