Όλα τα αφήσαμε και φύγαμε

στις

Του Κοσμά Κέφαλου για την Αυγή

Είναι ο ξεριζωμός. Είναι εκείνοι που έμειναν πίσω, οι σκοτωμένοι. Είναι τα χώματα που δεν θα πατηθούν ξανά, το κλειδί που δεν θα μπει στην πόρτα, το δέντρο στην αυλή, το λουλούδι στο περβάζι, η καλή φορεσιά, οι καθημερινές συνήθειες, το κέρασμα, τα αγαπημένα αντικείμενα.

«Όλα τ’ αφήσαμε και φύγαμε» θα πει μια γυναίκα, θύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922. Ολόκληρη η μαρτυρία της θα καταγραφεί στο ιστορικό οπτικοακουστικό λεύκωμα του «Νational Geographic» «1922: Ο μεγάλος ξεριζωμός».

Στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Αιγάλεω εκτίθενται κειμήλια, φωτογραφίες, βιβλία, έγγραφα. Όψεις του ιδιωτικού και δημόσιου βίου που μαρτυρούν την ιστορία του ελληνισμού στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου. Αντικείμενα κατεστραμμένα, απτή απεικόνιση ης βίας. Υφάσματα άθικτα, ένδειξη αγάπης και φροντίδας.

Από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, με αφορμή τα εννιάχρονα γενέθλια του μουσείου, δημιουργείται ένας εικαστικός διάλογος ανάμεσα σε σύγχρονα έργα και μουσειακά εκθέματα.

Η Έλενα Ακύλα και η Μάγδα Ταμμάμ καλούν μέσα από τις δημιουργίες τους τον επισκέπτη να αναγνωρίσει τα κοινά σημεία και να εντοπίσει τις διαφορές. Τον παίρνουν από το χέρι σε μια νοητή διαδρομή από και προς την προκυμαία της Σμύρνης, με οδηγό κεραμικά θραύσματα καθημερινών αντικειμένων. Τα θραύσματα – φορείς μνήμης.

Φωτογραφίες, ζωγραφικές αναπαραστάσεις, υφαντά και δυο ζευγάρια παπούτσια φτιαγμένα από γιαπωνέζικο χαρτί – παραπομπή στην επιδερμίδα. Ένα σχόλιο για το εύθραυστο της ανθρώπινης ύπαρξης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Όλα τ’ αφήσαμε και φύγαμε» θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, στις 6.30 μ.μ., στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού, Καραϊσκάκη 2-4, Αιγάλεω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.