ΔΙΕΘΝΗ

Αυτή είναι η Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Τη συμφωνία Αιγύπτου-Ελλάδα φέρει στο φως της δημοσιότητας το βήμα 

Η συμφωνία έχει μόλις 5 άρθρα, κάτι που μας κάνει εντύπωση, αφού επρόκειτο για μαι σημαντική συμφωνία όπου με λίγα άρθρα καθορίζονται οι διαφορές στην ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Δείτε τη Συμφωνία

Στο Προοίμιο της Συμφωνίας αναφέρεται ρητώς ότι τα δύο κράτη αναγνωρίζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ στο Άρθρο 1 ορίζεται σαφώς ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μερική θαλάσσια οριοθετική γραμμή.

Είναι ο περίφημος χάρης που έχουμε δει πολλές φορές στη τηλεόραση από τη στιγμή που υπεγράφη η συμφωνία.

Αν οποιοδήποτε από τα δύο συμβαλλόμενα Μέρη αρχίσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με σκοπό την οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλο κράτος που μοιράζεται με τα δύο Μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το Μέρος αυτό προτού καταλήξει σε συμφωνία με το τρίτο κράτος θα πρέπει να διαβουλευθεί και να ενημερώσει το άλλο Μέρος της Συμφωνίας.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι όπου υπάρχουν φυσικοί πόροι που εκτείνονται στις δύο ΑΟΖ των Μερών, τότε οι δύο χώρες θα συνεργαστούν ώστε να βρεθεί μία συμφωνία κοινής εκμετάλλευσης.

Έτσι εαν π.χ η Τουρκία θέλει να καθορίσει την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, τότε πρέπει να ρωτήσει και την Ελλάδα. Μάλλον αυτό είδαν οι Τούρκοι και αντέδρασαν όπως αντέδρασαν. Ομολογούμαι βέβαια πως δεν γνωρίζουμε θέματα Γεωστρατηγικής πολιτικής αλλά η συμφωνία αν και είναι σημαντική, φαίινεται ελλιπής, αλλά ίσως είναι καλύτερη από το τίποτα, για να απαντήσουμε εμμέσως και στην αντιπολίτευση.

Ο Αντώνης Τζανακόπουλος,καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στην Οξφόρδη, πάντως ζητάει από την κυβέρνηση να δώσει όλη την συμφωνία στη δημοσιότητα. Για το θέμα γράφει χαρακτηριστικά ότι:

Μιλάμε για συμφωνία οριοθέτησης (όχι όρων εξαγωγής πατάτας) χωρίς κείμενο, με βάση διαρροές του ΥΠΕΞ. Η συμφωνία αφορά κυριαρχικά δικαιώματα. Το ΥΠΕΞ και ο κ. Μητσοτάκης να τη δώσουν στη δημοσιότητα για να μάθουν όλοι οι πολίτες τι συμφωνήθηκε. Και πανηγυρισμοί και κρύψιμο της συμφωνίας δεν πάνε μαζί.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη συμφωνία των Πρεσπών την έδωσε αμεσως στη δημοσιότητα για να ενημερωθούν όλοι και όλες.

Καλό πάντως είναι τέτοιες συμφωνίες να δίδονται επίσημα από το υπουργείο και να μην διαρρέουν σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: