11η Σεπτέμβρη:Η μέρα που άλλαξε τον κόσμο

Από τη σύνταξη

Μέρα Μνήμης η 11η Σεπτέμβρη για έναν λαό,που επικυριαρχεί του χάρτινου κόσμου του καπιταλισμού εδώ και δεκαετίες.

Μια χώρα, που γεννήθηκε από το μπαστάρδεμα των λαών και εγκόλπωσε τις αρχές και τις αξίες του διαφωτισμού της Ευρώπης δίνωντας μια μεταμοντέρνα ροή στις ιδέες και στις αξίες του διαφωτισμού του καπιταλιστικού κόσμου.Αυτές είναι οι ΗΠΑ.

Μέρα Πένθους η σημερινή για τον καπιταλισμό και την καρδιά του, που χτυπάει στην Αμερική. Ένα τρομοκρατικό χτύπημα σίγουρα, που άλλαξε την ισορροπία στον καπιταλισμό, στο παλιό δυτικό και σημερινό ανατολικό κόσμο. Ένα χτύπημα, που έκανε την Αμερικάνικη καπιταλιστική πρωτοκαθεδρία, ένα κουρελόχαρτο.

Οι χάρτινοι πύργοι της ανάπτυξης,που στέγαζαν την χλιδή και το βραχυπρόθεσμο κέρδος, που οραματίζονταν οι μεγαλο και μικροοικονομικές επιχειρήσεις της πρωτεύουσας του καπιταλισμού αντικαταστάθηκαν με ένα μνημείο, που θύμιζε την χλιδή και το Αμερικάνικο όνειρο του παρελθόντος.

Εμείς οι Έλληνες συνηθίζουμε να χτυπάμε με αδαμάντια επιχειρήματα τους μεγαλοκαρχαρίες και ειδικά αυτούς, που ανήκουν στους υπερεθνικούς κολοσσούς. Σωστή η απόψή μας από την μία πλευρά αλλά από την άλλη μήπως γινόμαστε ζηλόφθονες, αφού εγκαταλέιψαμε τις αρχές και τις αξίες μας και στεκόμαστε γονυπετής απέναντι στην μπορζουαζία για ένα κομμάτι ψωμί, που λέει και το γνωστό ελληνικό άσμα.

Υποκύψαμε στα πάντα, στους δανειστές, στους τοκογλύφους, στις αξίες μας είτε τις αρχαιοελληνικές ή τις χριστιανικές. Υποκύψαμε στον πλούτο και την ίδια την ιστορία μας. Την περιόδο που γράφουμε το αρθρο ακμάζει η Ρωσική μιλιταριστική μηχανή σε μια ανερχόμενη μεγάλη καπιταλιστική δύναμη, ω ρε ειρωνεία. Ειρωνεία βέβαια με όσους ασχολούνται με σύμβολα και αξίες. Οι δήθεν υπερδυνάμεις άλλωστε του παρακμάζοντος υπερσυστήματος των κερδών τιμούν και φυλάνε τα όποια συμβολά τους και μείς απλά τα ξεπουλάμε.

Μετά από την 11η Σεπτέμβρη είδαμε το πιό σκληρό πρόσωπο του καπιταλισμού, πόλεμοι, εκθρονίσματα, εκτελέσεις, απαγχονισμούς και φτώχεια. Έχουμε πέσει σε μια παγίδα, νομίζουμε ότι οι πόλεμοι γίνονται μόνο στα πεδία των μαχών. Η αλήθεια είναι πως πόλεμοι γίνονται και στους δρόμους των μεγαλοαστικών συγκροτημάτων, στις πλατείες, στα κοινοβούλια, στους οργανισμούς, στα εργοστάσια, στα αμφιθέατρα.

Αυτοί οι εσωτερικοί πόλεμοι των εθνών,που έρχονται οι κλακαδόροι να πλουτίσουν στο όνομα της δικιάς τους χρηματικής αφέλειας και υπεραισιοδοξίας τους. Πόλεμοι που οδηγούν στη φτώχεια, στο θάνατο, στην αυτοκτονία, στις δολοφονίες, στις δολοπλοκίες  στο όνομα των λίγων, αυτών των εκμεταλλευτών του χάρτινου κόσμου του χρηματός τους. Μια μάχη μεταξύ καπιταλιστικών συμφερόντων στο όνομα των κερδών,των αριθμών, των στατιστικών τους και των χρεών. Αυτό είναι ο καπιταλισμός.

Μιλάμς για το σύστημα όπου τα κοράκια της κορνουάλης μαζεύονται γύρω από το ιμπεριαλιστικό απόκεντρο, που αφοδεύεει στις τράπεζες και στον μεγαλοαστισμό. Αυτός ο συνεχής πόλεμος γεννάει την αισιοδοξία πως κάτι καλύτερο μπορεί να υπάρξει.

Ας πάμε όμως στη μαύρη επέτειο.

Με βάση την επίσημη έκθεση για τα γεγονότα που έλαβαν μέρος κατά την διάρκεια εκείνης της ημέρας, όπως προκύπτουν κυρίως από τα μηνύματα των επιβατών των αεροπλάνων προς τους συγγενείς τους, την επικοινωνία δύο αεροσυνοδών της πτήσης 11 των American Airlines με την εταιρεία τους και κάποια μηνύματα που λήφθηκαν κατά λάθος από τους αεροπειρατές, προκύπτουν ότι:

Οι αεροπειρατείες πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερα αεροπλάνα, δύο των American Airlines (πτήση 11 και πτήση 77) και δύο των United Airlines (πτήση 175 και πτήση 93). Κάθε ομάδα αεροπειρατών αποτελούταν από 5 άτομα, σε κάθε μια από τις οποίες υπήρχε ένα άτομο που είχε εκπαιδευτεί στην οδήγηση των αεροσκαφών, χωρίς όμως να έχουν πείρα σε αληθινά αεροσκάφη (κάτι που εξηγεί την μετάδοση μηνυμάτων άθελά τους). Εξαίρεση αποτελούσε η ομάδα της πτήσης 93 της United Airlines, όπου η ομάδα των τρομοκρατών αποτελούταν από 4 άτομα, καθώς το πέμπτο μέλος, ο Μοχάμεντ αλ Καχτάνι, δεν είχε εξασφαλίσει την είσοδό του στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2001 καθώς είχε θεωρηθεί ύποπτος από υπαλλήλους ασφαλείας του αεροδρομίου του Orlando International Airport της Φλόριντα. Οι αεροπειρατές χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σπρέι πιπεριού για να επιτεθούν, ενώ απείλησαν (τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις) πως έχουν παγιδεύσει με βόμβα τα αεροπλάνα. Κάποιοι από αυτούς είχαν εξεταστεί ξεχωριστά στον έλεγχο κατά την επιβίβαση, αλλά δεν είχε προκύψει κάτι σημαντικό.

  • Η πτήση 11 της American Airlines, ένα Boeing 767-223, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Logan International Airport της Βοστόνης με 81 επιβάτες στις 7:59 π.μ. τοπική ώρα, με προορισμό το Λος Άντζελες. Η αεροπειρατεία στην πτήση εκδηλώθηκε στις 8:14. Στις 8:27 το αεροπλάνο άλλαξε κατεύθυνση προς το Νότο.
  • Η πτήση 175 της United Airlines, ένα Boeing 767-222, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Logan International Airport της Βοστόνης με 56 επιβάτες στις 8:14 π.μ. τοπική ώρα, με προορισμό το Λος Άντζελες. Στις 8:42 ανέφερε πως έπιασε μια ύποπτη μετάδοση από ένα άλλο αεροπλάνο, το οποίο αποδείχθηκε πως προερχόταν από την πτήση American 11. Η αεροπειρατεία στο αεροπλάνο της United εκδηλώθηκε μεταξύ 8:42 και 8:46 τοπική ώρα. Στις 8:58 το αεροπλάνο απέκτησε πορεία προς τη Νέα Υόρκη.
  • Η πτήση 77 της American Airlines, ένα Boeing 757-223, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Dulles International Airport της Ουάσινγκτον, Π.Κ. με 58 επιβάτες στις 8:20 τοπική ώρα, με κατεύθυνση το Λος Άντζελες. Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε μεταξύ 8:51 και 8:54.
  • Η πτήση 93 της United Airlines, ένα Boeing 757-222, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Liberty International Airport του Νιούαρκ στο Νιου Τζέρσεϊ με 37 επιβάτες στις 8:42 τοπική ώρα (με καθυστέρηση 25 λεπτών), με κατεύθυνση το Σαν Φρανσίσκο. Στις 9:24 οι πιλότοι της πτήσης έλαβαν μήνυμα από το έδαφος να είναι προσεκτικοί καθώς δύο αεροπλάνα είχαν προσκρούσει στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε στις 9:28. Στις 9:32 οι αεροπειρατές ενημέρωσαν τους επιβάτες πως το αεροπλάνο ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά και αφού έκλεισαν τον αυτόματο πιλότο, έστριψαν το αεροπλάνο με κατεύθυνση προς τα ανατολικά. Στις 9:39 οι αεροπειρατές μετέδωσαν μήνυμα προς τους επιβάτες πως επέστρεφαν στο αεροδρόμιο, το οποίο όμως δεν ακούστηκε από αυτούς. Οι επιβάτες πληροφορήθηκαν από τηλεφωνήματα για τις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Στις 9:57 ξεκίνησε η αντεπίθεση των επιβατών. Στις 9:59, ο Ζιάντ Τζιράχ, που εκτελούσε χρέη πιλότου μετά την αεροπειρατεία, πραγματοποιεί ελιγμούς ανεβοκατεβάζοντας την μύτη του αεροπλάνου για να εμποδίσει τους επιβάτες να εισβάλουν στο πιλοτήριο. Στις 10:02 δίνεται η εντολή στον Τζιράχ να καταρρίψει το αεροσκάφος, καθώς οι επιβάτες είναι έτοιμοι να εισέλθουν στο πιλοτήριο.

Η διάρκεια από την στιγμή της πρόσκρουσης του πρώτου αεροπλάνου στον Βόρειο Πύργο μέχρι την ολοκλήρωση της επίθεσης με την κατάρρευση του ήταν 102 λεπτά.

  • Η πτήση 11 της American Airlines συντρίβεται πάνω στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στις 8:46:40 π.μ. τοπική ώρα (15:46:40 ώρα Ελλάδας), μεταξύ των ορόφων 93 και 99.
  • Η πτήση 175 της United Airlines συντρίβεται επάνω στον Νότιο Πύργο στις 9:02:59 π.μ. τοπική ώρα (16:02:59 ώρα Ελλάδας), γεγονός που μεταδόθηκε ζωντανά από τα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα ανά τον κόσμο, που μόλις είχαν διακόψει το πρόγραμμά τους για να ενημερώσουν για την προηγούμενη πρόσκρουση.
  • Η πτήση 77 της American Airlines, πέφτει στο Πεντάγωνο της Αμερικής, στις 9:37:46 π.μ. τοπική ώρα (16:37:46 ώρα Ελλάδας).
  • O Νότιος Πύργος καταρρέει στις 9:59 π.μ (16:59 ώρα Ελλάδας).
  • Η πτήση 93 της United Airlines συντρίβεται σε ανοικτή περιοχή στη νοτιοδυτική Πενσυλβάνια στις 10:03:11 π.μ. τοπική ώρα (17:03:11 ώρα Ελλάδας). Όπως ανακοινώθηκε αργότερα, η πτήση αυτή κατευθυνόταν προς την Ουάσινγκτον με πιθανό στόχο το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών ή τον Λευκό Οίκο, ενώ η αποτυχία των αεροπειρατών να φθάσει το αεροπλάνο στο στόχο του οφείλεται στους επιβάτες της πτήσης που προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους.
  • Ο Βόρειος Πύργος καταρρέει στις 10:28 π.μ. (17:28 ώρα Ελλάδας)

Σχολιάστε Ελεύθερα