ΑΠΟΨΕΙΣ

Με την ΠΟΘΑ συναντήθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Συνάντηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος (ΠΟΘΑ) είχε την Παρασκευή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Κώστας Κεχαγιόγλου, πρόεδρος της ΠΟΘΑ, ο Σπύρος Μπιμπίλας, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), ο Κώστας Σκόνδρας, πρόεδρος της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδας, ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ), η Λυδία Αγγελοπούλου, πρόεδρος της Ένωσης Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας, ο Νεκτάριος Σαμαρτζής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο Κώστας Ρουμελιώτης, πρόεδρος του Σωματείου Τεχνικού – Βοηθητικού και Λοιπού Προσωπικού Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο Άρης Λάσκος, γραμματέας του ΣΕΗ, ο Παναγιώτης Τσεβρένης, αναπληρωτής γραμματέας του Σωματείου Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις (ΣΤΑΖΟΕ), ο Γιώργος Βασιλόπουλος, αναπληρωτής γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού (ΣΕΧΩΧΟ) και η Αθηνά Γερανίου, ταμίας του ΣΕΧΩΧΟ.

Εκ μέρους του ΚΚΕ στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Εργατικού Τμήματος της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ.

Μετά τη συνάντηση, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το πρόβλημα του Πολιτισμού δεν αφορά μόνο τους καλλιτέχνες. Μάλιστα, στην περίοδο της πανδημίας η έλλειψη διά ζώσης πολιτιστικής δραστηριότητας είναι κοινωνικό πρόβλημα.

Ο Πολιτισμός -όπως η Υγεία, η Μόρφωση, η Εκπαίδευση- είναι κοινωνικό δικαίωμα και αφορά όλο τον λαό και πρέπει να εξασφαλίζεται στον λαό με ευθύνη του κράτους.

Και βέβαια την ίδια στιγμή που μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την εξασφάλιση της επιβίωσης των καλλιτεχνών, βλέπουμε να βρίσκονται αμέσως εκατομμύρια για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι μάλιστα, με αφορμή την πανδημία, βρίσκουν την ευκαιρία να χειροτερεύουν παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων του κλάδου.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι μπορούν να αναπτυχθούν όλες οι πολιτιστικές δραστηριότητες. Πρέπει να ανοίξουν όλοι οι χώροι, υπάρχουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις και από τους εργαζόμενους και από τα κόμματα. Η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει σε αυτό, γιατί μπορεί να προστατευτεί και η υγεία των εργαζομένων στον κλάδο, αλλά και το κοινό που θα παρακολουθεί αυτές τις παραστάσεις.

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να υπάρξει καμιά αρνητική υποχώρηση σε εργασιακά δικαιώματα. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να υπάρξουν μειώσεις μισθών, δεν πρέπει να υπάρξουν απολύσεις, δεν πρέπει να υπάρξει εντατικοποίηση στον κλάδο, δεν πρέπει να μένουν απλήρωτες οι υπερωρίες των εργαζομένων.

Και οπωσδήποτε το επίδομα στήριξης πρέπει να δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους στον χώρο του Πολιτισμού, όπως και στους επαγγελματίες του χώρου».

Εκ μέρους της ΠΟΘΑ, δήλωση έκανε ο Κώστας Κεχαγιόγλου, ο οποίος σημείωσε: «Ενημερώσαμε σήμερα τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τα μέτρα στήριξης που διεκδικούμε ως εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού. Είμαστε ο πρώτος πληττόμενος κλάδος και ζητούμε να υπάρξουν μέτρα προστασίας και υγειονομικά πρωτόκολλα για τη νέα σεζόν η οποία ξεκινά αυτή την εποχή».

Επίσης, δήλωση έκανε ο Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος σημείωσε: «Στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών ενημερώσαμε τον κ. Κουτσούμπα για τα φοβερά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των ηθοποιών. Σκεφτείτε ότι από τους 10.000 ηθοποιούς μόνο οι 1.000 δουλεύουν αυτήν τη στιγμή. Απαιτούμε, λοιπόν, μέτρα για την επιβίωσή μας και μέτρα για να ξαναγίνουν συλλογικές συμβάσεις».

Ακόμα, δήλωση έκανε ο Κώστας Σκόνδρας, ο οποίος είπε: «Ενημερώσαμε τον κ. Γενικό για τα προβλήματά μας, ο οποίος ήταν θετικός και με Επερωτήσεις -είπε- θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο για τον χώρο μας. Οφείλω, βέβαια, να σας πω πως στον χώρο του τραγουδιού το 80% είναι άνεργοι αυτή τη στιγμή και αυτοί που δουλεύουν, δουλεύουν με ελάχιστα, σχεδόν με τα μισά χρήματα από ό,τι δούλευαν πριν ξεκινήσει η υπόθεση του κορονοϊού. Έτσι, λοιπόν, τα τεράστια προβλήματα -συλλογικές συμβάσεις, ανεργία κ.ά.- μας έχουν φέρει σε μια κατάσταση απόλυτης ένδειας».

902

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: