Περιοδεία της τομεακής επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ στις Πυροσβεστικές υπηρεσίες

Την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Ιούλη πραγματοποιήθηκε περιοδεία στο Π.Κ. Καρλοβασίου, στην κεντρική Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Π.Υ. Αερολιμένα της Σάμου από κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ. Στο κλιμάκιο του Κόμματος συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Δήμητρα Παντάπαση, γραμματέας της ΤΕ και μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου και ο Σταμάτης Φιλιππής, μέλος της ΤΕ Σάμου και πρόεδρος του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Στην περιοδεία συμμετείχε ο Ανθυποπυραγός ε.α. Μιχάλης Μιχαήλ.

Στο πλαίσιο της περιοδείας έγιναν ομιλίες και συζήτηση με τους υπαλλήλους των υπηρεσιών με κεντρικό άξονα την πολιτική κατάσταση στη χώρα και την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ και με ειδικότερες αναφορές στην κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δομές της πυροπροστασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με το Διοικητή Νομού των πυροσβεστικών υπηρεσιών και πυροσβεστικών κλιμακίων Σάμου και Ικαρίας, Αντιπύραρχο Σωκράτη Γιαννόπουλο, τη Διοικητή της Π.Υ. Αερολιμένα Σάμου Επιπυραγό Λαμπρινή Λάη και τον υποδιοικητή Πυραγό Νικόλαο Ελευθερόγλου.

Έγινε διανομή σχετικού υλικού του Κόμματος και του ειδικού 4σέλιδου φυλλαδίου που έχει εκδοθεί για το Π.Σ. Επίσης, κοινοποιήθηκαν οι δεκάδες παρεμβάσεις του Κόμματος που έγιναν από αρχή του έτους για τα εργασιακά ζητήματα των υπαλλήλων του Π.Σ. και για θέματα πυροπροστασίας, υπό μορφή Επίκαιρων Ερωτήσεων, Τροπολογιών και Ερωτήσεων προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά την επιβάρυνση των πυροσβεστών λόγω της αντιπυρικής περιόδου, υπήρξε μαζική παρουσία και από υπαλλήλους που ήταν εκτός υπηρεσίας. Μάλιστα, στην Π.Υ. Αερολιμένα συμμετείχε το σύνολο σχεδόν των υπηρετούντων υπαλλήλων. Αρκετοί από τους πυροσβέστες εξήραν τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στα προβλήματά τους, τόνισαν ότι είναι το μόνο κόμμα που επισκέπτεται τακτικά τους εργασιακούς τους χώρους και ανοίγει ουσιαστικό διάλογο για την πολιτική κατάσταση της χώρας, βοηθώντας και τους ίδιους να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα.

Οι εκπρόσωποι του Κόμματος εξήραν την προσφορά των πυροσβεστών, μονίμων, πενταετών και εποχικών, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι η δική τους ατομική και συλλογική προσπάθεια, αποτελεί πλέον τη μόνη ουσιαστική προσφορά στην πυρασφάλεια της χώρας, κόντρα σε όλα τα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική με τις ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα, πιστώσεις και προληπτικές παρεμβάσεις. Αυτή άλλωστε είναι και η βασική αιτία για τους δεκάδες θανάσιμους τραυματισμούς που έχουν διαχρονικά συμβεί στο Π.Σ. και συνεχώς εντείνονται, όπως και η τελευταία τραγική περίπτωση του Δόκιμου Ανθυποπυραγού Αριστείδη Μουζακίτη.

Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έδωσε με συνέπεια και θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για την πλήρη εργασιακή αποκατάσταση των πενταετών και συμβασιούχων πυροσβεστών. Να υπάρχουν ασφαλείς συνθήκες εργασίας με την εφαρμογή κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας. Να χορηγηθούν οι απαραίτητες πιστώσεις, η έλλειψη των οποίων δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργικότητα και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Π.Σ. Είναι το μόνο κόμμα που καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποκαλυφθούν οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί στην αποδόμηση της πυρασφάλειας μέσω της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης τομέων της, να μην ανασταλεί η λειτουργία δεκάδων Π.Υ. και Π.Κ. της χώρας. Αναδείχθηκε ότι όλα τα υπόλοιπα κόμματα στηρίζουν αυτές τις πολιτικές, άσχετα από τις υποκριτικές αντιπαλότητες που εκφράζουν, γιατί αυτές οι πολιτικές αποτελούν κατευθύνσεις της ΕΕ που εφαρμόζονται προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδότηση της ντόπιας αστικής τάξης για τους επενδυτικούς της σχεδιασμούς και παράλληλα να διαθέτει «ασφαλή» χώρο από αγωνιστικές διεκδικήσεις και «καθαρό» από εργασιακά δικαιώματα, για τις επενδύσεις των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Έγινε εκτενής αναφορά στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα έχουν οι αλλαγές στο μισθολόγιο, το ασφαλιστικό και με ποιο τρόπο προωθείται η εφαρμογή της οδηγίας ΣΕΡΚΑΣ στο ωράριο των πυροσβεστών αλλά και γενικότερα των εργαζομένων της χώρας.

Με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους υπαλλήλους των τριών υπηρεσιών, έγινε εκτενέστατη αναφορά και συζήτηση στα ιδιαίτερα τοπικά ζητήματα σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες και την πυρασφάλεια του Νησιού με ιδιαίτερη έμφαση:

  • Στην έλλειψη προσωπικού συνέπεια και της μαζικής αποψίλωσης που έγινε από το υπάρχον προσωπικό των υπηρεσιών του Νησιού προς την Π.Υ. του αερολιμένα της Fraport.
  • Στην επιβάρυνση που προκύπτει στο χρόνο εργασίας όχι μόνο για την αντιμετώπιση υπαρκτών συμβάντων αλλά και για προληπτικούς λόγους όπως και με την πρόσφατη περίπτωση της πυρκαγιάς στον ΧΥΤΑ.
  • Στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Π.Κ. Καρλοβασίου και της Π.Υ. του αεροδρομίου, με άμεσες αρνητικές συνέπειες στις συνθήκες διαβίωσης και τη λειτουργικότητα των υπηρεσιών αυτών.
  • Στην έλλειψη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών αφού η απουσία τους δυσχεραίνει την έγκαιρη πρόσβαση και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Στα προβλήματα του δικτύου των πυροσβεστικών υδροστομίων από την πλημμελή συντήρηση.
  • Στα προβλήματα που προκύπτουν στη συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού από την έλλειψη των σχετικών πιστώσεων.
  • Στη μη χορήγηση των δικαιούμενων οδοιπορικών κυρίως όσων μετατέθηκαν για τα αεροδρόμια της Fraport και στάλθηκαν για εκπαίδευση στην Αθήνα.
  • Τέλος στις μεγάλες και ουσιαστικές ελλείψεις που αντιμετώπισαν εξαρχής οι υπάλληλοι που κλήθηκαν να επανδρώσουν το αεροδρόμιο της Fraport σε υποδομές και μέσα. Αλλά και στο έντονο κλίμα αυταρχισμού που βιώνουν από την πλευρά της διεύθυνσης του αεροδρομίου.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η ΤΕ Σάμου, έγινε προσπάθεια από μέρους της διεύθυνσης του αεροδρομίου, ώστε να δυσχεράνει την είσοδο του κλιμακίου της ΤΕ Σάμου στην Π.Υ. του αερολιμένα, απαιτώντας σχετική άδεια από το Αρχηγείο του Π.Σ. Κατά την περιοδεία του στην Π.Υ. του αερολιμένα, το κλιμάκιο της ΤΕ Σάμου διαπίστωσε από πρώτο χέρι τις απαράδεκτες συνθήκες στέγασης της Π.Υ. σε κοντέινερ.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος δεσμεύτηκε απέναντι στους υπαλλήλους ότι θα πάρει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης.

Οι εκπρόσωποι του Κόμματος ζήτησαν από τους πυροσβέστες να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα από τις πολιτικές που εφαρμόζονται διαχρονικά από τις αστικές κυβερνήσεις προς όφελος της αστικής τάξης και έχουν φέρει σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση όλα τα λαϊκά στρώματα, τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Να σκεφτούν την πρόταση του ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία, ως τη μόνη διέξοδο που έχει ο ελληνικός λαός προκειμένου να κατακτήσει ένα ανθρώπινο επίπεδο ζωής από τον πλούτο, που ο ίδιος παράγει.

Κάλεσαν τους πυροσβέστες να αγωνιστούν μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και να γυρίσουν την πλάτη στους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού που είναι συνυπεύθυνοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επικαλέστηκαν τη θετική εμπειρία που υπήρξε στο παρελθόν από τις αγωνιστικές δυνάμεις του χώρου τους, αφού από τον αγώνα που διεξήγαγαν δόθηκαν λύσεις σε μία σειρά εργασιακά ζητήματα όπως οι παράνομες επιφυλακές και οι παράνομες μετακινήσεις στην Ικαρία κ.λ.π.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να προωθεί τα δίκαια αιτήματα των πυροσβεστών και πως θα είναι πάντα στο πλευρό τους.

Περιοδεία στις Πυροσβεστικές υπηρεσίες | 902.gr

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s