ΔΙΕΘΝΗ

Η Ιαπωνία θα διοχετεύσει πάνω από 1 εκατ. τόνους ραδιενεργού νερού στη θάλασσα

Η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να αποβάλλει στη θάλασσα το ραδιενεργό νερό από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, δημιουργώντας έντονες αντιδράσεις από μεριάς ενώσεων αλιευτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Τόσο οι ντόπιοι αλιεργάτες όσο και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις μιλούν για σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αλιεία, τις θέσεις εργασίας στον αλιευτικό τομέα και το περιβάλλον και τη θαλάσσια ζωή.

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ οι εργασίες για την απελευθέρωση του νερού, που είναι αποθηκευμένο σε περισσότερες από 1000 δεξαμενές, θα ξεκινήσουν εντός του 2022 με ορίζοντα ολοκλήρωσης των εργασιών μερικές δεκαετίες. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα, ανέφερε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo News, βάζοντας τέρμα στην πολυετή αντιπαράθεση γύρω από τη μοίρα του ραδιενεργού νερού, στην οποία εκφράζονταν και απόψεις για εξάτμιση του νερού ή κατασκευή πρόσθετων δεξαμενών αποθήκευσης.

Φυσικά, η κυβέρνηση είχε βρεθεί υπό πίεση τα τελευταία χρόνια, καθώς εξαντλείται ο αποθηκευτικός χώρος για το συσσωρευόμενο μολυσμένο νερό. Χαρακτηριστικά, η «Τόκυο Ηλεκτρική Ενέργεια», διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού εργοστασίου, εκτιμά ότι ο διαθέσιμος χώρος θα έχει καταληφθεί πλήρως μέχρι το καλοκαίρι του 2022. Ήδη από τον περασμένο μήνα, 1,23 εκατομμύρια τόνοι ραδιενεργού νερού αποθηκεύονταν σε 1044 δεξαμενές, ενώ η ποσότητά του αυξανόταν κατά 170 τόνους την ημέρα. Συγκεκριμένα, η μόλυνση προκύπτει από την ανάμειξη καθαρού νερού με εκείνο που χρησιμοποιείται συνεχώς για την αποτροπή του λιωσίματος των τριών προβληματικών αντιδραστήρων του εργοστασίου, που επλήγη από το τσουνάμι του 2011.

Η κυβέρνηση αιτιολογεί το σκεπτικό της με επίκληση των συμβουλών ορισμένων ειδικών, οι οποίοι υποστήριξαν πριν μερικούς μήνες πως το να πεταχτεί το νερό στη θάλασσα είναι «η πιο ρεαλιστική επιλογή», ενώ υποστηρίζουν πως το ραδιενεργό ισότοπο υδρογόνου -το λεγόμενο τρίτιο- που περιέχεται στο μολυσμένο νερό, είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο μόνο αν συσσωρευθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Τέλος, ανησυχίες για την κίνηση της Ιαπωνίας έχει εκφράσει και η γειτονική Νότια Κορέα, μιλώντας για «θανάσιμο κίνδυνο» για το θαλάσσιο περιβάλλον. Η Ν. Κορέα έχει απαγορεύσει την εισαγωγή ψαριών και θαλασσινών από την περιοχή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, από το 2011 που συνέβη η έκρηξη του πυρηνικού εργοστασίου, εξαπολύοντας μεγάλη ποσότητα ραδιενεργών αποβλήτων στη θάλασσα.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: