ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όχι της Βουλής στην άρση ασυλία Βαρουφάκη και του Ιλμέτ Ιλχάν

Η ελληνική βουλή σήμερα εξέταζε την περίπτωση της άρσης ασυλίας δύο βουλευτών της οι οποίες και οι δύο απορρίφθηκαν.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στη βουλή
O Γιάννης Βαρουφάκης

Η πρώτη περίπτωση αφορούσε τον Γραμματέα του ΜέΡΑ 25, Γιάνη Βαρουφάκη για το γνωστό περιστατικό της Αίγινας τον περασμένο Απρίλιο, όπου στη Βουλή είχε καταφτάσει δικογραφία αναφορικά με τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον γραμματέα του Μέρα 25 να «σπάει» την καραντίνα που είχε επιβληθεί μετακινούμενος στην Αίγινα όπου βρίσκεται η κατοικία του.

Η δικογραφία έκανε λόγο για άρνηση του Γιάννη Βαρουφάκη να υποβληθεί σε έλεγχο από το λιμενικό, ενώ ο γραμματέας του Μέρα 25 έχει υποστηρίξει ότι πραγματοποιήθηκε κανονικά η διαδικασία του ελέγχου ενώ έμεινε 15 λεπτά στην ουρά προκειμένου να γίνει η απολύμανση του αυτοκινήτου του.

Στην ψηφοφορία αυτή πήραν μέρος 293 βουλευτές και κατά της άρσης ασυλίας ψήφισαν 282 βουλευτές. Υπέρ της άρσης ασυλίας όμως ψήφισαν 11 βουλευτές. Η δικογραφία που είχε διαβιβαστεί στη Βουλή ήταν για το αδίκημα της απείθειας και για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων την περίοδο της καραντίνας.

Το Μέρα 25 εκείνη την εποχή είχε επισημάνει με σχετική ανακοίνωση ότι

Η παρουσία του Γραμματέα κ. Γιάνη Βαρουφάκη στην Ολομέλεια της Βουλής την 9η Απριλίου κατέστη υποχρεωτική τόσο για να τοποθετηθεί για το καίριο Eurogroup εκείνης της ημέρας ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών όσο και για να διαμαρτυρηθεί δια ζώσης για την μη αποδοχή της πρότασης του ΜέΡΑ25 η Βουλή να συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη. Για να μεταβεί στη Βουλή ο κ. Βαρουφάκης αναχώρησε με το πλοίο των 10πμ από την Αίγινα, όπου διαμένει με τη σύζυγό του σε πλήρη απομόνωση από την 11η Μαρτίου στο σπίτι τους, πολύ πριν την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας, και, μετά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής αλλά και τον σημαντικό διάλογο με τον Υπουργό Οικονομικών που ακολούθησε, επέστρεψε στην Αίγινα με το πλοίο των 16.30.

Στην παρέμβασή του ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε εκ νέου ότι στην Αίγινα βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του επισημαίνοντας, όμως, ότι το πραγματικό επίδικο είναι η ελευθερία του βουλευτή.

Όπως είπε «το Σύνταγμα εξασφαλίζει στους βουλευτές το δικαίωμα της άσκησης των καθηκόντων τους με τρόπο που να μην περιορίζεται από την εκτελεστική εξουσία και προφανώς από τα Σώματα Ασφαλείας».

Μάλιστα σε νεα ανακοίνωση του Μέρα 25 για το θέμα σημειώνεται ότι «σύμφωνα με το Άρθρο 62 του Συντάγματος, μετά την απλή επίδειξη της βουλευτικής ταυτότητας, κανένα όργανο δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει τη μετακίνηση βουλευτή είτε κατά την περίοδο ισχύος των περιοριστικών μέτρων είτε σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή».

Αναφερόμενος στο περιστατικό ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε πως «όταν έφτασα στο λιμάνι της Αίγινας, λιμενικός με έναν δήμαρχο ωρυόμενο δίπλα του, και με τρόπο ιδιαίτερα προσβλητικό, μου ζήτησε τα χαρτιά μου. Κατέβασα το παράθυρο του αυτοκινήτου και του έδειξα τη βουλευτική μου ταυτότητα με τα εξής ακριβώς λόγια: Σας δείχνω τη βουλευτική μου ταυτότητα σε περίπτωση που δεν με αναγνωρίσατε». Μου είπε: «Το Ε1 σας κύριέ μου». Του λέω ότι, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, αυτό το περιοριστικό μέτρο δεν ισχύει για βουλευτές. Μου είπε ότι ισχύει και ότι δεν έχω να πάω πουθενά. Προχώρησα πέντε μέτρα, έκατσε το αυτοκίνητο στην ουρά μαζί με τα άλλα αμάξια, ψεκάστηκε το αυτοκίνητο και έφυγα. Στη δικογραφία αλλιώς παρουσιάζονται τα πράγματα, δυστυχώς».

Η αίτηση άρσης ασιλίας του Αχμετ Ιλχάν

Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε την αίτηση άρσης ασυλίας του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Αχμέτ Ιλχάν, για συκοφαντική δυσφήμιση. Στην ψηφοφορία αυτή πήραν μέρος 295 βουλευτές. Κατά της άρσης ασυλίας τάχθηκαν 286 βουλευτές. Υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 9 βουλευτές. Η αίτηση άρσης ασυλίας απορρίφθηκε.

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής του Ποταμιού Ιλχάν Αχμέτ
Ο Αχμέτ Ιλχάν

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ σε λόγο του στη βουλή, που αφορούσε το θέμα, τόνισε ότι: «Έχω την τιμή να εκπροσωπώ τη Θράκη και ιδιαίτερα τη μειονότητα εδώ και τρεις θητείες, δίνοντας μια μεγάλη μάχη σε αυτή την περιοχή, για να προστατεύσω το Σύνταγμα, τους ελληνικούς νόμους και τα συμφέροντα όλων των πολιτών στην περιοχή», και πρόσθεσε ότι «δέχεται ως μειονοτικός βουλευτής μεγάλη λάσπη και συκοφάντηση, δέχεται κανιβαλισμό λόγω των πολιτικών του απόψεων και της στάσης του σε διάφορα πολιτικά ζητήματα». Είπε επίσης ότι έχει προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη, η οποία καταδίκασε αμετάκλητα τους μηνυτές του, ενώ ανέγνωσε αναρτήσεις στα social media που τον έχουν στοχοποιήσει.

Ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά της άρσης ασυλίας του Αχμέτ Ιλχάν και πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις στο πρόσωπο του βουλευτή εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα και σκοτεινούς σκοπούς και ότι σκοτεινοί κύκλοι επιδιώκουν να μεταφέρουν στις δικαστικές αίθουσες ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη μειονότητα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: