Επιστολή της επιτροπής στήριξης του γηροκομείου Ικαρίας στον Δήμαρχο Ικαρίας

Η Επιστολή έχει θέμα τις ευθύνες του Δήμου Ικαρίας για την έκδοση άδειας λειτουργίας του Γηροκομείου και έχει ως εξής:

Είναι γνωστό ότι το Γηροκομείο Ικαρίας, που το λειτουργούσε η Ι.Μ.Σ.Ι.Φ, το έκλεισε το 2012, εγκαταλείποντας τους ηλικιωμένους, που συνέχισαν να τους φροντίζουν εθελοντικά πρώην εργαζόμενοι, μέχρι να υλοποιηθούν τρεις ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων,  ότι θα κάνουν ότι απαιτείται για να αναλάβει ο Δήμος Ικαρίας τη λειτουργία του.

 Το 2016 υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Μητρόπολης και του Δήμου Ικαρίας, για την δωρεάν παραχώρηση του κτηρίου, για 25 χρόνια, προς το σκοπό επισκευής και έκδοσης άδειας για το Γηροκομείο, υπό την ευθύνη του Δήμου. Η σύμβαση ορίζει ότι ο Δήμος Ικαρίας είναι υπεύθυνος για οτιδήποτε αφορά το Γηροκομείο, (μελέτες, εργασίες, ανακαινίσεις……). Ορίζει επίσης ότι η χρηματοδότηση των υπό εκτέλεση έργων μπορεί να προκύψει από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, από δωρεές, αλλά και από τον προϋπολογισμό του Δήμου (άρθρο 5.3).

Η δημοτική αρχή αρνείται προκλητικά να εντάξει το Γηροκομείο στον προϋπολογισμό, για να χρηματοδοτηθούν οι εργασίες που απαιτούνται και να πάρει άδεια λειτουργίας το ανακαινισμένο τμήμα του, (523 τ.μ.), στο οποίο στεγάζονται τώρα οι ηλικιωμένοι. Ακόμα και στην τελευταία αναμόρφωση του προϋπολογισμού (30/8/2017) στην οποία έχει ανοίξει 15 νέους κωδικούς αρνήθηκε να το εντάξει.

Θυμίζουμε ότι μέλη της Επιτροπής Στήριξης, μετά από την απαράδεχτη στάση,  την αδιαφορία και τον εμπαιγμό της δημοτικής αρχής. για το θέμα του Γηροκομείου, επισκέφθηκαν στις 4 Μάη, την αρμόδια αρχή της Περιφέρειας στη Σάμο. Η υπεύθυνη πρόνοιας θεωρώντας ότι πρέπει να δοθεί άμεσα, ουσιαστική λύση, σ’ ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, που το κρατούν στα χέρια τους απολυμένοι εργαζόμενοι και όλοι όσοι συμμετέχουν στην Επιτροπή Στήριξης, ζήτησε από τον Δήμαρχο, να κάνει τις απόλυτα αναγκαίες εργασίες, για να εκδοθεί  η άδεια λειτουργίας του και να ενταχθεί το Γηροκομείο στο αντίστοιχο πρόγραμμα κρατικής χρηματοδότησης. Παρουσία των μελών της επιτροπής, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον δήμαρχο και επανέλαβε τις βασικές εργασίες που πρέπει να γίνουν, στην βόρεια πτέρυγα, για να εκδοθεί αμέσως άδεια λειτουργίας. Οι αναγκαίες εργασίες είναι: πυρασφάλεια, μονώσεις σωλήνων ζεστού νερού στα μπάνια, πόρτες ν’ ανοίγουν αλέ ρετούρ, να λειτουργήσουν τα φωτάκια και τα κουδούνια στα κρεβάτια, αντιολισθητικά πλακάκια, τα οποία διαθέτει, μπάνιο για ΑΜΕΑ. Αυτές οι εργασίες απαιτούν ελάχιστα χρήματα και χρόνο. Μπορούν να γίνουν και από το προσωπικό του Δήμου, αρκεί να μπορεί και η δημοτική αρχή να θέλει.

Ο Δήμος Ικαρίας που έχει την παραχώρηση χρήσης του κτηρίου, για να το λειτουργήσει σαν Γηροκομείο, ενώ δεν το εντάσσει στον προϋπολογισμό για να κάνει τις αναγκαίες εργασίες, απευθύνεται συνεχώς στους συμπατριώτες της Αμερικής, μεταθέτοντας σ’ αυτούς τις δικές του ευθύνες. Ο δήμαρχος έδωσε πρόσφατα στον εκπρόσωπο του foundation, ένα μακρύ κατάλογο για να γίνουν  εργασίες και να εκδοθεί άδεια. Τα περισσότερα από αυτά που ζητάει, (πέραν των αναγκαίων που το τμήμα πρόνοιας της Περιφέρειας ζήτησε να γίνουν), υπάρχουν. Μπορεί όλοι να θέλουμε να γίνουν πολύ καλύτερα αλλά πιστεύουμε απόλυτα πως δεν υπάρχει ούτε ένας στοιχειωδώς υπεύθυνος πολίτης, που να βάζει σε προτεραιότητα την αλλαγή ντουλαπιών π.χ. από την έκδοση άδειας του Γηροκομείου, τη στιγμή που εκεί ζουν ηλικιωμένοι!

Επισημαίνουμε ότι ο δήμαρχος ενώ ζητάει από τους ομογενείς να χρηματοδοτήσουν εργασίες για το ΚΤΗΡΙΟ, την  ίδια ώρα επαναλαμβάνει στα δημοτικά συμβούλια ότι «δεν έχει αυταπάτες ότι θα μπορέσει να  λειτουργήσει το Γηροκομείο». Όμως γνωρίζουμε ότι οι προσφορές και οι δωρεές των ομογενών μας, ΕΙΝΑΙ  ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ κι όχι για ένα κτήριο αμφίβολης χρήσης.

Η στάση της δημοτικής αρχής δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά. Από τον Αύγουστο του 2016 δεσμεύτηκε ότι:

 α) θα προβεί στην τροποποίηση της συστατικής πράξης του ΝΠΔΔ. «Γ. Τσαρνάς», για να εντάξει σε αυτό και το Γηροκομείο.

 β) ότι θα τροποποιήσει τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας για να μπορέσει να προσλάβει προσωπικό για το Γηροκομείο.

Αυτά τα ξαναείπε στο δημοτικό συμβούλιο τον φετινό Ιούνη. Όμως αρνείται να χρησιμοποιήσει για το κτήριο ακόμα και κονδύλια που διατίθενται από την Περιφέρεια. Κάνουμε γνωστό ότι χρόνια τώρα το θέμα του Γηροκομείου δεν μπαίνει στην ημερήσια διάταξη, παρά τα γραπτά αιτήματα της Επιτροπής Στήριξης. Συζητιέται μόνο μετά από πίεση της Επιτροπής, εκτός ημερήσιας διάταξης.

 Φέρουν μεγάλη ευθύνη όσοι δημόσιοι φορείς εμπλέκονται στη λύση του σοβαρότερου κοινωνικού προβλήματος που απασχολεί το νησί της Ικαρίας, εδώ και 6 χρόνια!!!

Ζητάμε να γίνουν τα αναγκαία στον ελάχιστο χρόνο και να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του ιδρύματος. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε που οι ανάγκες για προνοιακές δομές πολλαπλασιάζονται, είναι το λιγότερο ανευθυνότητα και αδιαφορία,  ν’ αφήνεις επί 6 χρόνια ένα έτοιμο ίδρυμα χωρίς  φορέα λειτουργίας, συμβάλλοντας έτσι, να οδηγηθεί σε κλείσιμο!

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, προς όλους τους αρμόδιους φορείς, απαιτώντας να καλυφθούν άμεσα τα στοιχειώδη δικαιώματα της τρίτης ηλικίας, για αξιοπρεπή  ζωή.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΣΤΗΡΙΞΗΣ  ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ  ΙΚΑΡΙΑΣ

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

6982169378 Μαρία Μπινίκου.

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.