Επιστολή του συνεταιρισμού Ευδήλου στο υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης


ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1933

γρ

ΕΥΔΗΛΟΣ, ΤΚ 83303 ΙΚΑΡΙΑ

evdilos.agricultural.coop@gmail.com               

Αξιότιμε κ.Γενικέ,

Σε συνέχεια της από 18 Ιουλίου προσωπικής συνάντησης-συνεργασίας, εποικοδομητικής και ενθαρρυντικής για τις προσπάθειές μας, ανακεφαλαιώνουμε και σας καταθέτουμε, δια της παρούσης, τα κατά προτεραιότητα αιτήματά μας, ώστε να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών.

  • Παροχή σύγχρονης Εκπαίδευσης-Κατάρτισης, ιδιαιτέρα των νέων και των γυναικών της αγροτικής οικογένειας:
  • Άμεσα, με τη διεξαγωγή Εξειδικευμένων Σεμιναριακών Κύκλων:
    Μελισσοκομίας, Επεξεργασίας και Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων με τελικό προϊόν αγροτικό (π.χ. μέλι, βρώσιμες ελιές) ή μη αγροτικό (π.χ. σάπωνες κλπ είδη υγιεινής και κοσμητικής). Διαθέτουμε προς τούτο τις αναγκαίες αιτήσεις ενδιαφερομένων, πρώτες ύλες και λοιπά υλικά, χώρους διεξαγωγής τους και διάθεση φιλοξενίας Εκπαιδευτών.
    Αδυνατούμε όμως να ανταποκριθούμε σε δίδακτρα και κόστη μετακινήσεων εκτός Ικαρίας.
  • Μεσοπρόθεσμα, μέσω της λειτουργίας Λυκειακών Τάξεων, Γεωπονικής και Ζωοτεχνικής κατεύθυνσης, ζήτημα για το οποίο έχουμε θετική γνώμη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου και σχετική υλικοτεχνική υποδομή.

2) Λειτουργία αγοράς μικρών παραγωγών, χωρίς μεσάζοντες, με περιοδική λειτουργία, με ευθύνη του Συνεταιρισμού για τον χώρο και το συντονισμό των αναγκαίων ενεργειών και διαδικασιών, οι οποίες δεν πρέπει να είναι πολύπλοκες, χρονοβόρες ή εξομοιούμενες με αυτές των κατ’ επάγγελμα εμπόρων- επιτηδευματιών.

3) Ενθάρρυνση-ενίσχυση των Αγροτικών Συνεταιρισμών που διαθέτουν κτίρια και λοιπά ακίνητα, για να εγκαταστήσουν σε αυτά μικρές φωτοβολταικές μονάδες ή άλλης ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, ώστε να μετατρέψουν αδρανείς αποθήκες και λοιπούς χώρους σε πρότυπα ενεργειακά κτίρια με εργαστηριακούς και εκθεσιακούς χώρους των προϊόντων τους.
4) Μέριμνα για ενίσχυση και συντονισμό ενεργειών προστασίας και αξιοποίησης της σπάνιας βιοποικιλότητας των γηγενών ποικιλιών και φυλών, σε συνδυασμό με την ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων χερσαίων υδάτινων πόρων.

5) Στήριξη πρωτοβουλιών για σύνδεση της Αγροτικής Παραγωγής με το νέο διατροφικό πρότυπο της χώρας, με αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, των αγροτοδιατροφικών παραδόσεων και οίνο-γαστρονομικών συνηθειών, γνωστών από την εποχή της Ιπποκρατικής φιλοσοφίας και ιατρικής έως τις μέρες μας με τη σύγχρονη επιστημονική τους τεκμηρίωση. Ο προσανατολισμός αυτός θα αποδώσει τόσο σε επίπεδο οικονομίας  όσο και υγείας, ευεξίας και μακροζωίας του λαού μας.

6) Απλούστευση διαδικασιών και ενημέρωση μας, ώστε να ανταποκριθούμε ως μεσολαβητές οργανισμών (π.χ. Ο.Γ.Α.) και κεντρικών ή περιφερειακών διευθύνσεων, αρμόδιων για τις αιτήσεις και δηλώσεις των αγροτών του νησιού μας, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να καταφεύγουν σε ιδιωτικά γραφεία ή να καταφεύγουν εκτός νησιού για τις υποθέσεις τους.

7) Επέκταση ισχύος του Ν.4277/2014 (άρθρο 61) έως και το διαχειριστικό έτος 2016 και συμπλήρωσή του ως προς τις Δηλώσεις Φ.Π.Α., σε συνέργια με το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να ανασάνουν οι πρωτοβάθμιοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, που βρίσκονται ήδη σε νομότυπη επανεκκίνηση βάσει των νόμων Ν.4015/2011 και Ν.4384/2016 και είναι αντιμέτωποι με παρατυπίες και παραλείψεις προηγούμενων, ανεξέλεγκτων χρήσεων και διοικήσεων.

Μη παραγραφή σχετικών αδικημάτων, κακοδιαχείρισης, αλλοίωσης στοιχείων ή οικειοποίησης δημόσιας, κοινόχρηστης και συνεταιριστικής περιουσίας. (Συνημμένο το σχετικό μας υπόμνημα προς το Υπουργείο Οικονομικών)

Αξιότιμε κε Γενικέ,

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση, και την προθυμία σας να μας ακούσετε,

Σε αναμονή προσεχών νομοθετικών παρεμβάσεων του Υπουργείου,

                                                           Με εκτίμηση,

                                                           Φράγκου Θάλεια,

                                                           Οικονομολόγος,

                                                           Πρόεδρος του Δ.Σ.

Advertisements

Τα Ικαριώτικα νέα δημοσιεύουν κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s