ΔΙΕΘΝΗ

Ανακοινώθηκε ελληνοτουρκική συμφωνία για «στρατιωτικό μηχανισμό αποκλιμάκωσης»

Με σταθερά βήματα, προχωρούν τα σχέδια για την «σταθερότητα» και την «συνοχή» της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό πάντα με τις συνολικότερες διευθετήσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Δύο ημέρες μετά την παρουσία του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, στην Ελλάδα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε την δημιουργία ενός ελληνοτουρκικού στρατιωτικού μηχανισμού αποτροπής εμπλοκών, με στόχο να περιοριστεί ο «κίνδυνος ατυχημάτων» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΝΑΤΟ σημειώνει ότι: «μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ιδρύθηκε την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020) ένας διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποκλιμάκωσης. Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης στη θάλασσα ή στον αέρα».

Σε δήλωσή του ο γγ της λυκοσυμμαχίας, κάνει λόγο για επαφές «σε υψηλό επίπεδο» που οδήγησαν στην έναρξη των συνομιλιών και τονίζει ότι: «Ο μηχανισμός ασφαλείας μπορεί να συμβάλει στο να δημιουργηθεί χώρος για αντιμετωπιστεί η βασική διαμάχη και είμαστε έτοιμοι να τον επεκτείνουμε αν χρειαστεί. Θα παραμείνω σε στενή επαφή με τους δύο συμμάχους».

Δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για τη συμφωνία των δυο κρατών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση.  

902

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: