Σαράντα χρόνια «Ίκαρος» – εφαλτήριο για ακόμα μεγαλύτερες διοργανώσεις!

Με νικητή τον Ουκρανό γκραν μετρ Ολεξάντρ Μπόρτνικ ολοκληρώθηκε την Κυριακή 16/7 το μεσημέρι το 40ό Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά «Ίκαρος» 2017! Αν και ο τελευταίο γύρος ήταν πρωϊνός, εντούτοις ήταν ιδιαίτερα μαχητικός καθώς οι μνηστήρες των πρώτων θέσεων και των επάθλων ήταν αρκετοί. Ο Ο. Μπόρτνικ κατάφερε να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους χάρη στη νίκη του επί του Π. Κοστένκο, η οποία τον έφερε μόνο πρώτο με 7,5 βαθμούς σε 9 παρτίδες. Στις θέσεις 2-5 είχαμε ισοβαθμία οπότε τη λύση έδωσαν τα κριτήρια Έτσι η σειρά κατάταξης είναι: Β. Μπερνάντσκι, Α. Χαριτόνοβ, Α. Ριτσάγκοβ και Π. Βέλιτσκα, όλοι με 7 βαθμούς.

Πρωταθλητής Αιγαίου αναδείχθηκε ο Βασίλης Σαράντος του Σ.Ο. Ικαρίας, ο οποίος πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση απέναντι σε ισχυρότατους αντιπάλους κάνοντας σκορ 6/9. Πρωταθλήτρια Αιγαίου αναδείχθηκε η Μαριάννα Γούργαρη με 3,5 βαθμούς, επίσης του Σ.Ο. Ικαρίας.

Πρώτη γυναίκα αναδείχθηκε η Αρμένισσα Μαίρη Γκεβοργκιάν με 6 βαθμούς, όσους και η Βουλγάρα Τ. Γκαλούνοβα που υστερούσε όμως στα κριτήρια ισοβαθμίας ενώ τρίτη ήταν η Ελληνίδα Πρωταθλήτρια Κατερίνα Παυλίδου με 5,5 βαθμούς.

Πρώτος βετεράνος ο Τσέχος ρ Πετρ Βέλιτσκα με 7/9 ακολουθούμενος από τον Β. Κοτρωνιά (με 6,5/9, πρώτος Έλληνας στη βαθμολογία) και το Θανάση Καραγιάννη (6/9). Στον Τσέχο γκραν μετρ απονεμήθηκε κύπελλο εις μνήμην του πρώτου Ικάριου υποψήφιου μετρ Μανώλη Σταυρινάδη.

Τέλος στους εφήβους κάτω των 20 ετών πρώτος ήταν ο Σταμάτης Κούρκουλος-Αρδίτης με 5,5/9 και καλή εμφάνιση, ακολουθούμενος από τον Ουκρανό Β. Λάρκιν (5,5/9) και τον νεαρό Π. Παυλίδη που επίσης πήγε πολύ καλά (5/9).

Στο Β’ Γκρουπ που ολοκληρώθηκε το Σάββατο 15/7, νικητής αναδείχθηκε ο Κώστας Καπαγιαννίδης με 6,5 βαθμούς σε 7 αγώνες ακολουθούμενος από τη Φιλίππα Χατζηιωαννίδη (6/7, και πρώτη γυναίκα) και το Σ. Ρικανιάδη που συγκέντρωσε 5,5 βαθμούς, όσους και οι Κ. Μήτσιου και Ε. Παπαδόπουλος αλλά είχε υπερτερούσε στα κριτήρια ισοβαθμίας.

Στο Ομαδικό Ράπιντ πρώτευσε η Ικαρία, ενώ μετάλλια δόθηκαν στον Πολύγυρο, στον Πανελλήνιο και σε μεικτές ομάδες.

Πολύ επιτυχημένες ήταν εξάλλου οι εκδηλώσεις που αφορούσαν το καλλιτεχνικό σκάκι. Στο ιδιότυπο σιμουλτανέ ο παγκόσμιος πρωταθλητής Πιότρ Μούρτζια βρέθηκε αντιμέτωπος με την ομάδα των Χ. Πούντζα, Π. Φρεντζά και Σ. Κούρκουλου-Αρδίτη για την επίλυση τεσσάρων προβλημάτων. Τελικά ο παγκόσμιος πρωταθλητής αναδείχθηκε νικητής συγκεντρώνοντας 19,5 βαθμούς (από 20 δυνατούς) σε 70 λεπτά όμως η επικράτηση δεν ήταν τόσο εύκολη καθώς και η ομάδα των λυτών έλυσε όλα τα προβλήματα αλλά έχασε μερικές βαριάντες συγκεντρώνοντας τελικά 13,5 βαθμούς σε 72 λεπτά.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Πιοτρ Μούρτζια δήλωσε πολύ χαρούμενος που συμμετείχε στον πρωτότυπο αυτό διαγωνισμό και ευχαριστήθηκε ιδιαίτερα τη λύση των προβλημάτων που τέθηκαν. Δήλωσε δε πρόθυμος να έρθει και του χρόνου για να συμμετάσχει σε κάτι ανάλογο, ενώ, τέλος, εντυπωσιάστηκε από το ενδιαφέρον των Ελλήνων σκακιστών για το καλλιτεχνικό σκακι.

Παράλληλα με το «σιμουλτανέ» του Μούρτζια διεξήχθη διαγωνισμός λύσης προβλημάτων (με ορθόδοξα προβλήματα 2 κινήσεων). Νικητής ο Κ. Κεσόγλου με 45 βαθμούς (άριστα!) σε 21 λεπτά, τον ακολούθησε ο Ν. Καμπάνης επίσης με 45 βαθμούς σε 80 λεπτά και τρίτη η Τ. Κάραλη με 30 βαθμούς σε 68 λεπτά. Παραπομπές στα προβλήματα και τις λύσεις τους, υπάρχουν στην ιστοσελίδα http://ikariachess.blogspot.gr/

Προκειμένου να τιμηθούν και να χειροκροτηθούν οι δεκάδες βραβευμένοι με μεγαλύτερη άνεση, πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές απονομές. Το βράδυ του Σαββάτου για τις παράλληλες εκδηλώσεις και για το β΄ γκρουπ και το απόγευμα της Κυριακής για το α΄ γκρουπ. Στην πρώτη παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν την εκδήλωση, με ιδιαίτερα θερμά και επαινετικά λόγια, επισημαίνοντας την συμβολή της στην προβολή του νησιού και στην τοπική οικονομία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και βουλευτής Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης και ο Έφορος Σχολικού Σκακιού της ΕΣΟ και Διευθύνων Σύμβουλος στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης Χρήστος Πιλάλης.

Την Κυριακή ο αντιδήμαρχος Νίκος Λαρδάς επανέλαβε την πρόθεση του Δήμου Ικαρίας να συνεχίζει να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις αυτή την τόσο σημαντική σκακιστική διοργάνωση, ενώ ο πρόεδρος του Σ.Ο. Ικαρίας Γιώργος Μωραΐτης αναφέρθηκε στα 40 χρόνια του θεσμού.

Βραβεύτηκαν όσοι διακρίθηκαν στους φετινούς αγώνες και επιπλέον ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΟ Αχιλλέας Μητσάκος, εξαιρετικός φίλος της Ικαρίας, ο οποίος παραμένει στα 87 του χρόνια ενεργός σκακιστής. Καταχειροκροτήθηκε!

Το 40ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά «Ίκαρος» 2017 φιλοξενήθηκε και φέτος στο Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κηρύκου. Διοργανωτές ήταν ο Δήμος Ικαρίας και ο Σ.Ο. Ικαρίας. Η διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ενώ χορηγός ήταν η Hellenic Seaways.

Με όλες τις δυσκολίες που μπορεί να έχει ένα μεγάλο τουρνουά σε ένα μικρό μέρος, με όλα τα προβλήματα που προκαλεί η συνύπαρξη ανθρώπων ευρύτατου ηλικιακού φάσματος, άλλης εθνικότητας και διαφορετικής κουλτούρας, με όλη την κούραση που επιφέρει το πυκνό αγωνιστικό πρόγραμμα, το τελικό αποτέλεσμα θεωρείται πολύ καλό. Δημιουργήθηκε ρεκόρ συμμετοχών (182 σκακιστές και σκακίστριες από 14 χώρες) και ρεκόρ τιτλούχων (25), αλλά η πρόβλεψη είναι πως τα ρεκόρ δεν θα αντέξουν για πολύ: Με την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου Ικαρίας, με την τεχνογνωσία των οργανωτών, με το ενδιαφέρον των τοπικών φορέων και των σκακιστικών σωματείων της χώρας μας και, κυρίως, με την αγάπη των Ελλήνων και ξένων παικτών προς το Ικαριακό σκάκι, τα ποσοτικά μεγέθη θα αυξηθούν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο.

Το 40ό Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου θα αποτελέσει εφαλτήριο για ακόμα σπουδαιότερες διοργανώσεις,

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s