Συνέντευξη με την Αγγελική Συρρή-Στεφανίδου

%ce%b2Η Αγγελική Συρρή- Στεφανίδου γεννήθηκε στην πόλη της Χίου όπου και έζησε μέχρι την αποφοίτησή της από το Λιβάνειο Γυμνάσιο Θηλέων Χίου. Είναι κόρη(ένα από τα τρία παιδιά, Ειρήνη Κωνσταντίνου και καπετάν Χρήστος Συρρής, τα άλλα δύο) της αξιόλογης ποιήτριας Ξανθής Σ. Συρρή και του Στυλιανού Σπ. Συρρή.

Ζωή. Ένα δεντρό είναι η ζωή./Άνθρωποι η φυλλωσιά του/που σαν περάσει η άνοιξη/μαδούν απ’ τα κλαδιά του.

Επιγραμματικό της Ξανθής Σ. Συρρή που όπως δηλώνει η κόρη της Αγγελική:

-Τη θυμάμαι που μια ζωή με ένα μολύβι στο χέρι συνεχώς έγραφε. Ακόμα και τη μπουγάδα σταματούσε για να γράψει στίχους. Έχομε περίπου 6.000 στίχους της αδημοσίευτους.

Επηρέασε, λοιπόν, τη ζωή σας η μητέρα σας καθοριστικά και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα σας και στην έφεση σας στα Γράμματα.

-Σαφώς κ. Γαΐλα. Όπως και τα αδέλφια μου Ειρήνη και Χρήστο η μητέρα μας από μικρά μας έσπρωξε στο διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων της επιλογής της φυσικά μια και ήταν πολύ πολύ αυστηρή. Να σας πω ότι το πρώτο μου ποίημα το έγραψα 8 ετών και ότι αργότερα ποιήματα μου διαβάστηκαν στο ραδιόφωνο στην εκπομπή της θείας Λένας.

Η Αγγελική Συρρή Στεφανίδου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις κι’ αυτό γιατί είναι γνωστή και αγαπητή αρθρογράφος με πολυετή παρουσία ιδίως σε Χιακά έντυπα, συγγραφέας με αξιόλογες πωλήσεις όχι μόνο στη Χίο τόπο δράσης όλων των βιβλίων της αλλά και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό λόγω του υψηλού επιπέδου της ποιότητας της γραφής της.

Η συγγραφέας στη φιλανθρωπική δράση στην Καπνικαρέα.
Η συγγραφέας στη φιλανθρωπική δράση στην Καπνικαρέα.

Η Εργογραφία της:

«Κορμοράνοι»/ποίηση-1981, «Κορμοράνοι ΙΙ»/ποίηση-1991, «Εκείνη που έπρεπε να φύγει»/μυθιστόρημα-2001,Εμπειρία Εκδοτική, «Της Στεριάς τα Κύματα»/μυθιστόρημα-2002,Εμπειρία Εκδοτική, «Και… μην ορκίζεσαι»/μυθιστόρημα-2004, Εμπειρία Εκδοτική, «Μισό Καράβι από τη Χιο»/ μυθιστόρημα-2007, Εμπειρία Εκδοτική, «Τα χιώτικα Είναι Αλλοιώτικα»/διηγήματα-2010 ΆλφαΠί, «Λες και ήταν χθές»/2014, Λεξίτυπο, «Όλα για την Ελπίδα»/θεατρικό-2015, Λεξίτυπο.

Βραβευμένη από Συλλόγους και Πολιτιστικά Κέντρα η συγγραφέας Α. Σ. Στ. τον Ιούλιο του 2016 προχώρησε στην υπογραφή συμβολαίου με την ΝΙΚΗ εκδοτική για την επανέκδοση των εξαντλημένων της τίτλων και ήδη επανακυκλοφορεί το «Μισό Καράβι από τη Χιο».

Η Αγγελική σημαιοφόρος σε μαθητική παρέλαση στη Χίο(8ο Δημοτικό Σχολείο)
Η Αγγελική σημαιοφόρος σε μαθητική παρέλαση στη Χίο(8ο Δημοτικό Σχολείο)

Κ. Συρρή γιατί επιλέξατε το όνομα του αποδημητικού μαυροπουλιού και φίλου των ψαράδων του Κορμοράνου για τίτλο στις 2 ποιητικές σας συλλογές;

-Ο Κορμοράνος κ. Γαΐλα, όταν δεν μπορεί να βρει τροφή δηλαδή ψαράκια για τα μικρά του τσιμπάει το στήθος του και τα ταΐζει από τη σάρκα του. Έτσι και γω ταΐζω τον εαυτό μου με τα βιβλία μου, τις δημιουργίες μου.

Από την εργογραφία σας ξεχωρίζετε προσωπικά κάποιον τίτλο;

-Όχι, όλα τα αγαπώ εξ’ ίσου, όλα τα έχω δουλέψει με αγάπη και μεράκι και θέλω να σταθούν αξιοπρεπώς στην κιβωτό της τέχνης, θέλω να καταστούν διαχρονικά.

Της Στεριάς Τα Κύματα, το μυθιστόρημα που μου προσέφερε η Αγγελική με αφιέρωση και είναι το πρώτο της που διάβασα μια και την γνώριζα μόνο σαν αρθρογράφο , βιβλίο που με ξάφνιασε ευχάριστα με  τόπο δράσης Χίο, ήρωες Χιώτες, πλοκή γρήγορη, παρουσίαση του κοινωνικοπολιτικού  status του 20ου αιώνα, πετυχημένη ψυχογράφηση των πρωταγωνιστών της, τόσο που ταυτίζεται ο φιλαναγνώστης μαζί τους, γραφή καλή-χωρίς υπερβολή-, γραφή που σε παραπέμπει στις καλές στιγμές της κλασσικής μας λογοτεχνίας. Και, ίσως αυτό να είναι και το μυστικό της αποδοχής της συγγραφέως από αναγνώστες μη Χιώτες.

Η ίδια πως θα χαρακτηρίζατε την παρουσία σας στα Γράμματα; Πεζογράφος; Ποιήτρια;

Δηλώνω Γράφτρια.

Τι είπατε;

Γράφτρια, έτσι με ΄βάφτησε΄ο μικρός εγγονός μου Νικολάκης όταν τον ρώτησαν τι είναι η γιαγιά σου…

Απόφοιτος του Λ.Γ. Θ. Χ, η Αγγελική ακολούθησε την επιταγή της εποχής εκείνης που ήθελε τα κορίτσια να παντρεύονται νωρίς και έτσι δεν σπούδασε όπως ήταν η δική της επιθυμία. Μετά το γάμο της εγκαταστάθηκε στον Πειραιά, απέκτησε 2 κορίτσια, την Ευτυχία και την Ξανθή, επιστήμονες και οι δύο, και έχει από την Ευτυχία ένα εγγονό, τον γνωστό μας ήδη Νικολάκη. 25 χρόνια γάμου, διαζύγιο, μετακόμιση στην Αργυρούπολη όπου κατοικεί πλέον μόνιμα, και σήμερα είναι συνταξιούχος μετά από πετυχημένη και ενδιαφέρουσα επαγγελματική καριέρα στον ιδιωτικό τομέα, καριέρα που ξεκίνησε μετά το διαζύγιό της και με εφόδια την καλή γνώση ξένων γλωσσών και τις ικανότητες της.

Η Χίος μας. Πάρα πολύ νησάκι μου σε έχω αγαπήσει,/γιατί κοντά σου γνώρισα τη θαυμαστή μας φύση./… Στους βράχους σου έχουν γραφτεί έπη πολύ μεγάλα/ κι είσαι πλασμένη Χίος μου με μέλι και με γάλα!.

Στίχοι, κ. Αγγελική, της αείμνηστης λαϊκής ποιήτριας και μητέρας σας Ξανθής Συρρή. Εσείς αγαπάτε τη Χίο;

Αν και από τη Χίο λείπω 45 χρόνια το μυαλό μου είναι συνέχεια εκεί. Χίος και πάντα Χίος στα βιβλία μου, στη ψυχή μου, στη σκέψη μου .Οι καλύτερες μου φίλες είναι οι συμμαθήτριες μου από το σχολείο. Τη λατρεύω τη Χίο…

Γράφετε συνεχώς όπως η μητέρα σας;

Γράφω μόνο όταν έχω έμπνευση, όταν αυτό το πηγαίο που νοιώθω μέσα μου με πιέζει. Δεν γράφω για να γράφω.

Ο αγαπημένος σας εγγονός σας αποκαλεί γράφτρια, εσείς κ. Αγγελική εκτός από το γράψιμο , σαν άτομο τόσο δυναμικό και δημιουργικό  που είσαστε, θα έχετε κι’ άλλα ενδιαφέροντα.

-Σαφώς, εκτός από το γράψιμο μου αρέσει η διακόσμηση, η κηπουρική γιατί λατρεύω τα λουλούδια, ελάτε να δείτε τον κήπο μου, η μαγειρική, παλιότερα κεντούσα και έπλεκα πολύ, μου αρέσει όπως είπατε η δημιουργία βλέπετε, μέσα από αυτήν βρίσκω την ικανοποίηση.

