Η κοινωνία των δημοτών απέναντι στον Κλεισθένη και τα Μνημόνια

Θέσεις της παράταξης για τον Κλεισθένη και τα μνημόνια

Σε πλήρη αντίθεση με την κυβερνητική προπαγάνδα για «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια», οι πολιτικές της ακραίας λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων  συνεχίζονται και έχουν «κλειδώσει» μέσα από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα σε βάθος δεκαετιών, μέσα από τις εκατοντάδες νομοθετικές ρυθμίσεις των τριών μνημονίων και των διαδοχικών «αξιολογήσεων», μέσα από την εκτίναξη του δημόσιου χρέους 50 και πλέον μονάδες του ΑΕΠ πάνω από τα επίπεδα του 2010. Την ίδια στιγμή, η ανάκαμψη του ελληνικού καπιταλισμού είναι προσωρινή, εξαιρετικά αναιμική και επισφαλής και έχει το χαρακτήρα «ανάπαυλας» μέχρι το ξέσπασμα νέων επεισοδίων κρίσης. Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες είναι βέβαιο ότι δεν περισσεύει φράγκο για την Τ.Α. αντίθετα, παραπέρα περικοπή είναι αναπόφευκτη.

Ποια είναι η κατάσταση 

Ο «Κλεισθένης» όχι μόνο δεν αναιρεί έστω και στο ελάχιστο τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη», αλλά τις ολοκληρώνει. Ο διπλός του στόχος είναι α) να εντάξει με δρακόντειους όρους τα οικονομικά των δήμων στο συνολικό μνημονιακό οικονομικό σχεδιασμό, β) να εξαλείψει και τα τελευταία ίχνη και προϋποθέσεις άσκησης πολιτικής υπέρ των δημοτών και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων στρωμάτων.

Ο έλεγχος επεκτείνεται με δύο νέα όργανα, την «Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ» και τον «Δημοτικό και Περιφερειακό Μεσολαβητή», που θα ελέγχουν τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, εισάγοντας πλέον ρητά τη λογική του «ελέγχου σκοπιμότητας» των αποφάσεων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Συμπληρωματικά σε αυτά, η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο στις οικονομικές επιτροπές και η δυνατότητα τιμωρίας δημάρχων με παύση από την κυβέρνηση, όπως και άλλα σημεία, περιγράφουν γλαφυρά τα περιθώρια άσκησης οποιασδήποτε πολιτικής.

Οι συνέπειες είναι :

α) Επέκταση της ανταποδοτικής λειτουργίας των δήμων, δηλαδή υπηρεσιών που στο εξής παρέχονται στους δημότες επί πληρωμή. Η δημοσιονομική λιτότητα και επιτήρηση μεταφέρουν διαρκώς περισσότερα οικονομικά βάρη στους ίδιους τους δημότες.

β) Μετατροπή των δήμων σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς. Για να αναπληρώσουν τη διαρκώς μειούμενη χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος, οι δήμοι αυξάνουν τα δημοτικά τέλη και προικίζονται με τη δικαιοδοσία συλλογής νέων φόρων, ώστε να καλύψουν τις δαπάνες (για το πράσινο, τις υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού κ.λπ.).

γ) Επέκταση και γενίκευση των ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων, της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών. Οι δήμοι μετατρέπονται σταδιακά σε επιτελικές περιφερειακές υπηρεσίες κατανομής χρηματοδοτήσεων και ανάθεσης έργων σε εργολάβους και εταιρείες.

δ) Συρρίκνωση, υποβάθμιση ή και εξαφάνιση κοινωνικών υπηρεσιών και λειτουργιών των δήμων.

Η «απλή αναλογική»

Η υποτιθέμενη «απλή αναλογική», με την οποία η κυβέρνηση  προσπαθεί προπαγανδιστικά να «εξαγνίσει» τον «Κλεισθένη» διεκδικώντας εύσημα δημοκρατικότητας, στην πραγματικότητα είναι ένας ακόμη βασικός  μοχλός πολιτικής επιτήρησης των δήμων και «απαγόρευσης» οποιασδήποτε απόκλισης από αυτό το πλαίσιο. Το εκλογικό σύστημα του «Κλεισθένη», αποσυνδέοντας την εκλογή των δημοτικών συμβούλων (που εκλέγονται με την απλή αναλογική) από την εκλογή του δημάρχου, ουσιαστικά αποσυνδέει τις εκλογές από οποιαδήποτε προγραμματική δέσμευση και συμβάλλει αποφασιστικά στην καταστροφή των προϋποθέσεων για απόκλιση από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων.

Πιάνουμε το νήμα των αντιστάσεων – η παρέμβαση μας έχει στόχο  

Στο άνοιγμα της συζήτησης για τα μεγάλα θέματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής και στην κινητοποίηση του κόσμου σε ζητήματα, όπως οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις , η μείωση του αφορολόγητου, η επαναφορά του χαμηλού φπα στα νησιά και ακτοπλοϊκές  συνδέσεις αλλά και  ζητήματα δημοκρατίας και αντιφασισμού καθώς επίσης και στα κεφαλαιώδη ζητήματα της σχέσης της χώρας με την Ε.Ε. και της Ευρωζώνη, των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, του ελληνικού εθνικισμού και της ανόδου του ρατσισμού και της ακροδεξιάς.

Πρόταση μας είναι

  • Διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για φλέγοντα τοπικά ζητήματα.
  • Απόλυτη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση, με τη δημοσιοποίηση όλων των οικονομικών στοιχείων των δήμων.
  • Κατάρτιση συμμετοχικών προϋπολογισμών, ώστε να μπορεί να ασκηθεί κοινωνική πολιτική υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων .
  • Ευθεία σύνδεση των δήμων με τις τοπικές κοινωνίες των πολιτών και τα κάθε είδους κινήματα και συλλογικότητες με τρόπο οργανωμένο.
  • Αταλάντευτη υπεράσπιση με κάθε νομικό και κυρίως κινηματικό μέσο όλων των δοκιμαζόμενων από τη μνημονιακή βαρβαρότητα δημοτών. Σαφείς δεσμεύσεις ότι δε θα επιτραπεί καμιά διακοπή της παροχής νερού, ρεύματος και φυσικού αερίου, καμιά κατάσχεση σπιτιού ανέργου, υποαπασχολούμενου ή φτωχού δημότη, κανένα κλείσιμο σχολείου ή δομής υγείας της πόλης, καμιά παραχώρηση σε ιδιώτες έργων που μπορούν να υλοποιηθούν από τις δημοτικές υπηρεσίες. Για τις οποίες, πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι ο αγώνας για προσλήψεις προσωπικού για μόνιμη σταθερή εργασία.


Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ, ΙΚΑΡΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: