Παρακολούθηση ποιότητας των υδάτων κολύμβησης σε 122 παραλίες του Βορείου Αιγαίου

Σε 122 παραλίες των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου υλοποιείται πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης από τη Δ/νση Υδάτων Β. Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου καθ’ όλη τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, δηλαδή από το Μάιο έως τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, στο Δίκτυο Παρακολουθούμενων Ακτών εντάσσονται 33 παραλίες της Λέσβου, 14 παραλίες της Λήμνου, 34 παραλίες της Χίου, 27 παραλίες της Σάμου και 14 παραλίες της Ικαρίας. Στόχος της παρακολούθησης είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας των λουομένων. Στις παρακολουθούμενες ακτές διενεργούνται αφενός δειγματοληψίες και αναλύσεις για την παρακολούθηση της μικροβιολογικής ποιότητας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/7/EΚ και της εθνικής νομοθεσίας και αφετέρου οπτικές παρατηρήσεις για την εκτίμηση της φυσικοχημικής ποιότητας των υδάτων κολύμβησης.

Μάλιστα για την ενημέρωση του κοινού, η Δ/νση Υδάτων Β.Α. προχώρησε στην τοποθέτηση 122 πινακίδων ενημέρωσης κοινού στις ανωτέρω ακτές, που εντάσσονται στο Δίκτυο Παρακολούθησης. Στις πινακίδες ενημέρωσης κοινού περιλαμβάνεται γενική περιγραφή ακτής (σύντομες πληροφορίες για τη γεωγραφική θέση και τα φυσικά χαρακτηριστικά της ακτής καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες υποδομές), περιγραφή των δυνητικών πηγών ρύπανσης – εφόσον υπάρχουν – και αξιολόγηση της δυνατότητας επίδρασής τους στην ποιότητα των υδάτων. Παράλληλα, υπάρχει φωτογραφικό υλικό, χάρτης, στοιχεία επικοινωνίας αρμόδιων υπηρεσιών και πηγές περαιτέρω ενημέρωσης.

Στην πινακίδες ενημέρωσης του κοινού αναρτάται επίσης ο χαρακτηρισμός της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, όπως αυτός δημοσιοποιείται ετησίως από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, προ της έναρξης της εκάστοτε κολυμβητικής περιόδου, με βάση τα αποτελέσματα των μετρήσεων των τεσσάρων τελευταίων ετών.

Στην τοποθέτηση των ενημερωτικών πινακίδων συνέδραμαν οι φορείς διαχείρισης των ακτών, δηλαδή οι Δήμοι Λέσβου, Λήμνου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας.

Η χρηματοδότηση των ανωτέρω δράσεων γίνεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ειδικότερα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βορείου Αιγαίου 2014-2020».

Κάντε κλικ εδώ

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.