16 Ιανουαρίου 1933: Η αρχή της τελευταίας κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες μορφές στην ιστορία της ελληνικής πολιτικής. Ήταν ο άνθρωπος που έβαλε την ιδέα του φιλελευθερισμού στην ελληνική πολιτική σκηνή, κάνοντας το κόμμα των ξυπόλυτων του Κωστή Μητσοτάκη (γεννάρχη της οικογένειας Μητσοτάκη) ένα κόμμα με αρχές και ιδεολογία.

Ήταν λοιπόν 16 Ιανουαρίου του 1933 όταν η κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη έχασε την εμπιστοσύνη της βουλής και την θέση του πρωθυπουργού ανέλαβε για τελευταία φορά ο Ελευθέριος Βενιζέλος σε μια κυβέρνηση που κράτησε μέχρι τις 6 Μαρτίου του 1933, όπου  με στρατιωτικό πραξικόπημα του Νικόλαου Πλαστήρα, έπεσε. Το πραξικόπημα είχε σκοπό να αποτρέψει την άνοδο του Τσαλδάρη στην εξουσία και έτσι σχηματίστηκε η μεταβατική Κυβέρνηση Αλέξανδρου Οθωναίου 1933 με διάρκεια τεσσάρων ημερών.

Το πραξικόπημα όμως απέτυχε και στις 10 Μαρτίου 1933 ανέλαβε εντέλει την εξουσία η Κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη. Την κυβέρνηση αυτή την διαδέχτηκε η κυβέρνηση Κονδύλη στις 10 Οκτωβρίου του 1935, ενώ στις 30 Νοεμβρίου διορίστηκε η κυβέρνηση Δεμερτζή. Η κυβέρνηση του Δεμερτζή ήταν η τελευταία πριν την ανάληψη της εξουσίας από τον Ιωάννη Μεταξά, που πήρε την θέση του πρωθυπουργού στις 13 Απριλίου του 1936. Ο Μεταξάς πήρε την εξουσία περίπου έναν μήνα μετά τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου στις 18 Μαρτίου του 1936.

Ο Μεταξάς λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα την 4η Αυγούστου του 1936 εγκαθίδρυσε την δικτατορία του, που κράτησε μέχρι τον θάνατό του στις 29 Ιανουαρίου του 1941 εν μέσω του ελληνικού έπους στην Πίνδο. Λίγους μήνες αργότερα ξεκίνησε η ΓερμανοΒουλγαροΙταλική κατοχή.Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ

Tags:

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: