ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τελετή Παράδοσης – Παραλαβής στο Υπουργείο Εσωτερικών

Πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουνίου στο Υπουργείο Εσωτερικών η τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων Υπουργού Εσωτερικών. Ο απερχόμενος Υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης, παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εσωτερικών, στον υπηρεσιακό Υπουργό, Αντώνη Ρουπακιώτη, παρουσία της Υφυπουργού, Μαρίνας Χρυσοβελώνη, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, Κώστα Πουλάκη, του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Ευάγγελου Καπετάνιου και του Ειδικού Γραμματέα Ιθαγένειας, Λάμπρου Μπαλτσιώτη.

Στην ομιλία του ο κ. Χαρίτσης, κάνοντας απολογισμό του έργου, που έγινε στο Υπουργείο Εσωτερικών:

  • Στάθηκε ιδιαίτερα  στην αύξηση της χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ) κατά 60%, αλλά και από τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως ο «ΦιλόΔημος», που εξασφάλισε στους Δήμους της χώρα, πρόσθετη χρηματοδότηση άνω των 2 δισ. ευρώ για έργα υποδομής.
  • Υπογράμμισε τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των ΟΤΑ, με 8.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και την ύδρευση, με 3.200 προσλήψεις στο «Βοήθεια στο Σπίτι», που έγινε μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους, με την προκήρυξη για προσλήψεις προσωπικού σε μικρούς, ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους και με τον προγραμματισμό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για 1.500 προσλήψεις επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού μέσα σε μία τριετία.
  • Επισήμανε τις θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με το νέο πρότυπο κανονισμό λειτουργίας και τη χρηματοδότηση των Δήμων με 95 εκατ. ευρώ για την προσαρμογή τους στα νέα πρότυπα, αλλά και τη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για τη χρονιά 2019-2020, ώστε ούτε ένα παιδί να μείνει εκτός.
  • Αναφέρθηκε με έμφαση στην μεγάλη προοδευτική τομή που έφερε στην Αυτοδιοίκηση η εφαρμογή του «Κλεισθένη» με την απλή αναλογική και την ενίσχυση της δημοκρατίας και της αντιπροσωπευτικότητας, στο νομοσχέδιο για την ουσιαστική ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, αλλά και στην ολοκλήρωση της προσπάθειας που ξεκίνησε το 2015, με τις ρυθμίσεις για την απόδοση της ιθαγένειας, με απλό και αποτελεσματικό τρόπο, σε όσους συμπολίτες μας το δικαιούνται βάσει του νόμου.
  • Τόνισε τη συμβολή της Δημόσιας Διοίκησης, συνολικά, στην επιτυχή διεξαγωγή των τετραπλών εκλογών της 26ηςΜαΐου, την οποία χαρακτήρισε έναν πραγματικό άθλο.

Δηλώσεις κ.κ. Χαρίτση, Ρουπακιώτη

ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ: «Στο Υπουργείο Εσωτερικών έγινε τα τελευταία χρόνια μία πολύ σημαντική δουλειά από τους προκατόχους μου, την οποία προσπαθήσαμε κι εμείς με όλες μας τις δυνάμεις να συνεχίσουμε από τα τέλη Αυγούστου του 2018, όταν ανέλαβα την ηγεσία του Υπουργείου, για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ήταν ένα από τα μεγάλα θύματα της κρίσης, αλλά και να ολοκληρώσουμε μία σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις σε ζητήματα κρίσιμα για την ελληνική κοινωνία. Θα ήθελα να καλωσορίσω στο Υπουργείο Εσωτερικών τον νέο Υπουργό, έναν άνθρωπο με πολύ μεγάλη εμπειρία, ο οποίος χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης απ’ όλο το πολιτικό φάσμα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στα δημόσια πράγματα εδώ και δεκαετίες. Νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για το Υπουργείο Εσωτερικών η ανάληψη των καθηκόντων του Υπουργού από τον κ. Ρουπακιώτη και μας τιμάς όλους αυτό».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ: «Εκτιμώ βαθύτατα τη συγκίνηση του Υπουργού. Τον ευχαριστώ για τα καλά του λόγια. Όπως και τα άλλα μέλη της πολιτικής ηγεσίας, τα στελέχη που συμπαρίστανται σε αυτή τη στιγμή που κλήθηκα να αναλάβω για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο το Υπουργείο Εσωτερικών.

Δέχτηκα με ευχαρίστηση την πρόταση του Πρωθυπουργού να καλύψω – γι’ αυτό ορκίστηκα – κατά θεσμική επιταγή, τη θέση του υπηρεσιακού Υπουργού Εσωτερικών, ενόψει των εθνικών εκλογών. Συναφώς να αντιμετωπιστούν και τα κατεπείγοντα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε αυτό το χρονικό διάστημα.    Οι αυτοδιοικητικές, οι περιφερειακές και πρωτίστως οι ευρωεκλογές, κατά γενική ομολογία διεξήχθησαν άψογα και ανήκουν τα συγχαρητήρια σε όλη την πολιτική ηγεσία, στα στελέχη και στους υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αυτό μου δίνει την βαθιά πίστη ότι και οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στην εντέλεια. Τι μένει; Το πρώτιστο και το μέγιστο. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όσες και όσοι ψηφίζουν, να προσέλθουν στις κάλπες, γιατί στο νέο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τον Αύγουστο του 2018 έως σήμερα, δοκιμάζονται κόμματα και προγράμματα και καλούνται όλες και όλοι να τα κρίνουν και να αποφασίσουν, γιατί παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δικαιολογημένες ενστάσεις ή ενδεχομένως και υπερβολές ως προς την ποιότητα λειτουργίας του δημοκρατικού μας συστήματος. Ας το αντιληφθούμε. Αυτό είναι και οφείλουμε να το βελτιώσουμε και να το υπερασπιστούμε.

Ή με άλλα λόγια, εθνικές εκλογές σημαίνουν την ώρα των πολιτών».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: