Επιστολή της πρωτοβουλίας γονέων και κηδεμόνων του νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου Ευδήλου Ικαρίας

Η επιστολή απευθύνεται στον Έπαρχο Ικαρίας, στην Διευθύντρια Α/θμιας Εκπ/σης Σάμου, στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, στο Υπουργείο Παιδείας, στο Υπουργείο Μεταφορών, στα Μ.Μ.Ε., στο Σύλλογο Π.Ε. Ικαρίας-Φούρνων, στην Ε.Λ.Μ.Ε. Ικαρίας-Φούρνων,στις Σχολικές Μονάδες Π.Ε. και Δ.Ε. Ικαρίας-Φούρνων, στους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων Σχολείων Ικαρίας και στο Συνήγορο του Πολίτη

Η επιστολή έχει ως θέμα τον συστηματικό αποκλεισμό μαθητών από τη σχολική διαδικασία και συστηματική έκεθεση σε κίνδυνο και έχει ως εξής:

Για μία ακόμη φορά η νέα σχολική χρονιά 2016-2017 ξεκίνησε φέρνοντάς μας και πάλι αντιμέτωπους με το σοβαρό πρόβλημα της μεταφοράς των παιδιών μας από και προς τα σχολεία τους, που είναι είτε ανύπαρκτη, είτε γίνεται με «εκπτώσεις» στην ασφάλεια των παιδιών και παραβίαση του σχολικού ωραρίου. Μέχρι σήμερα (Τρίτη 27-09-2016) υπάρχουν αρκετοί μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Ευδήλου Ικαρίας, για τους οποίους ισχύει τουλάχιστον ένα από τα επόμενα:

1) δεν μεταφέρονται από και προς τα σχολεία τους και ως εκ τούτου αποκλείονται συστηματικά και καθημερινά από τη σχολική διαδικασία (της Υποχρεωτικής κατά τα άλλα Εκπαίδευσης),

2) μεταφέρονται υπό ακατάλληλες συνθήκες, αυξημένης επικινδυνότητας (χωρίς ζώνες ασφαλείας,  επιβίβαση πέντε (5) παιδιών ανά ταξί ανά δρομολόγιο), με αποτέλεσμα να εκτίθεται σε κίνδυνο συστηματικά και καθημερινά η σωματική τους ακεραιότητα ή/και η ζωή τους,

3) τα δρομολόγια των μετακινήσεών τους καθορίζονται έτσι, ώστε η άφιξή τους στα σχολεία να γίνεται συστηματικά και καθημερινά με σκόπιμη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα τον καθημερινό συστηματικό αποκλεισμό τους από μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενώ κατά το σχόλασμα αυτοί οι μικροί μαθητές θα είναι αναγκασμένοι είτε να περιμένουν το όχημα μεταφοράς τους έξω για αρκετή ώρα μετά τη λήξη των μαθημάτων τους, είτε να αποχωρήσουν νωρίτερα από τα μαθήματά τους ώστε να το προλάβουν για να γυρίσουν στα σπίτια τους.

Θεωρούμε ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν διότι, ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τις μεταφορές των μαθητών στο νησί μας, ο Έπαρχος Ικαρίας κ. Παναγιώτης Γενούζος, συνεχίζει να εφαρμόζει την ίδια πρακτική στις μεταφορές των μαθητών, είτε αναθέτοντας δύο (2) και τρία (3) δρομολόγια στο ίδιο όχημα (ταξί) για το ίδιο χρονικό διάστημα μεταφοράς, θεωρώντας ενδεχομένως ότι μπορεί κάποιος να βρίσκεται σε διαφορετικές τοποθεσίες την ίδια χρονική στιγμή, είτε εγκρίνοντας τη μεταφορά μεγαλύτερου από τον επιτρεπόμενο αριθμού μαθητών ανά όχημα, θεωρώντας ενδεχομένως μείζονος σημασίας την ασφάλεια των παιδιών,  είτε προτρέποντας προφορικά τους γονείς να επιβιβάσουν τα παιδιά τους (6-7 ετών) σε διερχόμενο μη σχολικό λεωφορείο χωρίς συνοδό, θεωρώντας ότι έτσι λύνεται το πρόβλημα,  είτε προτείνοντας προφορικά κάποιοι μαθητές του Νηπιαγωγείου να πηγαίνουν αργότερα (08:45) στο σχολείο τους και να σχολάνε νωρίτερα (12:45),  θεωρώντας ενδεχομένως ότι η (υποχρεωτική κατά τα άλλα) φοίτηση στο Νηπιαγωγείο δεν είναι και τόσο σημαντική,  σε μια προσπάθεια παραβίασης του σχολικού ωραρίου. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ

ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥΣ,

ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ

ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ «ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ» ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

Σε αντίθετη περίπτωση που το θέμα δεν επιλυθεί άμεσα έως την Δευτέρα 03-10-2016, επιφυλασσόμαστε παντός δικαιώματός μας.

Την επιστολή υπογράφουν οι γονείς & κηδεμόνες:
Δημήτρης Φαλιέρος, Σταματία Τσαντίλη, Στέλλα Σωτηριάδου, Πέρσα Καρίμαλη, Δημήτρης Λιάρης, Ελένη Παπούλια, Ευαγγελία Πορή, Παρασκευή Τσαπαλιάρη, Μαρία Λιάρη, Ηλίας Καλογερής, Μανώλης Κάνδιας, Κυριακούλα Μουλά, Ιωάννα Καλογερή, Γιώργος Κοτσορνίθης, Ivanna Sishcuk, Σταματούλα Φραζέσκου, Δήμητρα Μουλά, Τάνια Γενούζου, Μαρίνα Φραζέσκου, Ελένη Τσαμούταλη-Καρρά, Αγγελική Καρίμαλη.

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s