Χιώτικη κουζίνα ξέρετε; Θα μας δώσετε συνταγή Χίου;

Γιατί όχι; Έμαθα να μαγειρεύω παραδοσιακά Χιώτικα από τη μητέρα μου που ήταν άριστη μαγείρισσα.

ΡΑΒΙΟΛΙΑ ΜΕ ΤΑΜΠΟΥΡΑ(αλμυρά- γλυκά).

Υλικά: 2 κιλά ταμπουρά(κίτρινη κολοκύθα)-1/2 φύλλο κρούστας για πίτες- από λίγο: κανέλλα, γαρύφαλλο σε σκόνη, αλάτι, ζάχαρη και μαστίχα Χίου κοπανισμένη-2 κουταλιές λάδι ή βούτυρο- από 1 φλιτζάνι μέλι, αμύγδαλα, τριμμένα καρύδια. Κατ’ επιλογή και σταφίδες. Για τα αλμυρά: ½ κιλό ανθότυρο και οποιοδήποτε άλλο τυρί τριμμένο.

Εκτέλεση: Βράζουμε τον ταμπουρά και βάζουμε τον πουρέ σε τουρμπάνι καλά σφιγμένο να στραγγίσει όλο το βράδυ. Την άλλη μέρα προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και τη μαστίχα και ½ φλιτζάνι χοντροκομμένα αμύγδαλα, τα καρύδια και σταφίδες, το λάδι ή το βούτυρο και τα ανακατεύουμε.

Κόβουμε το φύλλο κρούστας σε τρείς μακρόστενες λουρίδες, βάζουμε πάνω στην αρχή της κάθε λωρίδας μια γεμάτη κουταλιά της σούπας από το μίγμα της γέμισης και τυλίγουμε σε ρολά, αλείφουμε τα ρολά με λάδι και τα τηγανίζουμε ή τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Τα σερβίρουμε σε πιατέλα περιχυμένα με το μέλι, την κανέλλα και με τα υπόλοιπα τριμμένα καρύδια και αμύγδαλα.(Στα αλμυρά ραβιόλια, αντί για ξηρούς καρπούς και σταφίδες, βάζουμε το ανθότυρο ή και μια ποικιλία από τυριά, αν τα θέλουμε πιο αλμυρά και προαιρετικά λίγο πιπέρι για νοστιμιά).

Η αγάπη. Είν’ η αγάπη μια πηγή/στην έρημο της γης/και ποιός διαβάτης θα τη δει/και θ’ αρνηθεί να πιεί;

                                                                                                                                                 Ξανθή Σ. Συρρή

Διδαχή της μητέρας της Ξανθής στην Αγγελική η αγάπη στον συνάνθρωπο, διδαχή που έχει εφαρμογή στο έργο της με την ανθρωποκεντρική του γραφή, απόρροια της αγάπης της συγγραφέως στον άνθρωπο και όχι μόνο εκεί…

Φιλάνθρωπη, εθελόντρια , πάντα στην πρώτη γραμμή ανταποκρίθηκε πρόθυμα στο αίτημα του εκδότη της κ. Γ. Σμυρνιωτάκη να συμμετάσχει σε φιλανθρωπικό γεγονός την Παρασκευή 4 Νοέμβρη στην Ερμού και στην Καπνικαρέα όπου και η Αγγελική ως εκπρόσωπος-συγγραφέας του εκδοτικού οίκου ΝΙΚΗ εκδοτική βοήθησε στην διανομή φαγητού σε άστεγους της περιοχής και συνάμα τους προσέφερε βιβλία της.

Βιβλία της Αγγελικής μπορείτε να βρείτε:

Τα μυθιστορήματά της στα κεντρικά βιβλιοπωλεία και στη ΝΙΚΗ εκδοτική, τηλ: 210-3802242/Τα διηγήματα «Τα Χιώτικα Είναι Αλλιώτικα» ΆλφαΠί εκδοτική, τηλ: 2271082846, 6948827885/ το αυτοβιογραφικό αφήγημα «Λες και ήταν Χθές» και «Όλα για την Ελπίδα» εκδόσεις Λεξίτυπο, τηλ: 2103832117, 6977367600.

Καλή ανάγνωση, και μην ξεχνάμε τις ηλεκτρονικές αγορές μέσω διαδικτύου, διαδικτύου όπου μπορείτε να διαβάζετε σχόλια, λογοτεχνήματα και άρθρα της Αγγελικής στο: aggelikisirri pblogs.gr

Η συγγραφέας Αγγελική Συρρή –Στεφανίδου είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

υ.γ: Στη φωτογραφία του λογότυπου η συγγραφέας με τις κόρες της Ευτυχία και Ξανθή

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s