ΑΠΟΨΕΙΣ

Υπέρβαση με αρνητικό πρόσημο

Γράφει ο Μπάμπης Δρακόπουλος

Στις 22 Αυγούστου που πέρασε (2020), οι άνθρωποι, τα έλλογα όντα του πλανήτη, είχαν καταναλώσει για το τρέχον έτος περισσότερους φυσικούς πόρους από όσους μπορεί να τους προσφέρει η γή για τους 12 μήνες του χρόνου. Με άλλα λόγια στο τέλος του όγδοου μήνα του έτους είχαμε καταναλώσει το σύνολο των αγαθών που προσφέρει η μάνα γή και τα οποία μπορεί να αναπαράξει δίχως συνέπειες για τις ισορροπίες που χρειάζεται.

Επιλέγουμε την άνεση μας αδιαφορώντας για το περιβάλλον" | Cretalive  ειδήσεις

Τους επόμενους τέσσερεις μήνες θα καταστρέφουμε τον πλανήτη προκειμένου να επιβιώσουμε χωρίς  κανένα ίχνος ενοχής. Τις τελευταίες δεκαετίες αυτό είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού.  Με ιδιαίτερη ένταση στα φαινόμενα της συντελούμενης κλιματικής αλλαγής,  την εξαφάνιση χιλιάδων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας, τις περίεργες ασθένειες και κάθε είδους λοιμών και λιμών .

Από το 2003 η επιστήμη έχει δώσει στην ημερομηνία αυτή (22 Αυγούστου ) και όνομα : Covershoot day, δηλαδή ημέρα υπέρβασης. Οι αντίστοιχες μελέτες αποδεικνύουν ότι :  η ημερομηνία πρόωρης εξάντλησης των ετήσιων πόρων της γής μετατοπίζεται αρνητικά συνεχώς και με ραγδαίο τρόπο.

  * Το 1970 η εξάντληση των ετήσιων πόρων της γής που μπορούν να αναπληρωθούν είχε γίνει στις 29 Δεκεμβρίου. Δύο μόνο μέρες πριν την λήξη του έτους.

   * Το 1980 στις 4 Νοεμβρίου !

   * Το 1990 στις 11 Οκτωβρίου!

   * Το 2000 στις 23 Σεπτεμβρίου!

   * Το 2010 στις 7 Αυγούστου!

   * Το 2019 στις 20 Ιουλίου!

   * Για το τρέχον έτος χρειάζεται το 1,6 της γής για τις βιολογικές μας ανάγκες !

 Αυτά όλα σημαίνουν ότι : ο τρόπος που διαχειρίζεται ο άνθρωπος την μάνα γή έχει πάρει διαστάσεις αυτοχειριασμού του ανθρωπίνου είδους. Ήδη ο πλανήτης υφίσταται μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις. Δεν πρόκειται για υπόθεση εργασίας κάποιων γραφικών ανησυχούντων που θέλουν ορισμένοι να νομίζουν, αλλά για τραγική πραγματικότητα. Η κατάσταση που διαμορφώνεται μέρα με την μέρα, ώρα με την ώρα αποδεικνύεται επιστημονικά εφιαλτική. Με την άφρονα, ανελέητη και αέναη καταστροφή που συντελείται, η ζωή του πλανήτη , αν δεν βρίσκεται ήδη, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στα όρια της αβύσσου. Και αλοίμονο, δίχως να γνωρίζουμε , ακόμη τουλάχιστον, αν το θαύμα της ζωής είναι το μοναδικό ή όχι στο σύμπαν. 

Βρισκόμαστε στο παρά ένα, ούτε καν στο παρά πέντε. Μπορεί κα πρέπει κάτι να γίνει. Και αυτό αφορά όλους, μα όλους μας. Είναι πλέον καιρός το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών υποκειμένων να αναλάβουν με οριζόντιο τρόπο την υπόθεση στα χέρια τους. Το ζήτημα είναι αμιγώς διαταξικό και αφορά τους πάντες, πλούσιους και φτωχούς, δικαίους και αδίκους. Ο όποιος σεχταρισμός πολιτικών οργανισμών και των διαφόρων ομάδων από ομολογουμένως ευαίσθητους συνανθρώπους μας που αυτοαποκαλούνται περιβαλλοντολόγοι και τα συναφή φέρνουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Έχουμε να κάνουμε με την ζωή του πλανήτη καθ΄αυτή και το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί μόνο μακρυά από πολιτικούς ανταγωνισμούς , ιδεολογήματα κάθε είδους, και στρατηγικές.  Όσο είναι ακόμα καιρός . Και οι καιροί ού μενετοί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: