ΑΠΟΨΕΙΣ

Για τους προβληματισμούς γύρω από τις καταλήψεις

Ο βουλευτής του νομού Σάμου δημοσίευσε άρθρο στο ηλεκτρονικό του blog στο πρώτο θέμα, σχετικά με τις καταλήψεις. Άρθρο που αναπαράγαμε και εμείς στη σχετική στήλη. Τα όσα λέει προφανώς δεν μας προκαλούν ουδεμία εντύπωση, παρόλα αυτά πρέπει να μπουν κάποια πράγματα σε σειρά και να σταθούμε στα ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά κενά που παρουσιάζει το συγκεκριμένο άρθρο.

Ο βουλευτής του νομού μας καταρχήν αγνοεί σχεδόν ένα ολόκληρο αιώνα κινημάτων στην παιδεία και γνωμοδοτεί ότι το φαινόμενο των καταλήψεων ξεκίνησε ως πρακτική το 1973. Θα πάμε όμως το πολύ μακρινό 1901 και στο κίνημα όπου ονομάστηκε Ευαγγελικά. Ο αγώνας των φοιτητών εκείνη την περίοδο ήταν ενάντια στην δημοτική γλώσσα. Αυτό που καταγράφεται ιστορικά (Παραπέμπω στο σχετικό λήμμα στη wikipedia), είναι πέρα από τα αιματηρά επεισόδια, οι καταλήψεις των κτιρίων και τα κλεισίματα των σχολών του πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ίδια περίπου συνέβησαν και δύο χρόνια μετά, το 1903, με τα ορεστειακά. Ξύλο, βία, καταλήψεις και δολοφονίες ήταν το σκηνικό της εποχής που είχε έντονες πολιτικές επιπτώσεις.

Άρα ιστορικά το κίνημα και το φαινόμενο των καταλήψεων δεν ξεκινά το 1973 αλλά πολύ-πολύ νωρίτερα και μάλιστα με πολύ τσαμπουκά για να το πω και κάπως λαϊκά ακόμα και την περίοδο της Γερμανικής κατοχής. Οι καταλήψεις κτιρίων ήταν μέρος της αντίστασης έναντι του φασισμού. Βεβαιως οι καταλήψεις σε μεγάλο βαθμό ξεκίνησαν από το 1973 και φτάσαν στο σήμερα.

Κύριε Στεφανάδη όμως δεν πρέπει να αγνοούμε βασικές αρχές της δημοκρατίας που οικοδομήσαμε με τη συμβολή και του κόμματός σας της Νέας Δημοκρατίας, από το 1974 και έπειτα. Οι πανεπιστημιακές σχολές και τα σχολεία έχουν συνδικαλιστικά όργανα επικυρωμένα από το Σύνταγμα και τα κατα τόπους πρωτοδικεία. Οι σύλλογοι των φοιτητών και των μαθητών με συλλογικό τρόπο παίρνουν τις αποφάσεις τους κατά πλειοψηφία, όπως ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Είτε μας αρέσουν είτε όχι οφείλουμε να τις σεβαστούμε. Φαντάζομαι λοιπόν εαν δεν υπάρχει καταγγελία για νοθεία, ότι οι μαθητές και οι φοιτητές εφαρμόζουν τις αποφάσεις της πλειοψηφίας μέσα σε μια χώρα όπου το ίδιο το Σύνταγμα επιτρέπει κάθε μορφή διαμαρτυρίας.

Αυτό το Σύνταγμα και οι νόμοι που φτιάχτηκαν από τη λεγόμενη γενιά του Πολυτεχνείου δεν προβλέπουν πουθενά ότι δεν μπορεί να υπάρξει στέρηση του στηρίγματος της ζωής, όπως αναφέρεται. Άλλωστε η στέρηση αυτών των δικαιωμάτων έχει τον δικό της σκοπό, την πίεση έναντι στην εξουσία για να εισακουστούν τα αιτήματα του οποιουδήποτε μαθητή ή φοιτητή και βέβαια και εργαζόμενου, εαν επεκταθούμε στα ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά. Τα παιδιά λοιπόνο ούτε εκβιαστές, ούτε τρομοκράτες ούτε αλήτες είναι. Διαμαρτύρονται για τα ελλιπή μέτρα της κυβέρνησης και έχουν απόλυτο δίκιο. Πέρα όμως από τις καταλήψεις, μαλλον δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πόσα σχολεία έχουν κλείσει λόγω εμφάνισης κρουσμάτων.

Τα σχολεία έχουν προβλήματα, τόσο ως προς την ασφάλεια των μαθητών όσο και ως προς την έλλειψη των καθηγητών. Έχουν γίνει ελάχιστοι διορισμοί καθηγητών από τη δική σας κυβέρνηση. Ο κόσμος έχει χορτάσει από τα λόγια και πλέον θέλει πράξεις και όπως ήδη θα γνωρίζετε, πολλοί γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο Σχολείο, λόγω του φόβου τους έναντι της ασθένειας.

Για να μην παρεξηγηθούμε και νομίζετε ότι γράφουμε ανώνυμα. Ονομάζομαι Στέφανος Καραπέτης, είμαι διδάκτωρ Χημείας από το Εθνικό Μετσόβιο πολυτεχνείο. Έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με ζητήματα της παιδείας τόσο ως φοιτητής όσο και με την επιστημονικη μου ιδιότητα. Πολιτικά είναι γνωστό που ανήκω αλλά σε αυτό το άρθρο γράφω ως άνθρωπος και ως εκπαιδευτικός της ιδιωτικής μάλιστα παιδείας. Οι απόψεις που εκφράσατε στο κείμενό σας, δεν είναι καινούργιες. Οι απόψεις αυτές όμως δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα και δημοκρατικές. Φοβάμαι πολύ ότι αυτές οι απόψεις εαν επικρατήσουν θα πάμε πολλές δεκαετίες πίσω. Θα πάμε στην εποχή που γινόταν το κυνήγι των μαγισσών μετά την ήττα του ΔΣΕ στον εμφύλιο. Αυτή την εποχή θέλουμε να την ξεχάσουμε και θα θελα να συμβάλλετε και εσείς σε αυτό.

Πράγματα που κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης τα θεωρούσαμε δεδομένα υπονομεύονται με τέτοια αρθρογραφία. Τα παιδιά, οι μαθητές μας, τα παιδιά μας είναι αυθάδεις όπως τους λέτε εσείς για ένα και μόνο λόγο, διότι και το κόμμα που κυβερνάει, παρουσιάζει αυθάδεια. Καλό είναι και αυτό είναι προτροπή προς όλους τους αρμοδίους να λυθούν τα προβλήματα στα σχολεία μας. Πρότυπα υπάρχουν σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία, που παρήγγειλε 3.000.000 μονά θρανία προκειμένου να κάθονται οι μαθητές σε αποστάσεις. Η κυβέρνηση ας τα δει αυτά και εαν τα δει, είναι σίγουρο πως θα λήξουν οι καταλήψεις.

Κλείνοντας αυτήν την πραγματικά καλοπροαίρετη κριτική, ελπίζω να τη δέχεστε θα ήθελα να μου εξηγήσετε πως συνδέονται οι καταλήψεις στα σχολεία με τα ζητήματα που υπάρχουν μεταξύ εμάς και της Τουρκίας. Τι είναι οι καταλήψεις? Είναι σπορά που την βάζει κανείς την κατάλληλη ώρα. Αναφέρομαι στην παρακάτω αποστροφή του γραπτού σας:

Σε αυτή την χρονική στιγμή, που η πατρίδα κινδυνεύει από την Τουρκική επιθετικότητα, δεν είναι δυνατόν να ακούγονται μέσω των καταλήψεων, αντιρρήσεις για την προοπτική αγοράς πολεμικού υλικού και συγκεκριμένα πολεμικών αεροπλάνων!…

Υ.Γ. Για τα προβλήματα που υπάρχουν στην παιδεία γενικότερα φταίνε όλες οι κυβερνήσεις. Για το γεγονός πως έχουν παρθεί ελλιπή μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στα σχολεία, που είναι εστία μόλυνσης, ευθύνεται μόνο η δική σας κυβέρνηση. Εαν με ρωτάτε τι θα έγραφα σε περίπτωση που είχαμε μια άλλη κυβέρνηση, σας λέω ότι εαν δημιουργούνταν τα ίδια προβλήματα, ακριβώς τα ίδια θα έγραφα.

Σας ευχαριστώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: