Καλοκαίρι 2016:Μια κριτική ματιά για τα προβλήματα προβολής του νησιού μας

Το καλοκαίρι ετούτης της χρονιάς οδεύει προς το τέλος του και τα αποτελέσματα προσέλευσης των τουριστών στο νησί μας φαίνονται ικανοποιητικά. Δεν έχουμε βέβαια επίσημα στοιχεία αλλά εκτιμήσεις διαφόρων πολιτών του νησιού μας και ιδίως αυτών που ασχολούνται με τουριστικά θέματα. Κάποιος κακεντρεχής βέβαια θα ρωτούσε πως καταφέραμε να είμαστε ένα νησί του βορειοανατολικού αιγαίου και κατορθώσαμε να έχουμε τουρισμό, από τη στιγμή που τα υπόλοιπα νησιά της περιφέρειά μας, που αντιμετωπίζουν τεράστια θέματα προσφυγικών ροών, φαίνεται χωρίς να το ξέρουμε βέβαια από επίσημες πηγές να έχουν πτώση στις τουριστικές ροές. Η απάντηση μάλλον είναι περίπλοκη αλλά θα προσπαθήσουμε και να απαντήσουμε και να δώσουμε και μια πρόταση για το πως μπορεί η Ικαρία να ανέβει ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Ας πάμε όμως σε μια πραγματικότητα που την βλέπουν όλοι όσοι επισκέπτονται το νησί μας. Η Ικαρία έχει μια εδαφική μοναδικότητα, που δυστυχώς δεν αναδεικνύουμε όπως κάνουν άλλοι τουριστικοί προορισμοί. Έχει πολλά και διαφορετικά δάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, για παράδειγμα στο χωριό Περδίκι υπάρχει ένα μοναδικής αξίας δάσος, που δεν το βλέπουμε συχνά στην Ελλάδα, πρόκειται για το κουμαροδάσος του χωριού, που κάποτε βέβαια ήταν και εκμεταλλεύσιμο από πλευράς προϊόντων, αφού οι πρόγονοι μας το εκμεταλλευόντουσαν για να φτιάξουν προϊόντα από την κουμαριά, όπως το τσίπουρο. Σήμερα το δάσος είναι ανεκμετάλλευτο τουριστικά και από πλευράς παραγωγής βέβαια. Σε κάποιο νησί  του νοτίου Αιγαίου εκμεταλλεύονται τουριστικά πολύ μικρότερης έκτασης δάσος. Να η πρώτη πρόταση λοιπόν. Στο ίδιο μέρος από την άλλη πλευρά μπορεί να συναντήσει κανείς κάτι άλλο σπάνιο, που ονομάζεται Αρυόδασος και βέβαια το νησί μας διαθέτει άπειρους πλατάνους και δάση, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, αν σκεφτούμε πως σε κάποιο νησί των κυκλάδων εκμεταλλεύονται τουριστικά έναν πλάτανο και όχι πλατανοδάση.

Πέρα όμως τούτου αυτό το νησί έχει και κάτι άλλο μοναδικό, αυτή την έντονη εναλλαγή τοπίου, προχωράς και βλέπεις δάση διαφορετικά μεταξύ τους και ξερότοπους, άλλους βραχώδης και άλλους θαμνώδης και ξαφνικά βρίσκεσαι στην παραλία. Όχι βέβαια μία παραλία αλλά πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους αλλά πέρα από κάποιες, ελάχιστες έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά και πολλές είναι δύσκολα προσβάσιμες αν και είναι μοναδικές. Οι περισσότερες δύσκολα προσβάσιμες βρίσκονται στον δρόμο Αγίου-Φάρου και όμως είναι μοναδικές αλλά η χρόνια αδιαφορία τις έχει κάνει δύσβατες.

Ας πάμε όμως και στα Ιαματικά λουτρά, πέρα από τα δύο που λειτουργούν και του Μουσταφά που δεν λειτουργεί λόγω των έργων της Μαρίνας, αλλά από όσο ξέρουμε θα λειτουργήσει το επόμενο καλοκαίρι, υπάρχουν και άλλα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν π.χ Ιαματικά Λευκάδας, τα οποία έχουν και μοναδικές ιδιότητες εξίσου. Χρειάζεται μελέτη και όραμα για να αξιοποιηθούν και ο νοών νοεί το.

Στα νησιά υπάρχουν αρχαία από πολιτισμούς που περάσαν τους προηγούμενους αιώνες, η Ικαρία έχει καμπόσα τέτοια, δεν θέλουμε να μιλήσουμε για εγκλήματα του παρελθόντος, όπου αρχαίοι ναοί κατέληξαν στην Κάμινο αλλά για το παρόν και το μέλλον. Όταν βρεθήκαμε στο μουσείο του Αγίου Κηρύκου και αντικρίσαμε τα κτερίσματα του αρχαίου πολιτισμού μας, είπαμε πως είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα η προστασία τους και η ανάδειξή τους μέσα από αυτό το μοναδικής αξίας μουσείο, αλλά χρειάζονται και άλλα βήματα, όπως η προστασία των αρχαίων κτιρίων και περαιτέρω ανασκαφική δραστηριότητα σε μέρη που υπάρχει υποψία αρχαιολογικών ευρημάτων. Πέρα όμως τούτου υπάρχουν δύο μοναδικοί μύθοι που συνδέονται με το νησί. Ο πρώτος έχει να κάνει με την πτώση του Ικάρου, που ως εκ τούτου αποδεικνύεται από την περιοχή που βρίσκεται το μνημείο του Ίκαρη, στα γυάλια στα νότια της βουνοπλαγιάς του Χρυσοστόμου. Έχουν γίνει προσπάθειες ανάδειξης της περιοχής αλλά χρειάζονται και άλλα βήματα, με πρώτο την επισκευή του δρόμου αφού όπως καταγγέλλεται η πρόσβαση στο μνημείο είναι δύσκολη και δεύτερο την κυκλοφορία τουριστικού οδηγού που να το αναδεικνύει ως αξιοθέατο.

Ο δεύτερος μύθος έχει να κάνει με την γέννηση του θεού Διόνυσου στο νησί μας του θεού του κρασιού και του πράμνειου οίνου. Στην περιοχή του Ιερού υπάρχει η σπηλιά του Διονύσου που ναι μεν έχει πινακίδα αλλά η περιοχή είναι γεμάτη κατσίκια και αναξιοποίητη τουριστικά. Να θυμίσουμε ότι ο Πράμνειος οίνος που παραγόταν στην Ικαρία αναφέρεται και στον Όμηρο ως ο οίνος που χρησιμοποίησε ο Οδυσσέας κατά την άλωση της Τροίας. Για τον πράμνειο οίνο έχουν γραφτεί πολλά αλλά και για τον θεό Διόνυσο, όμως τα μέρη που πιστεύεται πως έζησε δεν τα αναδεικνύουμε όσο θα έπρεπε.

Θέλετε να πάμε στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού και αυτό λοιπόν μπορεί να προσφέρει η Ικαρία. Έχει καταρχήν τους βυζαντινούς ναούς της θεοσκέπαστης και της θεοκτίστης, μνημειακή ναοί τεράστιας πολιτιστικής αξίας αλλά έχει και κάτι άλλο, σχεδόν σε κάθε χωριό ναούς μοναδικής αξίας. Στο Καραβόσταμο, θέλετε, στο Περδίκι θέλετε ή ακόμα καλύτερα στην Αρέθουσα. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να συντηρηθούν άλλοτε με ευθύνη της Εκκλησίας και άλλοτε με ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κατοίκων αλλά δεν έχουν αξιοποιηθεί προκειμένου να τραβήξουν στην περιοχή μας θρησκευτικό τουρισμό. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχάσω και το τρισυπόστατο μοναστήρι στο Μουντέ.

Παρόλες τις ελλείψεις και την επιμέρους κριτική όμως φαίνεται να έχουμε ανοδική πορεία στον τουρισμό μας, γιατί όμως? Τι ε΄χει αξιοποιηθεί προκειμένου να τραβήξει τουρισμό το νησί μας? Μπούρδες μπροστά σε αυτό που έπρεπε να αξιοποιηθεί για να το πούμε λαϊκά. Πάω Ικαρία λες και σου απαντάνε, α ρε τυχερέ όλη μέρα στα πανηγύρια θα είσαι. Καλό και αυτό δεν λέμε αλλά άμα ψοφήσουν τα κατσίκια με καμιά πανούκλα, αντίο πανηγύρια, αντίο τουρισμός.

Είμαι από την Ικαρία λες, σου απαντάνε α ρε εκεί ούτε άγχος ούτε ρολόι. Ζείτε πολλά χρόνια. Φύγε ρε από την Αθήνα να πας εκεί, να ζήσεις ήρεμα και πολλά χρόνια. Ναι λοιπόν είναι αλήθεια ζούμε πολύ αλλά όχι όλοι και σίγουρα δεν είναι μόνο αυτό που μπορεί να δει κάποιος στο νησί μας. Να ζήσουμε όλοι 300 χρόνια δεν την στερούμαι την ζωή από κανέναν, αλλά σε ένα νησί στολίδι με σημαντικούς μύθους και ιστορία υπάρχουν σίγουρα πολύ περισσότερα πράγματα να δει κανείς.

Συμπληρωματικά ακούς και το άλλο, α εκεί δεν είναι σε ένα χωριό να δεις πως το λένε, α Ράχες, που τα μαγαζιά ανοίγουν το βράδυ. Απάντηση, Χριστός Ραχών λέγεται το μέρος και ναι ισχύει αυτό που λες αλλά αν έρθεις στο νησί είναι σίγουρο πως δεν θα σε κάνει αυτό να κολλήσεις μόνο, πίστεψέ με!!!!

Αυτά τα ζείτε όλοι όσοι είστε από Ικαρία για αυτό τα γράφουμε για να μας πείτε και εσείς την γνώμη σας. Περιμένουμε πραγματικά τα σχόλιά σας, μας ενδιαφέρει πολύ να σας ακούσουμε. Μπορεί ίσως να είναι και καλό που διαφημίζουμε μόνο αυτά για να ιντριγκάρουμε τον κόσμο να έρθει να δει τα υπόλοιπα αλλά για πόσο καιρό ακόμα θα αντέξει το Ζεν, η Μακροζωΐα, το πανηγύρι και η καλοπέραση. Μήπως είναι καιρός να αλλάξουμε ρότα.

Αν κάπου στραβώσει όλο αυτό το παραμύθι, τι θα μας μείνει? Τίποτα είναι η απάντηση. Σε αυτό το άρθρο βέβαια δεν θα μιλήσουμε για έργα υποδομής και πολιτικές αμαρτίες, που έχουν ξαναγραφεί και θα γράψουμε και στο μέλλον αλλά για τα μοναδικής αρχιτεκτονικής τοπία και μνημεία του νησιού μας, που πρέπει να αξιοποιηθούν για να ζήσουμε και εμείς καλά και αυτοί καλύτερα. Αυτά θα μείνουν και όχι τα εφήμερα που διαφημίζουμε τώρα.

Ελπίζουμε πως αυτό το κριτικό έργο να πέρασε τα απαραίτητα μηνύματα και να έδωσε έστω τα εργαλεία του διαλόγου για το μέλλον του τόπου μας, αν δεν το έκανε νοιώθουμε μια βεβαιότητα πως θα το κάνει στο άμεσο μέλλον.

ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΗ ΠΕΝΑ

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.