Συνέντευξη με τον Καπετάν Κώστα Φράγκο

ο θαλασσοπόρος συγγραφέας

Έτος: 1949, τόπος : νήσος Χίος και …Χίος-Σίγρι-Λήμνος-Άγιο Όρος, το δρομολόγιο  των  μόλις 80 τόνων μικρών ξύλινων καϊκιών που στο Άγιο Όρος φόρτωναν ξύλα και κάρβουνα. Σε ένα από αυτά ως μέλος του πληρώματος  και ο 15χρονος Καρδαμυλίτης ναυτόπαις  Κώστας Φράγκος .

ροπ.png

Δεν φοβόσασταν καπετάν Κώστα τόσο μικρό αγόρι τα ταξίδια αυτά; Και γιατί εργαζόσασταν ενώ ήσασταν από αστική οικογένεια;

-Όχι, κ. Γαΐλα, δεν φοβόμουν ούτε εγώ ούτε τα άλλα μικρά παιδιά που δουλεύαμε μαζί. Τα καΐκια αυτά που ήταν με πανιά ή μηχανή πήγαιναν πολύ αργά μόλις 6 μίλια και εξάλλου εμείς τα μικρά παιδιά κάναμε εύκολες δουλειές , όπως που βαστούσαμε τα τσουβάλια για να βάζουν τα κάρβουνα κ.λ.π.Όσο αφορά το δεύτερο μέρος της ερώτησής σας ο πατέρας μου με έβαλε στη δουλειά για να τη μάθω, όπως έλεγε, και για να μην γίνω τεμπέλης.

Μετά τα καΐκια και το Αιγαίο, στο πέλαγος…

-Ασφαλώς γιατί τότε αν δεν είχες ναυτολόγιο σε καΐκια δεν μπορούσες να πας σε μεγάλα καράβια.

Και πήγατε…

-Το 1952 το πρώτο μου μπάρκο με πρώτο λιμάνι στην Αγγλία και διάρκεια ταξιδιού 4 χρόνια, για να πάρω τον βαθμό του ανθυπλοιάρχου. Το δεύτερο μπάρκο 3 χρόνια για τον βαθμό του υποπλοιάρχου και το τρίτο μου μπάρκο είχε διάρκεια 2 ετών και μου απέφερε τον βαθμό του πλοιάρχου. Κι αν απορείτε γιατί τα ταξίδια μας είχαν τόσο μεγάλη διάρκεια, αυτό συνέβαινε γιατί αν ξεμπαρκάραμε νωρίτερα οι συγχωριανοί θα έλεγαν ή ότι ήμασταν τεμπέληδες ή ότι αρρωστήσαμε ενώ εμείς απλά θέλαμε να μαζέψουμε υπηρεσία για να πάρουμε τα διπλώματα μας.  

Μ/V NAFTILOS.PAPUA NEW GUINEA.Το μέρος που έπεσε θύμα των ανθρωποφάγων το 1957 ο ανθρωπολόγος γιός του Αμερικανού μεγιστάνα Νέλσον Ροκφέλερ. Εκεί ζούσε ο Χιώτης από το Πυργί Κων. Παπαδόπουλος, θείος του Φ.Π.

Σε ένα σας ναυτικό διήγημα-θα μιλήσουμε αργότερα για την λογοτεχνική σας δράση-, αναφέρετε ένα δραματικό γεγονός , αυτό του θανάσιμου τραυματισμού και της ταφής στη θάλασσα ενός άτυχου ναύτη. Βιωματικό το περιστατικό;

-Ναι, κ. Γαΐλα και ήταν δύο φορές που έγινα μάρτυρας στη ναυτική μου καριέρα θανάτου από πέσιμο από το κατάστρωμα στο αμπάρι νεαρών ναυτών. Το πρώτο το ’59.Ο νεαρός άτυχος ναύτης έπεσε από το κατάστρωμα στο αμπάρι… Ταφή εν πλώ, σύμφωνα με τον κανονισμό του ναυτικού κώδικα…Είναι αυτό το περιστατικό που κατέγραψα στις ναυτικές μου θύμισες στο βιβλίο μου.

Κατά την διάρκεια της πολυετούς σας θητείας πέσατε και σε ναυάγιο ή συνέβη κάτι άλλο δυσάρεστο;

-Ναυάγιο όχι, αλλά θα σας αναφέρω ένα σοβαρό ατύχημα που μου συνέβη σε ταξίδι μου με το βαθμό του πλοιάρχου και έχοντας μάλιστα στο καράβι και τη γυναίκα μου τη Στέλλα. Λοιπόν, έγινε σύγκρουση με άλλο καράβι κι ήταν μήνας Γενάρης με μεγάλη φουρτούνα και πυκνή ομίχλη. Δημιουργήθηκε μια τεράστια τρύπα στα στεγανά του Fore Peak  κι εμείς βγάλαμε όλα τα στρώματα, κλείσαμε την τρύπα με τσιμέντα και σιγά-σιγά πήγαμε στις Δαλματικές ακτές και φουντάραμε για να αποφύγουμε την βύθιση.Εκείνη δε τη νύχτα κατέβηκαν οι λύκοι και ουρλιάζανε-αισθάνθηκαν ότι ήταν ναυάγιο-,για να μας φάνε. Δυο μέρες αργότερα και μόλις έφτιαξε ο καιρός έφερα σιγά- σιγά το καράβι στον Πειραιά.

Αναφέρατε την αγαπητή σας σύντροφο Στέλλα, αλήθεια, πως την γνωρίσατε;

-Από προξενειό. Η γυναίκα μου η Στέλλα κατάγεται από ναυτική οικογένεια και είναι εγγονή του καπετάν Μανώλη Τουρνή-παππού του Αντώνη Αγγελικούση και του καπετάν Νικολάου Φράγκου-,  κατοικούσαν δε στην πόλη της Χίου όπως και οι δικοί μου, έγινε το προξενειό-τότε έτσι γινόταν οι γάμοι- και .. παντρευτήκαμε.

Τουρκία. Με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ταξιδεύοντας σε προσκύνημα

Πιάσατε, λοιπόν, κι εσείς… λιμάνι με τον βαθμό του πλοιάρχου Α’ Τάξεως. Από το 1970 αρχίσατε αξιόλογη καριέρα ως προσωπάρχης (Αρχιπλοίαρχος-Ναυτιλιακός Διευθυντής)στην ναυτιλιακή εταιρία Goodfaith shipping. Τέρμα, λοιπόν, τα ταξίδια;

-Και σαν μέλος της ναυτιλιακής εταιρίας ταξίδεψα αρκετά, εργάστηκα δε εκεί  μέχρι πρόσφατα μα παρά την συνταξιοδότηση μου διατηρώ ακόμα εκεί γραφείο-τιμής ένεκεν- και καθημερινά είμαι εκεί χωρίς φυσικά να εργάζομαι πλέον. Το δε μέλημά μου καθ΄όλη τη διάρκεια της πολυετούς μου θητείας ήταν να προβάλω τη Χίο και να βοηθώ νέα παιδιά- ιδίως Χιώτες -,να βρούνε δουλειά. Ρεκόρ… 35 χρόνια δουλειάς στην εταιρεία , προσωπάρχης και, ποτέ δεν έγινε καμία δίκη από εργαζόμενο, οι σχέσεις μου με όλους άριστες.

Όρος Σινά. Στα κράσπεδα του ουρανού

Λαμαρίνες, γέφυρες, θάλασσα, ορίζοντας, η όλη σας ναυτική δράση τι σημάδια σας άφησε;

-Πρώτα-πρώτα ήταν ευλογία Θεού και η ευχή της μητέρας μου που με ακολουθούσε και με ακολουθεί. Έχω κάνει πλέον τον κύκλο της ζωής μου κ. Γαΐλα, γνώρισα όλο τον κόσμο, από τον Αρχάγγελο μέχρι τη Γη του Πυρός , από την Αλάσκα , Αφρική, Ασία μέχρι και την Γροιλανδία που είμαι και ο μοναδικός  Έλληνας πλοίαρχος που πήγε εκεί. Μόνο στον Βόρειο Πόλο δεν πήγα το 1994 γιατί δεν με πήρε μαζί του ο φίλος Απόστολος Δόμβρος , ο μόνος Έλληνας που πάτησε στον Β.Πόλο με το Ρωσικό πυρηνικό παγοθραυστικό Γιάλομ το οποίο έκανε αυτό το δρομολόγιο κάθε καλοκαίρι ένα μήνα. Έζησα όσα ήθελα να ζήσω…

80 και χρόνων διαδρομή ζωής, καπετάν Κώστα την Ιθάκη σας την βρήκατε;

-Ακόμα … ταξιδεύω, αν και αυτό που μετρά είναι ο προορισμός, ναι ακόμα ταξιδεύω και ιδιαίτερα τα βράδυα όταν ξεφυλίζω τα βιβλία μου…

Ο καπετάν Κώστας Φράγκος είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, συγγραφέας 15 βιβλίων ποικίλης θεματολογίας, αρθρογράφος –συνεργάτης πολλών εντύπων. Πολλοί για τα θαλασσινά του διηγήματα τον χαρακτήρισαν ως τον Καββαδία της Χίου, ο ίδιος, αθόρυβα και διακριτικά υπηρετεί την τέχνη της λογοτεχνίας με μεράκι και ανιδιοτελώς προσφέροντας τα βιβλία του δωρεάν σε φίλους, ιδρύματα και βιβλιοθήκες.

-Εγώ γράμματα δεν γνώριζα, το Γυμνάσιο Αρρένων Χίου είχα μόνο τελειώσει, αλλά κατόπιν και για τις ανάγκες της δουλειάς μου έμαθα –αυτοδίδακτος- ξένες γλώσσες, άρχισα να μελετώ βιβλία όλων των ειδών. Αυτό που συνέβαλλε επίσης στην καλλιέργεια μου ήταν ότι είχα την ευλογία να γνωρίσω μεγάλους πνευματικούς ανθρώπους με πρώτο τον πνευματικό μου πατέρα, αείμνηστο Κορινθίας Παντελεήμονα  Καρανικόλα που τον γνώρισα 17χρονο εγώ παπαδάκι στην Μητρόπολη και εκείνος Αρχιμανδρίτης. Η φιλία μας κράτησε μέχρι τον θάνατό του στις 15 Αυγούστου του 2006. Επίσης ο μακαρίτης ο δημοσιογράφος Νίκος Περής, πολλοί Πανεπιστημιακοί όπως ο Κώστας Αυγητίδης ,ο Νίκος Χαλκιάς νομικός σύμβουλος του ΝΑΤ που με είχε κάνει αντιπρόεδρο του Κοραή, ο Νίκος Καββαδίας, η φιλόλογος Στέλλα Φράγκου-Μονογιού… Γενικά, είχα την τύχη να γνωρίσω στη ζωή μου όλους τους φωτισμένους Ιεράρχες της Εκκλησίας μας και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Καπετάν Κώστα η επιρροή της αειμνήστου μητέρας σας καθώς κι αυτή των πνευματικών ανθρώπων που γνωρίσατε διαμόρφωσαν την προσωπικότητα σας και έπαιξαν ρόλο στο να ασχοληθείται ακόμα και  με την γραφή. Of the record μου αναφέρατε πως αν ξαναγεννιόσαστε και πάλι ναυτικός θα γινόσαστε, με αυτή την ευκαιρία θα θέλατε να μου αναφέρετε και κάποιες προσωπικότητες του χώρου της ναυτιλίας που εσείς ξεχωρίζετε;

-Όλοι οι Χιώτες εφοπλιστές-παλιοί και νέοι- ήταν και είναι πολύ αξιόλογοι  και με μεγάλη προσφορά στον πολιτισμό και την κοινωνία. Ενδεικτικά να σας αναφέρω τον Γεώργιο Λιβανό που το 1925 ανήγειρε το Γυμνάσιο Καρδάμυλων, τους Μιχάλη και Σταματία Ξυλά οι οποίοι ανήγειραν το Ομήρειο Π.Κ., τον κοσμοπολίτη και άρχοντα Γιάννη Κ. Καρρά,(Πόρτο-Καράς)- αληθινό τζέντλεμαν-, τον πρίγκιπα της ναυτιλίας και «¨Ελληνα» όπως ο ίδιος ήθελε να τον αποκαλούν Γιώργο-Παναγιώτη Λιβανό, τον καπετάν Νικόλαο Φράγκο, και γράψτε, παρακαλώ, κ. Γαΐλα, και τις αείμνηστες αρχόντισσες του νησιού μας αδελφές Παρασκευή & Καλλιόπη Γεμέλου καθώς και την σεμνή δέσποινα Στέλλα Ν. Φράγκου- Μονογιού. Ευτυχώς, και σήμερα υπάρχουν μεγάλα ονόματα όπως ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος και η σύζυγός του ιατρός-συγγραφέας κ. Ειρήνη Σαρόγλου-Τσάκου που προσφέρουν πολλά και στον Πολιτισμό και γενικά στην πατρίδα.

Κάτι που δεν κάνατε στη πορεία της ζωής σας; Ένα λάθος σας;

-Λάθος μου που μικρός δεν διάβαζα, δεν αγαπούσα τα γράμματα και εξάλλου γιαυτό κι έγινα ναυτικός. Μετά έμαθα τα γράμματα.Τι δεν έκανα; Όλα τα γεύτηκα. Και χαρές και πίκρες.Ότι έβαλα στόχο στη ζωή μου το έκανα. Το μόνο που εύχομαι τώρα είναι… να πάω κάθετα. Σας ανέφερα ήδη ότι έχω κάνει τον κύκλο της ζωής μου κι εφόσον τον έκανα, έχω πεί: όταν έρθει η ώρα μου … στον Άγιο Σπυρίδωνα να τον αποχαιρετήσω που τον υπηρετώ 35 χρόνια κι εν συνεχεία να με πάνε κοντά στη μανούλα μου στα Καρδάμυλα που έχω κάνει το μνήμα μου κι έχω γράψει απ’ έξω: Μόνιμο αγκυροβόλιο πλοιάρχου Κωνσταντίνου Φράγκου. Θέλω να είμαι στη γεννέτειρά μου, στο χώμα και τη γη που γεννήθηκα, κοντά στη μάνα μου και τον πατέρα μου. Αυτή την ιδέα την πήρα από τον Γιάννη Κ. Καρρά που πρίν πεθάνει ζήτησε να τον πάνε να τον θάψουν στη Χίο κοντά στην μανούλα του. Το ίδιο θέλω κι εγώ… κοντά στον πατέρα και την μητέρα μου Κυριακή που την τραβώ πάντα μαζί μου όπου κι αν πάω και την επικαλούμαι μαζί με τους Αγίους…

Ο καπετάν Κωνσταντίνος Μ. Φράγκος είναι μέλος πολλών Συνδέσμων, Σωματείων και Συλλόγων καθώς και ηγετικό μέλος της Ομηρικής Ακαδημίας Euroclassica και είναι κάτοχος πολλών τιμητικών διακρίσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό για το κοινωνικό και πολιτιστικό έργο του.

Πασαλιμάνι(όπου η κατοικία του)- Γραφείο-Άγιος Σπυρίδωνας: η καθημερινή διαδρομή του καπετάν Κώστα. 35 χρόνια ανιδιοτελούς προσφοράς στην αγαπημένη του εκκλησία –του Αγίου Σπυρίδωνα, πολιούχου του Πειραιά(η Χιώτικη εκκλησία του Πειραιά που την αναγέρθηκε από σημαντικές οικογένειες της Χίου Ράλληδες-Σκυλίτσηδες κλπ)-, προσφορά και από τη θέση του επιτρόπου: -Είμαι ο τελευταίος Χιώτης επίτροπος, δηλώνει με λύπη, καθώς και από την ακούραστη δράση του στα συσσίτια απόρων, ακούραστη κοινωνική δράση για την οποία ζητά να μην δωθεί έκταση….

Η μεγαλύτερη χαρά στη ζωή σας καπετάν Κώστα;

-Η γέννηση των δυο εγγονών μου κ. Γαΐλα. Τα παιδιά της κόρης μου Κυριακής, ο Χριστόφορος και η Στελίτσα αλλά και η αγάπη του κόσμου που γνώρισα από παλιά κι επικοινωνώ μαζί τους μέχρι σήμερα.

Το μυστικό της επιτυχίας στη ζωή;

Εργατικότητα κι επιμονή.

Ημέρα του Ευαγγελισμού η ημέρα της συζήτησής μας έρχεται και το Πάσχα. Μια ευχή;

-Εύχομαι και περιμένω ένα καλύτερο μέλλον για την Ελληνική νεολαία και επίσης εύχομαι η Ανάσταση του Θεανθρώπου να φέρει την Ανάσταση στην πατρίδα μας και τους συνανθρώπους μας.

Τασσώ  Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s