Ο μακρύς δρόμος των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών

Από τη Σύνταξη

Οι δημοτικές-περιφερειακές εκλογές αφορούν τις τοπικές κοινωνίες και έτσι πολλές φορές στο παρελθόν έχουν υπερκεράσει τις κομματικές προτιμήσεις των πολιτών. Αυτή η διαφορά θα φανεί αφού μαζί θα υπάρχουν και οι ευρωεκλογές. Για τις ευρωεκλογές απλά τα ψηφοδέλτια στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν και από κει και πέρα θα είναι μια πραγματική σφυγμομέτρηση για την κυβέρνηση και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα. Είναι κάλπες βλέπετε και όχι δημοσκοπήσεις.

Ας πάμε όμως στις δημοτικές, πριν λίγες μέρες μας ήρθε ένα κείμενο που η πανικαριακή ενότητα αλλαγής στήριζε τον Νίκο Καλαμπόγια, άρα είναι η τρίτη υποψηφιότητα μετά από αυτήν του κυρίου Γαγλία (ΑΣΠΙ) και του Νίκου Λαρδά (Λαϊκή συσπείρωση). Τις επόμενες ώρες θα υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες σύμφωνα με πολύ καλές πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει και μάλιστα μια σίγουρη εξ αριστερών. Δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή περισσότερα. Οι εκλογές αυτές μέχρι να γίνουν θα επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις.

Είναι μακρύς και αρκετά ενδιαφέρον δρόμος, διότι έχουμε απλή αναλογική. Τι σημαίνει αυτό? Χαμός στο ίσιωμα για να το πούμε λαϊκά. Όλοι οι σύμβουλοι βγαίνουν αναλογικά την πρώτη κυριακή και την δεύτερη ψηφίζεται μόνο ο δήμαρχος. Στις προηγούμενες εκλογές αυτός που έβγαινε δήμαρχος είχε αυτομάτως την πλειοψηφία των συμβούλων. Σε αυτές ο νικητής πρέπει να φτιάξει συμμαχίες για να μπορέσει να ελέγξει την πλειοψηφία του ΔΣ. Θα κάνουμε και ένα εικονικό παράδειγμα για να γίνει κατανοητό.

Έστω ότι στον δήμο μας που έχουμε 21 άτομα στο δημοτικό συμβούλιο κατεβαίνουν τέσσερις συνδυασμοί και παίρνουν τα εξής ποσοστά: Σ1 35%, Σ2 32% Σ3 20% Σ4 13%. Στον δεύτερο γύρο πάνε ο Σ1 με τον Σ2 και όποιος κερδίσει γίνεται δήμαρχος, που θα έχει ένα δημοτικό συμβούλιο ως εξής:

Σ1 7 Συμβούλους

Σ2 7 Συμβούλους

Σ3 4 Συμβούλους

Σ4 3 Συμβούλους

Η πλειοψηφία της εμπιστοσύνης είναι πάνω από 10 άρα αν υποθέσουμε ότι κερδίζει ο Σ1  και για να μπορέσει να αποκτήσει εμπιστοσύνη πρέπει να συνεργαστεί με τον Σ3 ή Σ4 ή και με τους δύο ενδεχομένως. Σε αυτό το εικονικό παράδειγμα όπως καταλαβαίνετε δεν χρησιμοποιούμε ονόματα γιατί δεν μας ενδιαφέρει αυτό αλλά το πως λειτουργεί το σύστημα της απλής αναλογικής. Να γίνει κατανοητό από τον αναγνώστη. Τώρα το αν είναι σωστό ή λάθος αυτό είναι μια άλλη παράμετρος που ούτε αυτή συζητάμε σε αυτό το άρθρο.

Έτσι ακόμα και όταν τελειώσει η ανακοίνωση των ονομάτων, σημασία βέβαια έχει το τι ψηφοδέλτια θα κατατεθούν στο πρωτοδικείο, ακόμα και όταν βγει το τελικό αποτέλεσμα , 26 Μαΐου η πρώτη κυριακή μαζί με τις ευρωεκλογές και 2 Ιουνίου η δεύτερη Κυριακή, θα πρέπει την επόμενη μέρα να φτιαχτούν συμμαχίες για να μπορέσει ο νικητής να διοικήσει τον δήμο. Το τι θα γίνει δεν μπορούμε σαφώς να προβλέψουμε, αλλά αυτό που έχουμε να πούμε, είναι υπομονή, είναι μακρύς ο δρόμος.

Το ίδιο ισχύει και στις περιφερειακές εκλογέςCategories: ΑΠΟΨΕΙΣ

Tags: ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: