Πριν λίγο καιρό έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος. Ο τελευταίος Παρτιζάνος όπως χαρακτηρίστηκε. Σαν σήμερα μαζί με τον Απόστολο Σάντα και άλλους αγωνιστές κατέβασε τη Ναζιστική σημαία από τον βράχο της Ακρόπολης. Ήταν ξημέρωμα μεταξύ της 30ης και της της 31ης Μαϊου του 1941. Η ιστορία της ελληνικής αντίστασης ξεκινούσε.

Γλέζος και Σάντας ταπεινώνουν τους ναζί τη μέρα που πέφτει η Κρήτη ...

Η σημαία με τον αγκυλωτό ναζιστικό σταυρό στο βράχο της Ακρόπολης σταματά να κυματίζει, έστω και για λίγες ώρες. Οι ηρωική αυτή πράξη τους ακολουθούσε σε όλη τους την ζωή. Το παράτολμο σχέδιο γεννήθηκε στο μυαλό τους ένα ανοιξιάτικο σούρουπο στο Ζάππειο, καθώς αντίκριζαν την Ακρόπολη και στρώθηκαν στη δουλειά για να το υλοποιήσουν.

Πήγαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και διάβασαν ό,τι σχετικό με τον Ιερό Βράχο. Στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια ανακάλυψαν όλες τις σπηλιές και τις τρύπες της Ακρόπολης. Γρήγορα, αντιλήφθηκαν ότι η μόνη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους γερμανούς φρουρούς ήταν μέσω του Πανδρόσειου Άντρου.

Το πρωί της 30ης Μαΐου 1941, ο Γλέζος και ο Σάντας πληροφορήθηκαν από το ραδιόφωνο ότι η Κρήτη είχε πέσει. Οι Γερμανοί με προκηρύξεις κόμπαζαν για το κατόρθωμά τους. Οι δύο νέοι αποφάσισαν να δράσουν το ίδιο βράδυ. Όπλα δεν είχαν, παρά μόνο ένα φαναράκι κι ένα μαχαίρι. Η ώρα είχε φθάσει 9:30 το βράδυ. Η μικρή φρουρά της Ακρόπολης ήταν μαζεμένη στην είσοδο των Προπυλαίων και διασκέδαζε με νεαρές Ελληνίδες.

Σύμφωνα με την περιγραφή του Λάκη Σάντα, αφού μαζί με τον Μανώλη Γλέζο πέρασαν τις φρουρές που βρίσκονταν στα Προπύλαια, χρησιμοποίησαν ένα τοπογραφικό της Ακρόπολης από μια εγκυκλοπαίδεια και έφτασαν στον κοντό.

Η συνέχεια στο Ikarialab