ΙΚΑΡΙΑ…Χαμένη στο Αιγαίο!

Χαμένη ή κρυμμένη στο Αιγαίο με… καλά κρυμμένα και τα μυστικά και την ιστορία της , η Ικαρία;

Το σπίτι στα Θέρμα-αφορμή συγγραφής του άρθρου
Το σπίτι στα Θέρμα-αφορμή συγγραφής του άρθρου

Και, ήταν καλά κρυμμένη η μικρή νήσος Ικαρία του Αιγαίου κάτω από τα άσπρα σύννεφα όταν τα απότομα λευκά της –κι’ αυτά-, βράχια μάγεψαν τον νεαρό Ίκαρο που πετούσε με τα κέρινα φτερά του από πάνω της, τον συνεπήρε τόσο η ομορφιά του άγριου τοπίου που ξεχνώντας την εντολή του πατέρα του Δαίδαλου ανέβαινε όλο και πιο ψηλά, όλο και πιο κοντά στον ήλιο για να θαυμάσει το μαγικό πανόραμα που ξεπρόβαλε κάτω του, μέσα στα αφρισμένα κύματα του Αιγαίου .Έπεσε… έμεινε για πάντα εκεί… θαμμένος από τον πατέρα του στο όρος Πράμνος  εκεί όπου οι τότε αρχαίοι κάτοικοι του νησιού στις πλαγιές του όρους έφτιαχναν τον γνωστό από τον Όμηρο Πράμνειο οίνο έχοντας διδαχθεί την τέχνη καλλιέργειας της αμπέλου από τον αγαπημένο τους θεό Διόνυσο.

 Ικαρία, φως μυστήριο, μυθικό, μαγικό.

Λένε, πως όσο πιο παλιός είναι ο πολιτισμός ενός τόπου τόσο πιο ισχυρή είναι η δέσμευση των κατοίκων του μαζί του και είναι γεγονός ότι οι Ικαριώτες «πεισματικά» κράτησαν τους δεσμούς τους με τον τόπο τους μέσα στους αιώνες έχοντας διαμορφώσει μία δική τους ξεχωριστή Ικαριώτικη ταυτότητα, όχι μόνο από την κοινή γλώσσα και έθιμα, αλλά και από την αίσθηση της ακεραιότητας του ιερού τόπου που γεννήθηκαν.

Ικαρία, φως μυστήριο, μυθικό, μαγικό… και,

-Τυχαία, κ. Γαΐλα, στις αρχές της 10ετίας του ’90 επισκέφθηκα την Ικαρία πρώτη φορά για διακοπές. Το νησί με μάγεψε, τα τοπία του… Ξέρετε, σχεδόν όπου κι’ αν κοίταζα, ήταν σαν να έβλεπα κι’ έναν πίνακα ζωγραφικής! ΄Εκτοτε και επί σειρά ετών επισκεπτόμουνα την Ικαρία για διακοπές με τόπο διαμονής τα Θέρμα. Το καλοκαίρι του 1999 είχα την τιμή και τη χαρά να συμμετάσχω σε μία ομαδική έκθεση, και να πραγματοποιήσω εκεί και ατομική έκθεση. Τα έργα μου με θέμα την Ικαρία είχαν σχεδόν αμέσως πωληθεί όλα, ο δε κ. Θεοδωράκης ο  τότε δήμαρχος του Αγ. Κηρύκου είχε ζητήσει έργο μου με σκοπό να το προσφέρει δώρο στον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο. Με τη σειρά μου του προσέφερα τον πίνακα που βλέπετε στην αφίσα για την δωρεά του.

Ταξίδι στο ολόφωτο νησί της Ικαρίας, ένα από τα μεγαλύτερα του Αιγαίου, ταξίδι στο παρελθόν και το παρόν του νησιού, πραγματοποιούμε μέσα από τους εξαίρετους πίνακες της ζωγράφου κ. Μαρίας Βεργοπούλου, κατοίκου Καλλιθέας Αττικής- μέλος Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων-, γνωστής στο πλατύ κοινό και ως «η ζωγράφος των τυφλών», λόγω της δημιουργίας εκ μέρους της πινάκων αντιληπτών με την αφή. Η κ. Μαρία Βεργοπούλου-Μαρκοπούλου, σύζυγος του πρωταθλητή στο σκάκι Δημήτρη Βεργοπούλου, έχει στο ενεργητικό της πολλές ατομικές εκθέσεις καθώς και συμμετοχές σε ομαδικές. Σήμερα και με αυτό το άρθρο κάνομε με τις δημιουργίες της ταξίδι στην πολιτιστική κληρονομιά και την αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική της Ικαρίας, του νησιού που οι κάτοικοί του έχουν βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα τους την αίσθηση του τόπου, της οικίας, της οικογένειας…

-Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την τελευταία μου επίσκεψη στην Ικαρία, όμως τα τοπία της έχουν τυπωθεί βαθιά στη σκέψη μου και κάτι που μου έρχεται συχνά στο νού από τα Θέρμα που μέναμε , είναι μια ανάμνηση πολύ ωραία, η διαδρομή που κάναμε από τα Θέρμα στον Άγιο Κήρυκο με το καραβάκι.

Τυχαία φιλική επίσκεψη στο διαμέρισμα-εργαστήρι της κ. Βεργοπούλου όπου και πρόσεξα τον πίνακά της με θέμα το με κόκκινη και γκρι πέτρα σπίτι της Ικαρίας, πίνακας παραγγελία της ιδιοκτήτριας του παλιού αυτού σπιτιού-στην περιοχή λίγο έξω από τα Θέρμα-, πίνακα μικρό αριστούργημα και αφορμή συγγραφής αυτού του άρθρου. Σκέφτομαι, πόσα άραγε να έχουν να μας εξιστορήσουν τα παλιά σπίτια; Και, με την φωτογραφία του πίνακα αυτού, ο οποίος βρίσκετε ακόμα στην κατοχή της ζωγράφου, καθώς και φωτογραφίες έργων της από την Ικαρία προχώρησα στην παρουσίαση της συγκεκριμένης δουλειάς της δημιουργού έχοντας αντιληφθεί πως η καλλιτέχνης κράτησε στην ψυχή της εικόνες από την Ικαρία και κατόπιν με το έμπειρο ταλαντούχο χέρι της κατάφερε να μας μεταφέρει και να μας περιγράψει τη μαγεία του νησιού με τη δική της ιδιαίτερη οπτική.

-Η Ικαρία, κ. Γαΐλα, έχει κάτι μαγικό, μοναδικό. Είναι το μόνο μέρος που επισκέφθηκα-έχω ταξιδέψει πάρα πολύ-, που μου προκάλεσε ακόμα και την ανάγκη να εκφράσω γραπτώς το τι νοιώθω γι’ αυτήν. Να σας το δώσω;

Στην Ικαρία

Είναι ο αέρας που σφυρίζει πάνω στις στέγες από σχιστόλιθο, πάνω από τις ξερολιθιές, που ρίχνει τα κύματα πάνω στα βράχια του Αρμενιστή, που χαϊδεύει τα λευκά ξωκλήσια τα χτισμένα πάνω στο κύμα, που στρώνει την άμμο στην παραλία της Μεσακτής… και ξεδιπλώνει προαιώνιους αναπαλμούς και συναισθήματα… τα φτερά του Ίκαρου, το Κάστρο, οι Βυζαντινοί, ο αγώνας για την απελευθέρωση, ο εμφύλιος, οι εξόριστοι, οι πηγές, οι πυρκαγιές… αξέχαστα δειλινά στον Παντελεμόνα… η Ικαρία που αγαπήσαμε, η μοναδική Νικαριά.

Και σεις οι αμετανόητοι ξενύχτηδες μάθετε και τούτο: στις Ράχες η μέρα αρχίζει μόλις νυχτώσει.

Μ. Βεργοπούλου.

Αυτό το « κάτι άλλο» της ζωγράφου κ. Βεργοπούλου, είναι η επιτυχία της στην επιλογή των χρωμάτων στα έργα της, χρώματα και αποχρώσεις που δημιουργούν την αίσθηση δουλειάς πράγματι καθαρού προσωπικού στυλ, δουλειάς που στα παρουσιαζόμενα της Ικαρίας θέματα αποτυπώνετε η μαγεία του νησιού. Ποιο να είναι, άραγε, το μυστικό της μαγείας της Ικαρίας; Μήπως το φυλάει καλά κρυμμένο ο Ίκαρος στον Πράμνο(σημ. Αθέρα);

Ευχαριστώ την ζωγράφο κ. Μαρία Βεργοπούλου (φωτογραφία του λογότυπου) για το υλικό που παρεχώρησε για τη συγγραφή του άρθρου.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Advertisements

13 comments

 1. Ικαρία χαμένη στο Αιγαίο
  Ευτυχώς γι’ αυτήν, δυστυχώς για μας!!

  Όμως… η καλή ζωγράφος Μαρία Βεργοπούλου την ανακαλύπτει και μας την προσφέρει ολοζώντανη μέσα από τους τόσο όμορφους πίνακες της.
  Ας την απολαύσουμε λοιπόν!

  Μου αρέσει!

 2. Σαν εκδότης του συγκεκριμένου ηλεκτρονικού περιοδικού θέλω να σας ευχαριστήσω που σας άρεσε το συγκεκριμένο άρθρο. Η αλήθεια είναι ότι και μένα όταν ήρθε στα χέρια μου εντυπωσιάστηκα, για αυτό σχεδόν αμέσως έτρεξα να το δημοσιεύσω. Πάνω στην βιασύνη μου έκανα και μερικά λάθη αλλά σύντομα τα διόρθωσα κατόπιν υποδείξεων της συνεργάτη μας. Ευχαριστούμε λοιπόν πολύ για όλα τα σχόλια

  Σ.Κ

  Μου αρέσει!

 3. Η Μαρία είναι φίλη και μου έχει εμπιστευτεί την φωτογράφιση των έργων της. Έτσι, έμμεσα έχω συμβάλει στο άρθρο αυτό. Βέβαια λίγη σημασία έχει ποιος φωτογράφισε τα έργα, αλλά τα έργα αυτά καθεαυτά και η καλλιτέχνης που τα δημιούργησε. Είναι μεγάλη τιμή, πάντως, για μένα αυτή η συνεργασία γιατί η Μαρία είναι ένας εξαίρετος άνθρωπος και μια σημαντική ζωγράφος των καιρών μας. Αποτυπώνει με εξαιρετική ευαισθησία τοπία και αναδεικνύει τις ομορφιές του τόπου μας μέσα από τα έργα της. Έχει εικονογραφήσει βιβλία τα οποία αγάπησα όπως «Το μεγάλο ταξίδι του Σιντάρτα» (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ), «Η Δώρα, η Πηγή και το πετράδι της χαράς» (Εκδόσεις ΕΣOΠΤΡΟΝ), “Η Χλόη, ένας αληθινός άνθρωπος” (Εκδόσεις ΙΡΙΣ), “Το μπαλκόνι του Θεού” (το οποίο αναφέρεται στην Σαντορίνη-μαγεία το Εμπορειό, από τα χέρια της), σε κείμενα, επίσης, αγαπημένων γυναικών συγγραφέων (Λέλα Μαγκανάρη, Ελένη Γιούνη-Βασιλείου). Προσωπικά, έχω ιδιαίτερη αδυναμία στους πίνακές της με άνθη. Θεωρώ ότι είναι μοναδική σε αυτό και σε αυτούς τους πίνακες αποτυπώνεται όλη η ευαισθησία του κόσμου που κρύβει στην καρδιά της και το μοναδικό μυαλό της, γιατί η Μαρία είναι μια επιστήμονας που τη διάλεξε η ζωγραφική για το ανθρώπινό της πρόσωπο. Λατρεύω το Κόκκινο Σπίτι (Καλλιθέα), έργο της, το οποίο έχει χρησιμοποιήσει και ο Δήμος Καλλιθέας για κάρτα. Στα σπίτια και τα τοπία της Ικαρίας τα οποία δημοσιεύονται επ΄ ευκαιρία αυτού του άρθρου ή επ΄ ευκαιρία της επαφής της αρθρογράφου με τα έργα της Μαρίας έχουν τώρα την ευκαιρία και οι αναγνώστες του να έρθουν σε επαφή με όλα αυτά τα οποία αντιπροσωπεύουν τα έργα της και όλα τα στοιχεία του χαρακτήρα της, που επιμελώς εκείνη με διάκριση “αποκρύβει” από τον κόσμο….

  Μου αρέσει!

 4. Η Μαρία ειναι φίλη μου,μαζι απο τα μικρά μας χρόνια μέχρι την τελευταία ταξί του Γυμνασίου.
  Γεννήθηκε με πολλά ταλέντα,ένα απο αυτα η αγαπη της για την ζωγραφική. Οι πίνακες της ειναι ξεχωριστοί.
  Στα έργα της δίνη ψυχή και ζωντάνια. Μου αρέσουν ολα τα έργα της μα έχω ιδιαίτερη αδυναμία
  στους πίνακες με τα άνθη!!!!!!!!
  Σε ξεγελούν μοιάζουν τοσο αληθινά σε μαγεύουν.
  Οι εικόνες απο την Ικαρια ειναι καταπληκτικές.
  Συγχαρητήρια Μαρία μου καλή μου φίλη μην σταμάτησης ποτέ.
  Επίσης τα συγχαρητήρια μου στην Δημοσιογράφο.

  Μαρία Σωτηροπούλου-Μπαζιώτη

  Μου αρέσει!

 5. Η αρμονία των πινάκων της κ. Βεργοπούλου συναντά αυτήν της γραφής της κ. Γαΐλα σε μια όμορφη σύνθεση εικόνας και γραφής , που ασκεί απαράμιλλη γοητεία στις ιδέες και τη φαντασία μας.

  Μπράβο και στις δύο για το αποτέλεσμα, αλλά και για το μαγευτικό καθρέφτισμα της Ικαρίας που μας προσέφεραν !

  Κ. Λ

  Μου αρέσει!

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s