Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι θα συζητήσει ο Μητσοτάκης με τον Εμμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί την Πέμπτη στην κορσική με τον Εμμανουελ Μακρόν. Τα θέματα της συζήτησης θα είναι κυρίως τα εξοπλιστικά και αυτά που προτίθεται να πουλήσει στην Ελλάδα η Γαλλία προς αντιμετώπιση τη Τουρκικής προκλητικότητας.

Μακρόν - Μητσοτάκης συναντώνται στην Κορσική για «κοινό αμυντικό δόγμα»

Αυτό που προτίθεται να δώσει η Γαλλία στην Ελλάδα, είναι 18 Rafale ενώ αναμένεται να συζητηθεί η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των Μirage 2000 (ώστε και τα 44 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία να είναι σε πτητική κατάσταση), η πιστοποίηση των γαλλικών πυραύλων Scalp και Exocet και η παραλαβή άλλων 6 ελικοπτέρων ΝΗ-90. Το πρόγραμμα που συζητείται έχει αξία 10 δις Ευρώ ενώ στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία (λίγο δύσκολο), η Ελλάδα ψάχνει και εναλλακτικές προτάσεις που προέρχονται από τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, ακόμα και τις ΗΠΑ.

Στο τέλος της εβδομάδας, ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να ανακοινώσει νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αφορά και στους τρεις Κλάδους, Πεζικό, Αεροπορία και Ναυτικό. Κατά πληροφορίες θα περιλαμβάνει μάλιστα και την άμεση προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια 214, την αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200, τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων Apache του στρατού ξηράς, την υποστήριξη των εκτοξευτών MLRS αλλά και την αγορά φρεγατών.

Η Ελλάδα προσπαθεί να βρει την οικονομικότερη πρόταση για τις αγορές αυτές ενώ από τι φαίνεται η Γαλλία προκειμένου να μην υπάρξει αγορά φρεγάτων από άλλη χώρα, θα φέρει στο τραπέζι του διαλόγου οικονομικότερη πρόταση για τις φρεγάτες. Παράλληλα με τις όποιες αγορές όπλων ο πρωθυπουργός αναμένεται μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο και την εμφάνισή του στη ΔΕΘ, να ανακοινώσει την πρόσληψη 5000 φαντάρων ΕΠΟΠ, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των φαντάρων που υπηρετεί και να ισχυροποιηθεί η άμυνα της χώρας με άμεσο στρατιωτικό προσωπικό. Μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η αναβάθμιση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, με στόχο την ενίσχυση σε οπλικά συστήματα και εφόδια, και την τόνωση της απασχόλησης.

Σε επόμενο ρεπορτάζ θα έχουμε περισσότερα στοιχεία
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: