Μετάβαση στο περιεχόμενο

22 Μαΐου 2005: Πεθαίνει ο Χαρίλαος Φλωράκης (ΓΓ ΚΚΕ)

Ο Χαρίλαος Φλωράκης (Ραχούλα Καρδίτσας, 20 Ιουλίου 1914 – Αθήνα, 22 Μαΐου 2005) ήταν σημαντικός Έλληνας πολιτικός και Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας από το 1972 μέχρι το 1989(10ος κατά σειρά). Η ζωή του είναι συνυφασμένη με τη νεότερη ιστορία του ΚΚΕ, καθώς υπήρξε μέλος του, σε διάφορες δραστηριότητες του, ειδικότερα, από το 1943. Μιλούσε αγγλικά και ρωσικά.

Χαρίλαος Φλωράκης: 14 χρόνια από τον θάνατό του | 902 Mobile

Η βιογραφία του

Γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1914 στο χωριό Ραχούλα του Δήμου Ιτάμου των θεσσαλικών Αγράφων, τόπο καταγωγής της μητέρας του Στυλιανής. Ο πατέρας του, Γιάννης, καταγόταν από το Κλειστό Ευρυτανίας και είχε ξυλεμπορικό κατάστημα στην Καρδίτσα, το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1930. Ήταν το 4ο από τα έξι παιδιά της οικογένειάς του. Είναι μόλις 15 χρονών, όταν συνδέεται για πρώτη φορά με το κομμουνιστικό κίνημα, διαβάζοντας το Αλφάβητο του Κομμουνισμού. Μικρός, ήθελε να γίνει αεροπόρος, ο πατέρας του, όμως, τον απέτρεψε, τονίζοντας του, την επικινδυνότητα του επαγγέλματος αυτού. Τελικά, αποφοίτησε από την Επαγγελματική Σχολή των «3Τ» και το 1929 όταν ο βενιζελισμός με το ιδιώνυμο διώκει τους κομμουνιστές, εκείνος οργανώνεται στις Ομάδες Πρωτοπόρων μαθητών της ΟΚΝΕ.

Συμμετέχει στη δράση κατά της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά μέσα από τις τάξεις του πανίσχυρου συνδικάτου των ΤΤΤ. Το 1940 παίρνει μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Ως υπάλληλος των ΤΤΤ, αναπτύσσει συνδικαλιστική δράση και διατελεί γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας του κλάδου.

Το 1941 γίνεται μέλος του ΚΚΕ και παίρνει δραστήρια μέρος στην, κατά την γερμανική Κατοχή, ανασυγκρότησή του. Εργάζεται κάτω από συνθήκες πλήρους παρανομίας ενώ οδηγείται δύο φορές στα κρατητήρια. Παίρνει μέρος στην οργάνωση και καθοδήγηση της απεργίας των «Τριατατικών» τον Απρίλη του 1942, στην πρώτη μεγάλη απεργία υπό κατοχή και μία από τις πρώτες απεργίες στη σκλαβωμένη Ευρώπη. Προσχωρεί στο ΕΑΜ μία ακριβώς μέρα, μετά την ίδρυσή του, πολεμά τους κατακτητές από τις γραμμές του ΕΛΑΣ, με το ψευδώνυμο Καπετάν Γιώτης και φθάνει στο βαθμό του ταγματάρχη.

Μετά το τέλος του πόλεμου συμμετείχε στα Δεκεμβριανά και στον Εμφύλιο Πόλεμο από τις τάξεις του ΔΣΕ, διατελώντας διοικητής της 1ης Μεραρχίας του, φθάνοντας στο βαθμό του υποστράτηγου. Με τον καπετάν Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου) ήταν επικεφαλής της δύναμης 3.000 ανδρών του ΔΣΕ. Τα μεσάνυχτα της 20ής Ιανουαρίου 1949, επιτέθηκαν στο Καρπενήσι, κι ύστερα από τρίωρη μάχη το κατέλαβαν. Ο ΔΣΕ αναγκάζεται να εγκαταλείψει το Καρπενήσι στις 8 Φεβρουαρίου.

Ο Χ. Φλωράκης μετείχε και στη μάχη = κατάληψη της Καρδίτσας.

Παρ’ όλα αυτά, τον Αύγουστο του 1949, ο εμφύλιος έληξε με ήττα του ΔΣΕ. Κάτι που ανάγκασε τον Χαρίλαο να περάσει τα σύνορα, καταφεύγοντας στην ΕΣΣΔ και στη Ρουμανία. Εκεί σπουδάζει και αποφοιτά αριστούχος από την Ακαδημία Πολέμου Φρούντζε της Μόσχας. Στη Ρουμανία, στη 3η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ, είχε πει:

Σύντροφοι, οι αγωνιστές που βρίσκονται στη Σοβιετική Ένωση, στη μεγάλη μας πατρίδα, σήμερα βρίσκονται σε μια ανοδική πορεία για την εκπλήρωση της αποστολής που εκφράζεται με το σύνθημα του κόμματός μας: Να κατακτήσουμε τα κάστρα που λέγονται επιστήμη, τέχνη, μόρφωση….

Το 1949 εκλέγεται μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Διώκεται, φυλακίζεται και εξορίζεται συνολικά 18 χρόνια. Τα 12 κατάδικος και ισοβίτης στις φυλακές και 6 χρόνια στις εξορίες. Πολλές φορές κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου και δικάζεται σε ισόβια κάθειρξη. Από τις πιο γνωστές, η Μεγάλη Δίκη, το Μάιο του 1960 στο στρατοδικείο της Αθήνας. Το Δεκέμβρη του 1972, στη 17η Ολομέλεια της ΚΕ, ο Χαρίλαος Φλωράκης εκλέγεται ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, όπου παρέμεινε μέχρι το 1989.

Για το πως άλλαξε η ηγεσία του ΚΚΕ εκείνη την περίοδο υπάρχει αναφορά σε άρθρο της εφημερίδας των συντακτών το 2015. Αξίζει να δαβαστεί.

Ο πρόεδρος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Απόστολος Γκρόζος (στο κέντρο) με τους δυνητικούς διαδόχους του Κολιγιάννη, Κώστα Λουλέ (αριστερά) και Χαρίλαο Φλωράκη (δεξιά), Εφημερίδα των Συντακτών

Κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής με το σχήμα της ενωμένης αριστεράς το 1974 και στη συνέχεια του ΚΚΕ το 1977, 1981 και 1985. Εκείνα τα έτη άλλωστε ήταν ΓΓ του ΚΚΕ. Το 1989 εξελέγη βουλευτής ως αρχηγός του ενιαίου Συνασπισμού και στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.

Σημαντική στιγμή ως ΓΓ του ΚΚΕ  ήταν η δημιουργία του Συνασπισμού της Αριστεράς και της προόδου σε συνεργασία με την ενωμένη αριστερά (σχήμα που προέκυψε από το ΚΚΕ εσωτερικού) και με άλλα κεντροαριστερά κόμματα. Ο Φλωράκης ανέλαβε την προεδρία του κόμματος ως ΓΓ του ΚΚΕ στις 8 Απριλίου του 1989. Στις 11 Ιουλίου του ίδιου έτους εκλέχθηκε πρόεδρος του ΚΚΕ και τη θέση του ΓΓ την πήρε ο Γρηγόρης Φαράκος. Στις 25 Φεβρουαρίου του 1991 στο 13ο συνέδριο του ΚΚΕ επανεξελέγη μέλος της Κ.Ε. του Κόμματος ενώ στις 18 Μαρτίου του 1991 αποχώρησε από την ηγεσία του Συνασπισμού, και την προεδρία την ανέλαβε η Μαρία Δαμανάκη. Στις 21 Δεκεμβρίου του 1991 εξελέγη ομόφωνα επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ, βαθμό που κράτησε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Το 1991, Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ γίνεται η Αλέκα Παπαρήγα. Ο Φλωράκης, όμως τρία χρόνια μετά, και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 1994, της ενεχείρισε τη «διαθήκη» του, που παρατίθεται παρακάτω:

«Δεν το ονοματίζω τούτο το χαρτί διαθήκη για το λόγο ότι δεν έχω τίποτα να διαθέσω. Ό,τι βιος είχα το έχω δώσει στο Κόμμα, στο Κόμμα στο ΚΚΕ με τα γνωστά σύμβολά του, την Μαρξιστική – Λενινιστική ιδεολογία του, το πρόγραμμά του και τις αρχές του. Πολιτικά δεν έχω επίσης τίποτα να αφήσω. Ό,τι είχα το έδωσα με τη συγκεκριμένη δράση μου. Να αφήσω πολιτικές ορμήνιες δεν το θεωρώ σοβαρό. Θέλω να επιστρέψω, και να ταφώ στον τόπο που γεννήθηκα στο Παλιοζογλώπι και συγκεκριμένα στον Αηλιά για νάχω αγνάντιο. Ο τάφος να είναι απλός, μόνο να φραχτεί για να μην με ξεχώσουν τα αγρίμια. Δεν θέλω λόγους και στεφάνια. Αυτά να εκφραστούν με βοήθεια στο Κόμμα.»

Σεπτέμβρης 1994
Γεια σας
Χαρίλαος Φλωράκης

Πέθανε στις 22 Μαΐου 2005 σε ηλικία 91 ετών, από ανακοπή καρδιάς. Η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, στον Περισσό, στην έδρα του ΚΚΕ. Προς τιμή του ο δρόμος όπου έζησε και που υπάρχει ακόμα το σπίτι του, μετονομάστηκε σε οδό Χαρίλαου Φλωράκη. Το σπίτι του έγινε επιμορφωτικό κέντρο, όπου είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος τον οποίον ο Φλωράκης δώρησε στο ΚΚΕ. Στον χώρο αυτόν στεγάζονται αμέτρητα αρχεία της μέχρι τώρα ιστορίας του ΚΚΕ.


To άρθρο αυτό αποτελεί αφιέρωμα στη ζωή και στη δράση των ΓΓ του ΚΚΕ και φόρο τιμής στα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Διαβάστε επίσης τη ζωή των υπολοίπων ΓΓ:

11 σκέψεις σχετικά με το “22 Μαΐου 2005: Πεθαίνει ο Χαρίλαος Φλωράκης (ΓΓ ΚΚΕ) Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: